Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Μπορούν να ρυθμιστούν οι αξιώσεις των συζύγων για τα αποκτήματα του γάμου στο συναινετικό διαζύγιο; (του Γιώργου Γιαγκουδάκη) – ΒΙΝΤΕΟ

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Γιάννης Σιαπέρας
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Ναι γίνεται αυτό. Μπορούν να ρυθμιστούν και οι αξιώσεις των συζύγων για τα αποκτήματα του γάμου στα πλαίσια συναινετικού διαζυγίου. Μπορούν να συμφωνήσουν για όλα τα περιουσιακά τους θέματα από το γάμο. Παρακολουθήστε αυτό το βίντεο μέχρι το τέλος για να ενημερωθείτε για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα.

Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο. Είμαι εδώ σήμερα για να σας αποκαλύψω ότι μπορείτε όσοι θέλετε να βγάλετε συναινετικό διαζύγιο να ρυθμίσετε ταυτόχρονα και τα περιουσιακά σας θέματα από το γάμο.

Καταρχήν να αναφέρουμε για την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα των συζύγων. Κατά τη διάταξη του άρθρου 1400 §§ 1 και 2 ΑΚ, αν ο γάμος λυθεί ή ακυρωθεί και η περιουσία του ενός συζύγου έχει, αφότου τελέστηκε ο γάμος, αυξηθεί, ο άλλος σύζυγος, εφόσον συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στην αύξηση αυτή, δικαιούται να απαιτήσει την απόδοση του μέρους της αύξησης το οποίο προέρχεται από τη δική του συμβολή. Τεκμαίρεται ότι η συμβολή αυτή ανέρχεται στο ένα τρίτο της αύξησης, εκτός αν αποδειχθεί μεγαλύτερη ή μικρότερη ή καμία συμβολή. Η προηγούμενη παράγραφος εφαρμόζεται και στην περίπτωση διάστασης των συζύγων που διήρκεσε περισσότερο από τρία χρόνια.”

Κατά το άρθρο 1400 ΑΚ μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να γεννηθεί αξίωση του συζύγου για συμμετοχή στα αποκτήματα του άλλου συζύγου. Η αξίωση αυτή γεννάται δε από τη στιγμή που θα λυθεί ή θα ακυρωθεί αμετακλήτως ο γάμος ή που θα συμπληρωθεί τριετία στη διάσταση των συζύγων.

Ας δούμε όμως τι ισχύει με την κρατούσα γνώμη και την πρόσφατη σχετική απόφαση με αριθμό 6/2019 της Ολομέλειας του Αρείου πάγου σχετικά με την δυνατότητα των συζύγων περί ρύθμισης των αξιώσεων αποκτημάτων τους με το συναινετικό διαζύγιο.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Γιώργος Γιαγκουδάκης,

Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων – Οικογενειακού δικαίου

https://dikigoros-diazygion.gr

spot_img

Διαφημίσεις