Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Ιφιγένεια, μέρος 4ο, (της Αναστασίας Τερζόγλου)

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Γράφει: η Αναστασία Τερζόγλου

Η Ιφιγένεια, καθώς ήταν αξιοπρεπής, εργατική, έξυπνη, στοργική μητέρα και σύζυγος, έδωσε φτερά στην οικογένεια της. Στην αρχή του γάμου της δεν εργαζόταν. Έμεινε έγκυος για δεύτερη φορά, επίσης και για τρίτη. Έτσι αύξησε την παροικία του Μόντρεαλ κατά τρείς θαυμάσιους Ελληνόπαιδες.

Διότι ασχολήθηκε με την παιδαγώγηση των παιδιών της. Δεν γέννησε, απλά για να αποκομίσει τα οφέλη των προνομιακών επιδομάτων, που απολαμβάνουν οι μητέρες του Καναδά, τότε, αλλά και τώρα. Γέννησε, διότι λάτρευε τα παιδιά και ήθελε να ασχοληθεί με αυτά. Κυρίως ασχολήθηκε με την εκπαίδευση τους. Είχε τελειώσει το εξατάξιο γυμνάσιο, στην μικρή Μακεδονική της πόλη. Της άρεσε η μόρφωση, της άρεσε να ασχολείται με παιδιά. Η ιδιοσυγκρασία της ήταν υπομονετική, ήπια, ήρεμη. Ιδανική φυσιογνωμία, ώστε να ασχολείται με αυτά.

Μαζεύονταν στο σπίτι της, όλα τα παιδάκια, της γειτονιάς. Και όποιο φιλικό ζευγάρι είχε ανάγκη εξόδου, άφοβα και σίγουρα, τα εμπιστευόταν στο σπίτι της Ιφιγένειας, στην σίγουρη, ζεστή φωλιά της.

Αυτή, με την ευγένεια και ευαισθησία της συμπεριφοράς της, απάλυνε αποτελεσματικά την απουσία των γονέων. Κανένα παιδί ποτέ δεν έκλαιγε, επειδή θα φιλοξενείτο ένα απόγευμα, ή, ακόμη και μέρες στης θείας Ιφιγένειας, όπως την αποκαλούσαν. Το αντίθετο. Ήταν χαρούμενα που θα έμεναν κοντά της. Ο Θεός την προίκισε με αυτό το ταλέντο! Να είναι αγαπητή από τα παιδιά. Μέγα προσόν για εκπαιδευτικό! Έχοντας αυτό το μεγάλο ατού, σαν επίκτητο χαρακτηριστικό, έχοντας επίσης μεγάλη αγάπη προς τα παιδιά και αφού είχε τελειώσει το εξατάξιο γυμνάσιο, όταν της δόθηκε η ευκαιρία για περαιτέρω σπουδές, αφού ρύθμισε τις οικογενειακές της υποχρεώσεις, ξεκίνησε ταχύρυθμο τμήμα σπουδών παιδαγωγού. Είχε παντρευτεί από έρωτα, πολύ μικρή. Τότε, το μόνο που την ενδιέφερε ήταν, να είναι σιμά με τον καλό της. Έτσι, παραγκώνισε την λαχτάρα της για περαιτέρω μόρφωση.

Όταν όμως η οικογένεια αυξήθηκε και οι ανάγκες μεγάλωσαν, δημιουργήθηκε η ανάγκη για ανεύρεση εργασίας και της συζύγου. Η Ιφιγένεια, σαν εύστροφη γυναίκα που ήταν, κατάλαβε ότι μπορούσε να αξιοποιήσει την μέχρι τώρα μόρφωσή της, πρώτα για δικό της καλό, και μετά, της οικογενείας της.

Έτσι ξεκίνησε, τελείωσε με μεγάλη επιτυχία και πορεύτηκε παράσχοντας μεγάλη κοινωνική προσφορά. Μερικές φορές όμως οι σύζυγοι δεν επικροτούν την κοινωνική καταξίωση της γυναίκα τους. Μπορεί να μην το εκφράσουν ευθέως, όμως προσπαθούν με διάφορους τρόπους να της τραβήξουν την προσοχή της. Έτσι ο αγαπημένος σύζυγος της Ιφιγένειας, που πάντα την πρόσεχε και την στήριζε, όσο ήταν γυναίκα των οικοκυρικών μόνο, άρχισε τα παρατράγουδα. Ερχόταν αργά στο σπίτι, αφιερώνοντας πολύ χρόνο στο καζίνο, με ότι συνεπάγεται αυτό. Η Ιφιγένεια προσπαθούσε να τον πλησιάσει και να του δώσει να καταλάβει, ότι τέτοιες οδοί δεν έχουν καλά αποτελέσματα. Μάταια. Ο σύζυγος, είχε πεισμώσει και επέμενε στην καταστροφική του πορεία.

Η συνεχής θλίψη, οδήγησε την Ιφιγένεια σε βαριά ασθένεια. Έπεσε να πεθάνει η καλή γυναίκα. Ευτυχώς, αυτό το γεγονός, έφερε τον σύζυγο σε επίγνωση. Άρχισε να ξαναπλησιάζει την Ιφιγένεια, αντιλαμβανόμενος ότι την χάνει για πάντα. Ήξερε πολύ καλά ότι οι συμπεριφορές του την σκότωναν. Το ενδιαφέρον και η μεταμέλεια του συζύγου, επέδρασαν θεραπευτικά, σαν το καλύτερο γιατρικό, στην ασθένεια της γυναίκας. Η υγεία της άρχισε να ελέγχεται. Ποτέ δεν έγινε τελείως καλά. Πάντα είναι, κουρασμένη και χλωμή. Δεν θα χαίρει άκρας υγείας ποτέ, πια. Πάντα ο σύζυγος θα πρέπει να την προσέχει και να την βοηθά και στα πιο απλά. Όχι γιατί πέρασαν τα χρόνια, αλλά γιατί ποτέ η υγεία της δεν θα επανέλθει.

Αυτό θα είναι το τίμημα της απέραντης ευαισθησίας και καλοσύνη της.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

ΝΙΣ – ΣΕΡΒΙΑΣ

spot_img

Διαφημίσεις