Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

«Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή» (Σατιρικό του Παύλου Λεμοντζή)

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

-Και που λες, Ευτυχία, ευτυχία δε βρήκαμε. Δε μας πέσαν λαχεία κι από τύχη, καήκαμε.

-Εμ, με τέτοιο όνομα τι περίμενα; Αν με λέγανε Χελιδόνα, Περιστέρα, Μαρέγκα, Ραμόνα, Πατρόνα και Κοκλώνα μη σου πω, άλλα νούμερα θα είχε ο λογαριασμός μου.

-Να τα πεις στην αγαπημένη σου Αννίτα αυτά. Από μικρή έγερνες προς μια αμφισημία, ανισορροπία μην το πω, θα με πιάσεις στο στόμα σου και δε με γλυτώνει ολόκληρο το σύστημα Υγείας. Μεταξύ μας, έχει κλατάρει αυτό ένεκα ο covid 19, αλλά το μνημονεύουνε τα κανάλια καθημερινά, άρα κάτι θα υπάρχει δώθε- κείθε στην Επικράτεια.

-Με τρομάζεις, αλλά κρατιέμαι στο ύψος μου. Όχι το δικό μου, ούτε ένα και εβδομήντα, το άλλο, των περιστάσεων. Άσχετο: δε θα επιτρέψω κανένα κοινωνικό μέρισμα εγώ, να μου καταστρέψει την καριέρα κι ακόμα δεν εμβολιάστηκα. Όχι με της «Άστρα» που το φτύνει η Ευρώπη, το άλλο, το καλό.

-Ποια καριέρα μωρή; Survivor και τα αποτυχημένα ρέστα, είναι μόνο για στήθος σιλικοτούμπανο, χείλη ροφού, μπούτια Σταρελλάδας κι έναν γκόμενο πρώην για να γίνει νυν. Εσύ και σε μαντρωμένο ριάλιτι, που περνάνε «νούμερα» χαμηλής έως τιποτένιας λάμψης να πας, θα σε ακυρώσουν με δέκα βροντερά «όχι», μόλις πεις το όνομά σου. Μα είναι όνομα αυτό την σήμερον; Για την αύριο μην το συζητάς διόλου, θα φας και ξύλο από πάνω. Άκου «Ευτυχία»! Εντελώς άκυρο, κούκλα μου.

-Έχω ταλέντο κρυφό, καιρός να το φανερώσω. Διότι, καλή μου, ζούμε σε καιρούς που η γνώση συνδέεται αυτόματα με τη συσσώρευση πτυχίων και τίτλων. Τα πιστοποιημένα προσόντα κυκλοφορούν γύρω μας με τόση άνεση, έστω διαδικτυακά, που νομίζεις πως βρίσκεσαι στην πιο «σπουδαγμένη» χώρα, σε ένα έθνος ταγμένο με φανατισμό στην εκπαίδευση των τέκνων του. Δεν λέω ότι αυτό είναι fake news ή μία ακόμα συλλογική αυτοκολακεία, απ’ αυτές που τις συνηθίζουνε στα πρωινάδικα, μεσημεριανά και …ουτογλου – βραδινά. Ούτε θέλω να καταφύγω στις στερεότυπες λαϊκές σοφιστείες του τύπου «η ζωή είναι το πανεπιστήμιο» και η «κουζίνα δίνει το καλύτερο πτυχίο». Θέλω μόνο να σου θυμίσω τις άτυπες διαδρομές που χρωματίζουν τη βιογραφία των ανθρώπων. Σκέφτομαι συγκεκριμένα, τη σχέση που μπορεί να έχει η μόρφωση με την επιθυμία και τη δημιουργική φαντασία κι όχι μόνο με την ανάγκη. Αυτό που καμιά φορά το λέμε, «να έχεις όρεξη για κάτι». Παράδειγμα: να σου φτιάξω φασολάδα εγώ, να στήσεις εσύ αντίσκηνο έξω από το w.c. και να πάνε να κρυφτούν όλοι οι τηλε-σεφ.

-Ευτυχία, ομολόγησέ το. Ακούς και βλέπεις μεταμεσονύχτια τη Βίκυ Φλέσσα κρυφά και κρατάς σημειώσεις. Δεν έχω άλλη ερμηνεία.

-Κι όμως, έχω εγώ. Για μένα, η αυτομόρφωση είναι μία από τις όψεις μιας πραγματικά φιλελεύθερης κουλτούρας των ατόμων. Τη βλέπω ως αντίβαρο στη συρρίκνωση της φαντασίας και στους πανικούς της εποχής που στεγνώνουν τη γλώσσα.

-Πιάσε μου ένα ποτήρι νερό, στέγνωσε το στόμα μου. Όταν ακούω κάτι περισσότερο από Τριαντάφυλλο, αφυδατώνομαι.

-Μου θυμίζεις χανούμ – Εμινέ, χωρίς τον Ερντογάν δίπλα της. Το χιτζάπ σου λείπει για να υποταχτείς. Στο σύστημα. Δε φτάνει που μας μπούκωσε ο Σουλτάνος στη δυστυχία, με τόσα φουσκωτά – ξεφούσκωτα που στέλνει φορτωμένα κακόμοιρες ψυχές, αλλά απειλεί κι από πάνω. Όχι, δε βλέπω ειδήσεις. Διαβάζω ιστοσελίδες. Αρκούν για να παρα- μορφωθώ.

-Ευτυχία, χάνεσαι και δε σε βρίσκω. Τι σχέση έχει το σύστημα με την γείτονα;

-Διότι δε στροφάρεις, καλή μου. Δες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, σ’ όλο τον κόσμο σήμερα, υπάρχουν περίπου 1 δισ. άτομα που λιμοκτονούν. Φυσικό είναι να αναζητούν μια καλύτερη μοίρα στον ήλιο.

Αλλά είναι τουλάχιστον φαιδρό να πιστεύει κανείς ότι η Ψωροκώσταινα θα λύσει το τεράστιο αυτό πρόβλημα, ενώ «βγάζουν τον σκασμό» οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, επειδή συμμετέχουν σε πολιτικές ομάδες. Γνωρίζεις ότι δεν οργανώνονται με βάση την εθνικότητά τους αλλά με βάση την πολιτική τους τοποθέτηση, που «κακό χρόνο να’ χουν», όπως θα ‘λεγε η Γεωργία Βασιλειάδου αν ζούσε.

Θυμίζει η πολιτική της Ευρώπης επί του θέματος, την πλούσια χήρα Μήτση του Λαζόπουλου που μοίραζε φιλοδωρήματα δια τηλεφώνου, χάριν εντυπωσιασμού και μόνον. Όπως και την αλήστου μνήμης Φρειδερίκη και τους όμοιούς της,που εφηύραν ψευτοφιλανθρωπίες για να κατευνάσουν και να αποκρούσουν την οργή που προκαλούσε η φτώχεια.

-Φτωχιά γυναίκα κι εσύ, τι κάθεσαι κι ασχολείσαι με αλλότρια; Πιάσε το μπλάστρι και δείξε τις ικανότητές σου. Άντε, Ευτυχία μου, να δοκιμάσουμε στο σπίτι πίτα στριφτή με σπανάκι -τυρί. Καυτερά μη βάζεις, ο Θανάσης έχει αλλεργία. Φταρνίζεται, δε φοράει μάσκα στο σπίτι, και δεν έχει αφήσει απότιστο καρέ για καρέ στον καναπέ και στα τραπεζάκια. Όλα έχουν την υπογραφή «Θανάσης» με ψιλοβρόχι.

-Φτωχή, είσαι και φαίνεσαι κοπέλα μου. Διότι η άγνοια κινδύνου φαίνεται από μακριά κι ας είσαι 1,71. Σιγά τη διαφορά, δηλαδή. Και δε μου λες, τι περιμένεις εσύ από το 2021 για να καταλάβω πού πατάς και πού βρίσκεσαι;

-Ευχαρίστως να σου πω. Σημείωνε: Άρση μέτρων και μετρίων στη χώρα, ένεκα οι εμβολιασμοί, άδειες ΜΕΘ στα νοσοκομεία, βόλτες στις παραλίες και στην ανοικτή αγορά χωρίς μάσκες, τουρίστες σε Θάσο και Καβάλα κι ένα πλούσιο Φεστιβάλ Φιλίππων, δίχως Λιγνάδη και Φιλιππίδη.

-Μωρή κακομοίρα, εμείς πάλι της γης τους κολασμένους θα βλέπουμε να καταφτάνουν από απέναντι, πάλι θα σουλατσάρουν ακταιωροί τούρκικες στο Αιγαίο, survivor θα βλέπουμε για να σιχτιρίζουμε τους μαυρόψυχους παίκτες και τα κοινωνικά μερίσματα θα τ’ αρπάξουν ξανά οι μη δικαιούχοι. Ρομά και διάφοροι αναξιοπαθούντες απ’ την ανάποδη. Καλά που με λένε Ευτυχία κι ακούω τη λέξη καθημερινά. Την έννοια, την έχουμε αφήσει στο τηλεκοντρόλ. Φεύγω, πάω να δω τον καλοπληρωμένο χρυσο- ντενεκέ να χλευάζει τα celebrity- τίποτα. Αυτό πουλάει, αγάπη μου. Το τίποτα.

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

spot_img

Διαφημίσεις