Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

Θα παραμείνουν διορισμένοι οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες;

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

Στον νέο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν γίνεται καμία αναφορά για το θα ισχύσει με τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες. Οπότε (προς το παρόν) παραμένει το προηγούμενο καθεστώς, δηλαδή ο διορισμός τους από τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη.

Ο διορισμός, αντί της εκλογής, χωρικών Αντιπεριφερειαρχών ήταν άλλη μια… μεταρρυθμιστική καινοτομία του ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να εκλέγεται ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου σε κάθε νομό όπως ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο, τον διορίζει ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Περιφέρειας.

Πρόκειται για σαφή υποβάθμιση του ρόλου του χωρικού αντιπεριφερειάρχη, αφού ο εκάστοτε Περιφερειάρχης μπορεί να τον αντικαταστήσει όποτε θέλει. Έτσι, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης καθίσταται ανίσχυρος να προασπίσει τα συμφέροντα της περιφερειακής ενότητας που εκπροσωπεί και εξ ανάγκης «εναρμονίζεται» με τη γενική γραμμή που επιβάλλει ο Περιφερειάρχης. Με τον τρόπο αυτό όμως, χάνεται και η έννοια της περιφερειακή ενότητας (του πρώην νομού δηλαδή). Ουσιαστικά υπάρχει μία κεντρική διοίκηση της Περιφέρειας και οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες είναι εκπρόσωποι του Περιφερειάρχη, απλά με διεκπεραιωτικό ρόλο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προανήγγειλε αλλαγές στον νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό, ίσως πρέπει να συζητηθεί το θέμα των χωρικών Αντιπεριφερειρχών. Ο διορισμός τους από τον Περιφερειάρχη, τους κατατάσσει στην ίδια θέση με τους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες και αλλοιώνει τον θεσμικό χαρακτήρα της θέσης τους.

Διαφημίσεις