Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Είσαι μητέρα ανηλίκου νηπιακής ηλικίας και φοβάσαι μη σου πάρει την επιμέλεια ο πατέρας του; (Του Γιώργου Γιαγκουδάκη) – ΒΙΝΤΕΟ

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Γιάννης Σιαπέρας
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Γεια σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και εδώ σήμερα θα μιλήσουμε για τις ανησυχίες και τους φόβους των μητέρων, που έχουν ανήλικα παιδιά νηπιακής ηλικίας και δέχονται απειλές από τους πατεράδες τους ότι θα τους τα πάρουν, θα πάρουν δηλαδή την επιμέλεια τους.

Λοιπόν πρόσφατα μία πελάτισσά μου μου εξέφρασε το φόβο και την ανησυχία της, που ήταν τόσο έντονος, που δεν την άφηνε ακόμα και να κοιμηθεί εύκολα το βράδυ. Φοβόταν και ανησυχούσε μήπως μπορεί να της πάρει το νήπιο παιδί μόλις 2 ετών ο πατέρας του, δηλαδή μήπως πάρει την επιμέλεια του. Ο ίδιος φόβος έχει παρουσιαστεί και σε πολλές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Στη περίπτωσή μας οι σχέσεις των δύο γονέων ήταν διαταραγμένες και υπήρχαν καθημερινές τριβές των συζύγων. Αυτό που της είπα για να την καθησυχάσω ήταν ότι ο φόβος της ήταν αδικαιολόγητος και αυτό για τους δύο λόγους που θα αναφέρω αμέσως:

  1. Ο πρώτος λόγος είναι ότι σύμφωνα με την πάγια νομολογία των δικαστηρίων μας και του Αρείου Πάγου η άποψη σχετικά με την επιμέλεια των παιδιών νηπιακής ηλικίας που εξακολουθεί να ισχύει η εξής:

Η γονική μέριμνα των μικρής ηλικίας τέκνων πρέπει να ανατίθεται στη μητέρα τους λόγω του ότι έχουν ανάγκη της μητρικής στοργής και ιδιαίτερων περιποιήσεων, διότι κατά τις νεότερες ιατρικές παιδαγωγικές και ψυχολογικές έρευνες,για τη νηπιακή ηλικία αναγνωρίζεται σαφής βιοκοινωνική υπεροχή στη μητέρα.

Για τον μεταγενέστερο χρόνο, δηλαδή μετά τη νηπιακή ηλικία παύει η σαφής βιοκοινωνική υπεροχή της μητέρας και αναγνωρίζεται ο σοβαρός λόγος του πατέρα στην όλη διαμόρφωση των διαπροσωπικών σχέσεων του τέκνου.

  1. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν υπήρχαν απ΄ ότι ήξερα στο πρόσωπό της συγκεκριμένης μητέρας κάποια συνθήκες ακαταλληλότητας για την επιμέλεια ενδεικτικά όπως αμέλεια ή αδιαφορία για το παιδί της, πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, κακοποίηση του τέκνου, ψυχολογικά προβλήματα κάποια γενικά κατάσταση όπως χρήση ναρκωτικών, αλκοόλ ή τοξικών ουσιών που καθιστούσαν ακατάλληλη την μητέρα ή γενικά κάποιες καταστάσεις που αντιβαίνουν στο υπέρτερο συμφέρον του παιδιού.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ

spot_img

Διαφημίσεις