Τρίτη, 7 Ιουλίου, 2020

Δημιουργία Συμβουλευτικού Οργάνου Χάραξης Πολιτικής στην Καβάλα

Ροή Ειδήσεων

Δήλωση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ για την μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος έκανε την παρακάτω δήλωση:«Σε μια περίοδο που η χώρα μας εφαρμόζει με γρήγορους ρυθμούς τον στρατηγικό της σχεδιασμό για...

Νέο Πυροφυλάκιο στο Τοπικό Διαμέρισμα Μακρυχωρίου

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή και τέθηκε σε λειτουργία από την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020 ένα νέο Πυροφυλάκιο στο Τοπικό Διαμέρισμα Μακρυχωρίου του Δήμου Νέστου.Το συγκεκριμένο...

Απομακρύνθηκαν οι πακτωμένες ομπρέλες από τις παράλιες της Περάμου

Τα ξημερώματα της Δευτέρας έγινε η απομάκρυνση των μόνιμα πακτωμένων ομπρελών από τις παράλιες της Νέας Περάμου.Η απομάκρυνση έγινε από το εργατοτεχνικό προσωπικό του...

Έφυγε από την ζωή η Καβαλιώτισσα Αρχαιολόγος Πέπη Λαζαρίδου

Έφυγε την Κυριακή (5-7-2020) από την ζωή η Καβαλιώτισσα Αρχαιολόγος Πέπη Λαζαρίδου. Από τον Ιερό χώρο της Αρχαίας Αμφίπολης όπου εργάστηκε μετά τον θάνατο του...

Άρθρα & Απόψεις

Επετειακόν (05/07/2015)-Μια μικρή παρέμβαση (του Δ. Λυμπεράκη)

Ξημερώματα της 27ης Ιουνίου 2015Μετά από σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, καθώς η επίτευξη συμφωνίας με...

Τον νου σου στο μαγαζί

Γράφει ο Ναπολέων Λιναρδάτος Eίναι αλήθεια ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στην μετάφραση. Δηλαδή, πως ο Νίκος Παππάς μεταφράζει τον Νίκο Παππά. Μπορεί αυτός που μιλάει...
Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Γράφει ο Βασίλης Τσιάντος

Καθηγητής Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος

(πρώην ΤΕΙ ΑΜΘ)

Η ιδέα είναι εμπνευσμένη από το έργο «Αθηναίων Πολιτεία» του Αριστοτέλη και τον «Αρεοπαγιτικό» του Ισοκράτη. Στην Αρχαία Αθήνα από τα χρόνια του Σόλωνα και του Κλεισθένη λειτουργούσε η Βουλή του Αρείου Πάγου, άλλοτε με ισχυρή θέση και άλλοτε με πιο αδύναμη. Λεπτομέρειες για την λειτουργία της μπορεί να διαβάσει κανείς στον «Αρεοπαγιτικό» του Ισοκράτη.

Η δική μας πρόταση είναι να δημιουργηθεί ένα άτυπο όργανο, το οποίο να λειτουργεί καθαρά συμβουλευτικά προς τον/την Αντιπεριφερειάρχη και τον/την Δήμαρχο του νομού της Καβάλας.  Ένα όργανο, το οποίο θα συνεδριάζει δύο-τρεις φορές το χρόνο και ο σκοπός του θα είναι η υποστήριξη των αιρετών αρχόντων του νομού στον στρατηγικό σχεδιασμό της Αντιπεριφέρειας και των Δήμων. Θα συνεδριάζει με την προεδρεία του Αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος θα καλεί τα μέλη στη συνεδρίαση και θα ορίζει τα θέματα ημερήσιας διάταξης.

Αιτιολόγηση δημιουργίας ενός τέτοιου οργάνου;

Καθαρά συμβουλευτικές και ενισχυτικές των δραστηριοτήτων των αιρετών τοπικών αρχόντων. Η σκέψη είναι η εξής:

Α) Κατά την διάρκεια της θητείας των μελών του οργάνου σε διάφορες θέσεις πιθανά δεν υπήρξε ο χρόνος για την υλοποίηση πολλών καλών ιδεών. Άρα, καλό είναι να επανεξεταστούν και να ιεραρχηθούν, ώστε να δρομολογηθεί η υλοποίησή τους.

Β) Υπάρχει συσσωρευμένη γνώση στους διατελέσαντες υπευθύνους είτε σε αιρετές θέσεις στην περιφέρεια/νομό/δήμο, είτε αιρετοί σε επιμελητήρια/ΤΕΙ, είτε ακόμη και διορισμένοι (νοσοκομεία, ΟΛΚ, κ.λπ.). Άρα, η εμπειρία και η γνώση όλων αυτών των εκλεκτών μελών της κοινωνίας μας χάνεται και δεν αξιοποιείται.

Γ) Υπάρχει, συνήθως, η διάθεση για προσφορά ακόμη και όταν κάποιος έχει αποχωρήσει από τη θέση του.

Δ) Υπάρχει, συνήθως, ελεύθερος χρόνος που θα μπορούσε να διατεθεί, ακόμη και για ομάδες εργασίας, μέσα στο όργανο αυτό ανάλογα με τις ειδικότητες, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Ποιοι θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο όργανο;

Θα μπορούσαν να συμμετέχουν, αναφέρω ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά, οι παρακάτω:

Α. Πρώην Υπουργοί/Βουλευτές.

Β. Πρώην Αντιπεριφερειάρχες/Νομάρχες/Αντινομάρχες.

Γ. Πρώην Δήμαρχοι/Αντιδήμαρχοι.

Δ. Πρώην Πρόεδροι/Αντιπρόεδροι του ΤΕΙ.

Ε. Πρώην Πρόεδροι/Αντιπρόεδροι Επιμελητηρίων.

ΣΤ. Πρώην Πρόεδροι/Διοικητές οργανισμών/φορέων (π.χ. Νοσοκομείου, ΟΛΚ, κ.λπ.)

Ζ. Πρώην Ανώτατοι Δικαστικοί, Διοικητές Μεραρχίας/Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας/Πυροσβεστικής (εφ’ όσον εξακολουθούν να διαμένουν στην περιοχή).

Ποιες οι αρμοδιότητες του Συμβουλευτικού Οργάνου;

Το συμβουλευτικό όργανο αυτό θα μπορούσε να έχει ως κύρια αρμοδιότητα:

Την μελέτη, ιεράρχηση και στοχοθέτηση της πολιτικής της Π.Ε. Καβάλας και των Δήμων της για την επόμενη πενταετία, π.χ. 2020-2024.

Πώς θα μπορούσε να υποστηριχθεί το έργο του Συμβουλευτικού Οργάνου;

Στην υποστήριξη του έργου οργάνου θα μπορούσε να συνεισφέρει η διοργάνωση ενός Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Π.Ε. Καβάλας, για παράδειγμα κάθε δύο χρόνια. Επίσης, σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο θα μπορούσαν να διοργανωθούν επιμέρους συνέδρια και ημερίδες, να προσκληθούν ειδικοί επί των αξόνων που θα θεωρηθούν υψηλής προτεραιότητας για την Π.Ε.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συνοψίσω γράφοντας ότι καταγράφηκαν παραπάνω μερικές απλές σκέψεις, οι οποίες ασφαλώς μπορούν να εμπλουτιστούν και να αναλυθούν περεταίρω. Κάποια από τα παραπάνω πιθανό να γίνονται, όπως για παράδειγμα το αναπτυξιακό συνέδριο. Μέσω του οργάνου αυτού θα αποκτήσουν σταθερή και «θεσμική» υπόσταση. Ασφαλώς, για την λειτουργία ενός τέτοιου οργάνου πρέπει να ξεφύγουμε από το εγώ και να πάμε στο εμείς. Την αγάπη για τον τόπο μας την έχουμε όλοι. Πρέπει να βρούμε και τρόπο να προχωράμε, μέσα από τα αντιθέσεις μας.

Siapis Web Media

Διαφημίσεις