Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Αυστηρές κυρώσεις για παραβίαση προληπτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Γιάννης Σιαπέρας
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για την παραβίαση των προληπτικών μέτρων κατά μεταδοτικών ασθενειών. Αποδοκιμαστέα αλλά και ποινικά κολάσιμη από τον ποινικό κώδικα η ανεύθυνη συμπεριφορά εκείνων που παραβιάζουν προληπτικά μέτρα κατά μεταδοτικών ασθενειών, όπως COVID-19 του κορωνοϊού.

Κατά το άρθρο 285 Ποινικού Κώδικα με το τίτλο ” Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών” τιμωρείται όποιος πολίτης παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή προκειμένου να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας, όπως εν προκειμένω ο κορωνοϊός.

Οι ποινές που επιβάλλονται διαβαθμίζονται ανάλογα από το:

1. αν μπορεί να προκύψει από την παραβίαση αυτή

α) κοινός κίνδυνος για ζώα (φυλάκιση ως 3 έτη ή χρηματική ποινή ). Για την εξ αμελείας παραβίαση στη περίπτωση αυτή προβλέπεται χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας

β) κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων (φυλάκιση και χρηματική ποινή). Για την εξ αμελείας παραβίαση στη περίπτωση αυτή προβλέπεται φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

2. αν είχε αποτέλεσμα μετάδοση της ασθένειας

α. σε ζώα (φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών και χρηματική ποινή),

β. σε άνθρωπο (κάθειρξη έως 10 έτη) Κακούργημα,

3. αν είχε αποτέλεσμα το θάνατο άλλου ανθρώπου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

 

Το σχετικό άρθρο 285 Ποινικού Κώδικα έχει ως εξής:

“1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

 

2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

 

3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

 

4. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται: α) στην περίπτωση του στοιχείου α` με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και β) στην περίπτωση του στοιχείου β` με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.”

Διαβάστε περισσότερα (συνέχεια άρθρου) https://giagkoudakis-dikigoros.gr/blog.htm

——– . ——–

* Υ.Γ. : Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. – Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων – Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα – Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.grhttps://giagkoudakis-dikigoros.gr

Διαφημίσεις