Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τρεις επιπλέον κλίνες στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

Τρεις επιπλέον κλίνες, οι οποίες αρχικά θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Φ.) «ανοίγουν» από την ερχόμενη εβδομάδα στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και πιο συγκεκριμένα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.).

Αυτό επισήμανε με δηλώσεις της στον «Ενήμερο», η διευθύντρια της Μ.Ε.Θ. του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, Εύα Νάγκη, στην οποία απευθύνθηκε ο «Ε» για να διαπιστώσει την κατάσταση της Μ.Ε.Θ., ενόψει της αναμενόμενης αύξησης των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης, η οποία αναμένεται να κάνει ακόμη πιο αισθητή την παρουσία της τις επόμενες εβδομάδες.

Στις 9 θα φτάσουν οι κλίνες στη Μ.Ε.Θ. του νοσοκομείου Καβάλας, μετά το «άνοιγμα» των τριών επιπλέον που θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο της Μ.Α.Φ.

«Στη Μ.Ε.Θ. του νοσοκομείου μας, υπάρχουν 12 αναπτυγμένες κλίνες, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούμε να νοσηλεύσουμε ταυτόχρονα 12 ασθενείς. Όμως, λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, μέχρι πρόσφατα λειτουργούσαμε τις 6 από τις συνολικά 12 κλίνες. Πάντα, όταν υπήρχαν ανάγκες, υπό την έννοια ότι είχαμε ασθενείς που ήταν ασταθείς και δεν μπορούσαν να διακομιστούν αλλού ή ήταν ασθενείς που είχαν ήδη χειρουργηθεί στο δικό μας νοσοκομείο, λειτουργούσαμε επιπλέον κλίνες φτάνοντας τις 9. Με την ευαισθησία της διοίκησης και της νοσηλευτικής υπηρεσίας, συμπληρώσαμε όσο γίνεται περισσότερο προσωπικό, οπότε από την ερχόμενη Δευτέρα, θα «ανοίξουμε» ακόμη τρεις κλίνες, φτάνοντας της 9 επίσημα. Από αυτές τις 9 κλίνες έχουμε σκοπό αρχικά τις τρεις να τις λειτουργήσουμε σαν Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Φ.) κι όχι σαν Μ.Ε.Θ., διότι αυτό μας επιτρέπει το νοσηλευτικό προσωπικό που έχουμε στη διάθεσή μας. Αν οι ανάγκες το επιβάλλουν, τότε θα μετατραπούν κι αυτές σε κλίνες Μ.Ε.Θ. Το κάνουμε με θυσία του προσωπικού που είναι άριστο και σε διάθεση και σε εκπαίδευση και πολλές φορές έρχονται από το σπίτι τους για να κάνουν βάρδιες και να εξυπηρετήσουμε αυτές τις ανάγκες. Από άποψη ιατρικού προσωπικού είμαστε πολύ καλά», τόνισε σχετικά στις δηλώσεις της η κ. Νάγκη.

Τις λιγότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις σε πανελλήνιο επίπεδο έχει η Μ.Ε.Θ. του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας

Ερωτηθείσα αναφορικά με το αν θα μπορέσει η Μ.Ε.Θ. του Γ.Ν.Κ. να αντεπεξέλθει σ’ ένα ενδεχόμενο μεγάλης αύξησης κρουσμάτων γρίπης κι άρα ανάγκης νοσηλείας περισσοτέρων ασθενών σε Μ.Ε.Θ., η κ. Νάγκη απάντησε: «Όσες φορές είχαμε διάφορες επιδημίες, πάντα μπορέσαμε και ανταποκριθήκαμε. Ελπίζουμε να παραμείνουμε έτσι. Δεν μπορώ να υπολογίσω πόσα περιστατικά θα έρθουν, αλλά θα προσπαθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να αντεπεξέλθουμε».

Τέλος, σε ερώτηση για το πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων κι αν αυτό είναι έντονο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γ.Ν.Κ., η κ. Νάγκη απάντησε: «Η Μ.Ε.Θ. του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, σε πανελλήνιο επίπεδο, έχει τις λιγότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Έχουμε μόνο ένα πολυανθεκτικό μικρόβιο, το οποίο μας ταλαιπωρεί. Είμαστε όμως πολύ καλά σε πανελλαδικό επίπεδο».

Διαμαρτυρία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας προς το υπουργείο Υγείας για τις εκκρεμείς τοποθετήσεις ειδικευμένων γιατρών στις Μ.Ε.Θ.

Να σημειωθεί τέλος, ότι η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, διαμαρτύρεται προς το υπουργείο Υγείας, καθώς όπως υποστηρίζει, έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την ημερομηνία πραγματοποίησης της κλήρωσης από τις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες, βάσει της οποίας έγινε η επιλογή των ειδικευμένων γιατρών στην εντατική θεραπεία και ακόμη εκκρεμεί η τοποθέτησή τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Ε.Ε.Ε.Θ., η καθυστέρηση αυτή έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των Μ.Ε.Θ., σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονικά περίοδο για τη δημόσια υγεία.

Σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως βρίσκεται σε έξαρση επιδημία ιλαράς, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα να φτάνουν τα 1.068, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., ενώ και προ των πυλών βρίσκεται και η επιδημία της εποχικής γρίπης.

«Τα κρούσματα ιλαράς, αφορούν κυρίως μικρά παιδιά και άτομα από το γενικό πληθυσμό ηλικίας κυρίως 25 – 44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων Ρομά, αλλά και επαγγελματίες υγείας που ήταν μη εμβολιασμένοι ή μη επαρκώς ανοσοποιημένοι. Αναφορικά με τη γρίπη, η οποία ακόμη κινείται σε χαμηλά επίπεδα, έχουν καταγραφεί επτά σοβαρά κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, η κατάσταση αυτή επιβάλλει άμεσα την αντίδραση από πλευράς υπουργείου Υγείας, για την κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικόπροσωπικό των Μ.Ε.Θ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αυξημένες οι απαιτήσεις για νερό στη Θάσο φέτος

Κώστας Μανίτσας: Ο χειμώνας πέρασε χωρίς βροχές, ήταν μακράν...

Τι απαιτεί ο δήμος Καβάλας από τους δημότες για την πυρασφάλεια

Συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που...

Εξιχνιάστηκαν 5 απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε περιοχές της Καβάλας

Εξιχνιάσθηκαν έπειτα από επιστάμενες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος...

Έκανε το σπίτι του θερμοκήπιο καλλιέργειας κάνναβης

Συνελήφθη χθες (24-4-2024) το μεσημέρι, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης,...

Κάνε ότι κοιμάσαι!

του Παύλου Λεμοντζή Αυτό έκανα. Δήθεν κοιμόμουν, με ανοικτά τα...

Κυκλοφοριακό: Τα χειρότερα έρχονται μετά το Πάσχα!!!

Αντώνης Μαστοράκης: Ζούμε πλέον εποχές που δεν υπήρχε ο...

Ευρωεκλογές: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς

Μπάμπης Δράκος: Να μην επιτρέπουμε στη χώρα να επιστρέψει...