Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Παύλος Πολάκης εγκαινίασε την ΤΟ.Μ.Υ. Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

Τα εγκαίνια της πρώτης Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.), στη συνοικία του Αγίου Λουκά, πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης (14/2) από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη.

Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου, ο αντιπεριφερειάρχης, Θόδωρος Μαρκόπουλος, η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, ο διοικητής της 4ης Υ.ΠΕ., Στρατής Πλωμαρίτης, ο διοικητής του Ε.Κ.Α.Β., Κώστας Καρακατσιανόπουλος, καθώς και ο διοικητής του Γ.Ν.Κ., Τάσος Καρασαββόγλου.

Έργο των ΤΟ.Μ.Υ. είναι η παροχή δωρεάν πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον εγγεγραμμένο πληθυσμό

Η πρώτη ΤΟ.Μ.Υ. Καβάλας είναι στελεχωμένη με ειδικευμένο ιατρικό (γενικούς ιατρούς και παιδίατρο) νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, άρτια εξοπλισμένη, με δυνατότητα πρόσβασης για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και θα λειτουργεί από τις 07:00 έως τις 22:00. Η γραμμή επικοινωνίας με τη Γραμματεία της ΤΟ.Μ.Υ. είναι: 2510 830360 και η ηλεκτρονική διεύθυνση: tomy_kavala1@4ype-pedy.gr

Έργο των ΤΟ.Μ.Υ. είναι η παροχή δωρεάν πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον εγγεγραμμένο πληθυσμό. Ειδικότερα, οι ΤΟ.Μ.Υ. λειτουργούν ως ομάδες οικογενειακής ιατρικής, με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης και έχουν ως σκοπό την παροχή δωρεάν ποιοτικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας χωρίς διακρίσεις.

Π. Πολάκης: «Σαν σήμερα το 2014 απολύθηκαν 2.500 γιατροί από την πρωτοβάθμια περίθαλψη σε όλη τη χώρα – Σήμερα εμείς, τέσσερα χρόνια μετά, συνεχίζουμε στην πόλη σας τη σειρά των εγκαινίων της πραγματικής μορφής της πρωτοβάθμιας περίθαλψης…»

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο μητροπολίτης Φ.Ν.Θ., Στέφανος, ανέφερε: «Έχει μεγάλη σημασία να υπάρχουν οργανωμένες μονάδες υγείας σε οποιαδήποτε βαθμίδα, προκειμένου οι άνθρωποι που πάσχουν να έχουν τη δυνατότητα προσφυγής σε αυτές για να βρουν την υγεία τους».

Από τη μεριά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης επισήμανε αρχικά στον χαιρετισμό του: «Πως τα φέρνει καμιά φορά η ιστορία. Σαν σήμερα το 2014 απολύθηκαν 2.500 γιατροί από την πρωτοβάθμια περίθαλψη σε όλη τη χώρα. Σήμερα εμείς, τέσσερα χρόνια μετά, συνεχίζουμε στην πόλη σας τη σειρά των εγκαινίων της πραγματικής μορφής της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που είναι οι ΤΟ.Μ.Υ., οι οποίες ανακοινώθηκαν είκοσι φορές, αλλά έγιναν πράξη τώρα για πρώτη φορά. Είναι η πρώτη φορά που εγκαινιάζονται μέσα σε τέσσερις με έξι μήνες από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος».

«Πολεμήθηκε αυτή η ιστορία, όμως καταφέραμε με κόπο μέσα σε μνημόνια να διαμορφώσουμε ένα άλλο πλαίσιο…»

«Προσπαθούμε να καλύψουμε και να επουλώσουμε τις πληγές που άνοιξε αυτή η ιστορία το 2014, καθώς ήθελαν να παραδώσουν πλήρως το κομμάτι των πρώτων αναγκών υγείας των πολιτών, νέτα σκέτα, στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό αρχίζει κι αντιστρέφεται. Θα γίνουν 239 ΤΟ.Μ.Υ. σε όλη τη χώρα, καλύπτοντας περίπου 2,3 εκατομμύρια αστικού πληθυσμού. Εδώ δεν θα έρχονται ασθενείς μόνο για συνταγογραφήσεις ή εξετάσεις. Η ομάδα υγείας είναι υπεύθυνη να βγει έξω, να πάει στα σχολεία, να ανακαλύψει ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, να έχει ατομικό φάκελο και να οργανώνει τον έλεγχο των εξετάσεών τους, να παρακολουθεί τη θεραπεία τους. Είναι βαρύ το έργο τους και χαίρομαι που βλέπω νέα πρόσωπα. Πολεμήθηκε αυτή η ιστορία, όμως καταφέραμε με κόπο μέσα σε μνημόνια να διαμορφώσουμε ένα άλλο πλαίσιο. Πήραμε 140 εκατομμύρια ευρώ και τα ρίξαμε εδώ για τα πρώτα δυο συν δυο χρόνια και μετά υπάρχει σαφής δέσμευση ότι θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σαμποταρίστηκε έντονα γιατί ξέρουν ότι ακουμπά και συγκρούεται με συμφέροντα. Σύντομα πρέπει να γίνει και η δεύτερη ΤΟ.Μ.Υ. Ο χώρος της πρώτης ΤΟ.Μ.Υ. είναι αξιοπρεπής. Θα μπορούσαμε να νοικιάσουμε άλλο χώρο, αλλά σκεφτόμαστε το κάθε ευρώ. Θα είμαστε δίπλα σας», υπογράμμισε συμπληρωματικά στον χαιρετισμό του ο Παύλος Πολάκης.

Σ. Πλωμαρίτης: Αναζητείται ακόμη ο χώρος για τη δεύτερη ΤΟ.Μ.Υ. στα ανατολικά της Καβάλας

Από τη μεριά του ο διοικητής της 4ης Υ.ΠΕ., Στρατής Πλωμαρίτης, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης: «Είναι μέρα χαράς και για τη διοίκηση της 4ης Υ.ΠΕ., αλλά και για τους πολίτες. Είναι μια μονάδα που θέλουμε ν’ασχοληθεί με την πρόληψη και τις ευπαθείς ομάδες, να μιλήσει στους πολίτες για το κάπνισμα, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, την παχυσαρκία. Μέσα σε δύσκολους καιρούς είναι επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ο οικογενειακός γιατρός και η πρόληψη πρέπει να μπουν στη ζωή μας από τώρα». Ερωτηθείς σχετικά με τη δεύτερη ΤΟ.Μ.Υ., ο κ. Πλωμαρίτης απάντησε ότι αναζητείται χώρος στα ανατολικά της Καβάλας, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένας διαθέσιμος.

«Θα επιμείνουμε, μέχρι να βρούμε», απάντησε σχετικά.

Τ. Καρασαββόγλου: «Στηρίζουμε δράσεις του υπουργείου Υγείας που υπηρετούν τον πολίτη…»

Τέλος, ο διοικητής του Γ.Ν.Κ., Τάσος Καρασαββόγλου δήλωσε: «Η ΤΟ.Μ.Υ. θα καλύψει πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Θα απαλύνει τον όγκο και την πίεση που σήμερα ασκείται στα δημόσια νοσοκομεία και θα βοηθήσει τους ίδιους τους ασθενείς, διότι θα είναι κοντά τους. Η όλη διαδικασία θεωρώ ότι θα είναι αποτελεσματική. Στηρίζουμε δράσεις του υπουργείου Υγείας που υπηρετούν τον πολίτη και θα είμαστε μπροστά σε κάθε προσπάθεια και για τη δεύτερη ΤΟ.Μ.Υ. Το κομμάτι της υγείας θα ενισχυθεί σημαντικά και θα υπάρξουν βελτιώσεις».

Κληθείς να απαντήσει σε κάποιες ανησυχίες εκ μέρους των εργαζομένων του Κέντρου Ψυχικής Υγείας όπου συστεγάζεται η ΤΟ.Μ.Υ., ο κ. Καρασαββόγλου επισήμανε: «Δεν υπάρχει περίπτωση οτιδήποτε κάνανε πριν να μη μπορούν να το κάνουν εδώ. Είναι προφάσεις εν αμαρτίαις οι όποιες αιτιάσεις. Δεν υπάρχει πρόβλημα επί της ουσίας, όλα λειτουργούν αποτελεσματικά».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...