Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μελέτη δε δείχνει προβλήματα υγείας σε μεσοπρόθεσμους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων

Ημέρα:

spot_img

Μια ιταλική μελέτη του γνωστού στον περιορισμό της βλάβης του καπνού καθηγητή Ρικάρντο Πολόζα και της ομάδας του ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την υγεία που να συνδέονται με τη μεσοπρόθεσμη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε μη καπνιστές.
Ο καθηγητής Πολόζα είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Εσωτερικής Ιατρικής και του Αντιδιαβητικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο της Κατάνια. Τον περασμένο Ιούνιο έλαβε το παγκόσμιο βραβείο INNCO, τιμή που απονέμεται σε όσους αγωνίζονται να συντελέσουν θετικά στη μάχη κατά του καπνίσματος.
«Δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν σημαντικές μεταβολές κατά την περίοδο παρατήρησης από τις αρχικές τιμές στους χρήστες της ΕΕ ή μεταξύ των χρηστών της ΕΕ και των ατόμων ελέγχου σε οποιοδήποτε από τα ερευνητικά αποτελέσματα για την υγεία».
Περίληψη μελέτης
Η μελέτη, με τίτλο «Η επίδραση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία: Μια συνεχής τριετής μελέτη των καθημερινών χρηστών που δεν έχουν καπνίσει ποτέ», δημοσιεύθηκε στο «Journal Scientific Report» τον περασμένο μήνα. Αποτελείτο από μια τριετή μελέτη παρατήρησης μιας ομάδας εννέα καθημερινών ατμιστών που δεν έχουν καπνίσει ποτέ και μιας ομάδας αναφοράς δώδεκα μη καπνιστών που δεν ατμίζουν.
Οι ερευνητές παρατήρησαν την πίεση του αίματος των συμμετεχόντων, τον καρδιακό ρυθμό, το σωματικό βάρος, τη λειτουργία των πνευμόνων, τα αναπνευστικά συμπτώματα, το εκπνεόμενο οξείδιο του αζώτου [eNO], το εκπνεόμενο μονοξείδιο του άνθρακα [eCO], ακόμη και τα αποτελέσματα της υπολογιστικής τομογραφίας υψηλής ανάλυσης [HRCT] στους πνεύμονες, κατά τη διάρκεια των 3,5 ετών κατά την οποία διεξήχθη η μελέτη.
«Επιπλέον, δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν παθολογικά ευρήματα στο HRCT των πνευμόνων και δεν αναφέρθηκαν συστηματικά αναπνευστικά συμπτώματα στην ομάδα χρηστών της EΕ».
Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές μεταξύ των ατμιστών ηλεκτρονικού τσιγάρου και των μη ατμιστών
«Δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν σημαντικές αλλαγές κατά την περίοδο παρατήρησης από τις αρχικές τιμές στους χρήστες της ΕΕ ή μεταξύ των χρηστών της ΕΕ και των ατόμων ελέγχου σε οποιοδήποτε από τα αποτελέσματα της έρευνας που εξετάστηκαν» ανέφερε η περίληψη της μελέτης. «Επιπλέον, δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν παθολογικά ευρήματα στο HRCT των πνευμόνων και δεν αναφέρθηκαν συστηματικά αναπνευστικά συμπτώματα στην ομάδα χρηστών της ΕΕ».
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως, παρ’ ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η εμφάνιση βλάβης σε μεταγενέστερα στάδια, σε αυτό το στάδιο δεν προέκυψαν ανησυχίες για την υγεία που να σχετίζονται με τη μακροπρόθεσμη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Πηγή αρθρογραφίας: http://www.310.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο νέος Διοικητής της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας στον δήμο Νέστου

Τον Δήμαρχο Νεστου Σάββα Μιχαηλίδη, επισκέφτηκε στο Δημαρχείο Χρυσουπολης,...

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τένιας Μακρή στην Καβάλα

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καβάλας και η...

ΔΗΚΕΘ: Η μισή αλήθεια είναι ψέμα

Από την ΔΗΚΕ Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Όλο...

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...