Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γιατροί ΕΣΥ Καβάλας: Ανεφάρμοστο το νομοσχέδιο για τον χρόνο εργασίας

Ημέρα:

spot_img

Η ΓΣ της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν.Καβάλας που συνήλθε την Τετάρτη 31-05-2017, μετά από συζήτηση για το σχέδιο νόμου «για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των ιατρών του ΕΣΥ» κατέληξε στα εξής:

Πρόκειται για πρόταση παντελώς ανεφάρμοστη στις συνθήκες του Νοσοκομείου μας υπό την υπάρχουσα στελέχωση του Νοσοκομείου τόσο σε ειδικούς όσο και ειδικευόμενους γιατρούς. Η πρόταση, όπως διατυπώνεται, μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στην περίπτωση που συρρικνωθεί το προσφερόμενο έργο. Υπό το προτεινόμενο καθεστώς είναι αδύνατη η τακτική λειτουργία των κλινικών ενώ και η εφημέρευση των κλινικών θα γίνει ακόμη πιο προβληματική από την σημερινή πραγματικότητα.

Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες η εφαρμογή του 48ώρου με τον τρόπο που προτείνεται, θα οδηγήσει στο όνομα των αναγκών, σε ακόμη μεγαλύτερη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων ,σε αμφισβήτηση και τελικά κατάργηση του καθεστώτος της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ως μόνης εργασιακής σχέσης των ιατρών του ΕΣΥ.

Η 12ωρη εφημερία είναι κυκλικό ωράριο . Η ΟΕΝΓΕ δεσμεύεται από προηγούμενες αποφάσεις (και συνεδρίων) για μη αποδοχή του κυκλικού ωραρίου ως τρόπο λειτουργίας των Νοσοκομείων. Τυχών εφαρμογή της βάρδιας σημαίνει μία τεράστια επί τα χείρω ανατροπή στον τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης της εφημερίας ακόμη και εκεί όπου τυχών επαρκεί το ιατρικό προσωπικό.

Η δυνατότητα του εκάστοτε Υπουργού να καθορίζει με Υπουργική απόφαση και την τελευταία λεπτομέρεια της εφημέρευσης από το επίπεδο της ΥΠΕ μέχρι την τελευταία κλινική της χώρας δημιουργεί συνθήκες απόλυτης αμφισβήτησης του τρόπου λειτουργίας του ΕΣΥ. Η χωρίς «σταθερές» λειτουργία του συστήματος αμφισβητεί το παρών και το μέλλον του.

Η νομοθέτηση του σχεδίου νόμου όπως προτείνεται , ακόμη και αν οι προθέσεις είναι οι καλύτερες και αποσκοπούν αποκλειστικά σε μια υβριδική εφαρμογή με στόχο την αποφυγή του προστίμου από την ΕΕ, θα οδηγήσει σε μια μακρά περίοδο όπου στο όνομα της εξυπηρέτησης των ασθενών οι Νοσοκομειακοί γιατροί θα λειτουργήσουν υπό καθεστώς αβεβαιότητας , εκβιαστικών διλημμάτων και απλήρωτης εργασίας.

Το σχέδιο νόμου ουσιαστικά καταργεί την 24ωρη εφημέρευση των Κέντρων Υγείας αντικαθιστώντας την, με λειτουργία σε δύο βάρδιες. Πρόκειται για υποβάθμιση της λειτουργίας τους και καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων των γιατρών που εργάζονται σε αυτά.

Η υπέρβαση του 48ώρου, όπως συμβαίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν αποτελεί επιθυμία και στόχο των γιατρών του ΕΣΥ , που στο εξής « θα ελέγχεται και θα περιορίζεται από την πολιτεία για λόγους ασφάλειας και υγείας των ιατρών». Η τήρηση του 48ώρου είναι στόχος των γιατρών του ΕΣΥ και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν μπορεί παρά να γίνει με την διαπραγμάτευση και υπογραφή μιας νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ των γιατρών του ΕΣΥ(ΟΕΝΓΕ) και της πολιτείας, η οποία μεταξύ άλλων θα διευθετεί τον εβδομαδιαίο εργασιακό χρόνο των γιατρών στην κατεύθυνση της εφαρμογής του 48ώρου, με μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Οι ετήσιες Συλλογικές συμβάσεις εργασίας που κάθε φορά θα επανακαθορίζουν τις ρυθμίσεις με βάση την πραγματική κατάσταση της στελέχωσης του συστήματος και όχι τις εξαγγελίες, είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για την ουσιαστική διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του συστήματος και τα δικαιώματα των γιατρών του ΕΣΥ.

Για το ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ

Ο Πρόεδρος

Στάθης Τσαρίδης

Η Γραμματέας

Κλαίρη Λαμπίρη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...