Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αυξητική τάση παρουσιάζουν τα κρούσματα της εποχικής γρίπης

Ημέρα:

spot_img

Αυξητική τάση παρουσιάζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, τα κρούσματα της εποχικής γρίπης, η δραστηριότητα της οποίας, σε σχέση με προηγούμενα έτη, ξεκίνησε με καθυστέρηση.”Βρισκόμαστε στην περίοδο αιχμής του κύματος της εποχικής γρίπης, το οποίο ξεκίνησε καθυστερημένα. Υπάρχουν πολλά περιστατικά στην Π.Ε. Καβάλας, στην πλειονότητά τους ήπια”, τόνισε με δηλώσεις που έκανε για το θέμα στο Kavala Web News, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος.

”Αν κάποιος όμως δεν έχει νοσήσει, δεν έχει εμβολιαστεί και ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου ας κάνει έστω και τώρα το εμβόλιο”

”Φέτος βλέπουμε να επικρατεί η γρίπη τύπου Β, σε σχέση με άλλες χρονιές. Αν και τα περιστατικά είναι πολλά, εντούτοις δεν έχουμε υψηλό αριθμό θανάτων και επιπλοκών. Όσον αφορά το αν μπορεί να κάνει κάποιος το εμβόλιο αυτήν την περίοδο, δεν νομίζω ότι θα τον προστατέψει τόσο. Αν κάποιος όμως δεν έχει νοσήσει, δεν έχει εμβολιαστεί και ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου ας κάνει έστω και τώρα το εμβόλιο. Επίσης άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή, καλό θα ήταν να κάνουν ακόμη και μια δεύτερη δόση”, επισήμανε στη συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος.

Σταδιακή η άνοδος των κρουσμάτων γρίπης

”Η εξέλιξη της εποχικής γρίπης εξαρτάται πάντα από τον καιρό. Είμαστε σε περίοδο έξαρσης, καθώς πρόσφατα είχαμε άσχημες καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας. Δεν έγινε όμως κάποιο απότομο ανέβασμα των κρουσμάτων που θα επιβάρυνε τα συστήματα υγείας. Σταδιακά ανέβηκαν αυτά και διαρκούν μέχρι και σήμερα, αλλά αυτό είναι καλύτερο με την έννοια ότι έχει μοιραστεί χρονικά ο αριθμός των ασθενών”, συμπλήρωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης τύπου Β και πόσο εύκολα μπορεί να τα ξεχωρίσει ένας γιατρός από το κοινό κρυολόγημα;

Σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι εύκολο για έναν γιατρό να ξεχωρίσει αν ο ασθενής του έχει γρίπη ή κοινό κρυολόγημα, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: ”Ένας έμπειρος γιατρός μπορεί να ξεχωρίσει αν ο ασθενής έχει κοινό κρυολόγημα ή γρίπη και να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες, να μη δώσει αντιβίωση εκεί που δεν χρειάζεται ή να δώσει αντι -ιικά φάρμακα εκεί που είναι απαραίτητο. Συνήθως τα συμπτώματα της γρίπης τύπου Β, έχουν βήχα, όχι υψηλό πυρετό, δεν έχουν αιφνίδια έναρξη, αλλά ωστόσο πάντοτε σε κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικά”.

Ρισκάρουν οι γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους κατά της ιλαράς!

Τέλος, αναφορικά με την εξάπλωση της ιλαράς και κατά πόσο είναι πιθανό να δούμε έξαρση της νόσου και στην περιοχή μας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας απάντησε: ”Πιθανότατα θα έχουμε κι εδώ περιστατικά. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Η μισή Ευρώπη έχει ιλαρά. Δεν είναι δυνατό να περιοριστεί σε μια περιοχή. Το πρόβλημα ξεκινά από τον πληθυσμό των Ρομά που είναι περισσότερο ανεμβολίαστοι. Η επόμενη ομάδα υψηλού κινδύνου είναι όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία και για αυτό και λέμε ότι θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο. Αν θέλουμε να προστατευτούμε πρώτα πρέπει να κοιτάξουμε τα παιδιά μας, τα οποία πρέπει στο σύνολό τους είναι απαραίτητο να εμβολιάζονται με το MMR. Σε διαφορετική περίπτωση οι γονείς ρισκάρουν! Στα παιδιά συνήθως η ιλαρά περνάει, όμως υπάρχουν περιπτώσεις με επιπλοκές ή θανάτους. Στους δε ενήλικες τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα, διότι είναι πιθανό να παρουσιάζουν βαρύτερη εικόνα και επιπλοκές”.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...