Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σήμερα στο Αντιγόνη Βαλάκου τα “Ελαφρά Ελληνικά Τραγούδια” του Αλέξη Πανσέληνου

Ημέρα:

spot_img

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., η Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας υποδέχονται τον Αλέξη Πανσέληνο τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.

Ο Αλέξης Πανσέληνος θεωρείται στην Ελλάδα από τους σημαντικότερους, αν όχι ο σημαντικότερος συγγραφέας σήμερα. Συζητά με την δημοσιογράφο και συγγραφέα Κυριακή Μπεϊόγλου για τους ήρωές του. Άνθρωποι που δεν το βάζουν κάτω, προσπαθούν, ελπίζουν, ζουν μια περιορισμένη ζωή αλλά το παλεύουν με θάρρος. Αυτό το βράδυ βάζουν στο πικάπ «ελαφρά ελληνικά τραγούδια» και κοιτάζουν πρόσωπα στις φωτογραφίες που δημοσίευαν οι εφημερίδες της εποχής, φιγούρες που θυμίζουν τα πορτρέτα μιας πολυάνθρωπης οικογένειας. Μιλούν για τη μυθιστορηματική τοιχογραφία μια γενιάς που προσπαθούσε να αναρρώσει μέσα σε έναν κόσμο που μάτωσε.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο Θοδωρής Γκόνης.

Σημείωμα της Κυριακής Μπεϊόγλου για το βιβλίο

Ο Αλέξης Πανσέληνος στο τελευταίο του μυθιστόρημα «Ελαφρά Ελληνικά Τραγούδια» (Μεταίχμιο) μεταφέρει μοναδικά το κλίμα εκείνης της εποχής.

Θυμάμαι όταν μιλούσαμε, σε μια συνέντευξη που είχαμε κάνει εδώ στις «Νησίδες» για το βιβλίο αυτό πριν εκδοθεί, τον είχα ρωτήσει: «Μα γιατί “ελαφρά ελληνικά τραγούδια”; Και όχι βαριά ρεμπέτικα και λαϊκά;».

Μου απάντησε πως ο κόσμος, μετά από αυτή την αιματοβαμμένη εποχή του Εμφυλίου, ήθελε να ξεδώσει, να χαρεί, δεν άντεχε άλλο το σκοτάδι. ήταν «αναγκαία» και ζωογόνα η ατμόσφαιρα των ελαφρών τραγουδιών. Ο Πανσέληνος διηγείται τα τέσσερα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’50. Με απόλυτη επίγνωση ότι η κοινωνία εκείνη μπορεί να ήθελε να κλείσει τα μάτια μπροστά στη συμφορά που ζούσε, όμως τίποτα δεν είχε τελειώσει. Οι δωσίλογοι και οι χαφιέδες σε περίμεναν στη γωνία για να δουν ποια εφημερίδα αγόραζες και με ποιους έκανες παρέα.

Σημείωμα του Αλέξη Πανσέληνου για το βιβλίο

Η νοσταλγία είναι κακός σύμβουλος, γιατί οδηγεί στην ωραιοποίηση μιας πραγματικότητας που κάθε άλλο παρά ευχάριστη ή ρομαντική υπήρξε. Στο βιβλίο μου νοσταλγία δεν υπάρχει, παρά μόνο για την ηλικία στην οποία ήμουν όταν βίωνα την πραγματικότητα της δεκαετίας του ’50. Νοσταλγούμε κυρίως τον εαυτό μας τότε, παρά την εποχή.

Βιογραφικό

Ο Αλέξης Πανσέληνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και δικηγόρησε ως το 1997. Πρώτο του βιβλίο, το 1982, η συλλογή Ιστορίες με σκύλους. Ακολούθησαν η βραβευμένη με Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος Μεγάλη Πομπή (1985, επανέκδοση από το ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2013), τα μυθιστορήματα Βραδιές μπαλέτου (1991, επανέκδοση από το ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2016), Ζαΐδα ή Η καμήλα στα χιόνια (1996, επανέκδοση από το ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2010), Ο Κουτσός Άγγελος (2002), Σκοτεινές επιγραφές (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2011) που τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω 2012, Η κρυφή πόρτα (2016) και Ελαφρά ελληνικά τραγούδια 2018. Ένας τόμος με δοκίμια (Δοκιμαστικές πτήσεις) το 1993, η συλλογή διηγημάτων Τέσσερις ελληνικοί φόνοι (2004), μεταφράσεις ξένης λογοτεχνίας όπως Ο Βλακοχορτοφάγος του John Barth (1999) και το αυτοβιογραφικό Μια λέξη χίλιες εικόνες (2004).

Αλέξης Πανσέληνος «Ελαφρά Ελληνικά Τραγούδια»

Θέατρο ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στις 19.00

 Είσοδος Ελεύθερη

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...