Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Φεστιβάλ Φιλίππων: «Επτά επί Θήβας» από το ΚΘΒΕ

Ημέρα:

spot_img

Οι «Επτά επί Θήβας», η απόλυτη επιτυχία του περσινού καλοκαιριού επιστρέφει για ένα νέο κύκλο παραστάσεων με μεγάλη περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο. Η παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που κέρδισε κοινό και κριτικούς, θα παρουσιαστεί το Σάββατο 22 Ιουλίου στις 21.30 στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων στο πλαίσιο του 60ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

Στην εξαιρετικά επίκαιρη πολιτική τραγωδία του Αισχύλου, που σκηνοθετεί ο διεθνούς φήμης Λιθουανός Τσέζαρις Γκραουζίνις και μεταφράζει ο ποιητής Γιώργος Μπλάνας, το ρόλο του Ετεοκλή ερμηνεύει ο Γιάννης Στάνκογλου, η Κλειώ – Δανάη Οθωναίου την Αντιγόνη, η Ιώβη Φραγκάτου την Ισμήνη, ο Γιώργος Καύκας τον Άγγελο, ο Αλέξανδρος Τσακίρης τον Κήρυκα, o  Γιώργος Παπανδρέου τον Πολυνείκη και  μαζί τους ένας 14μελής χορός ηθοποιών.

Λίγα λόγια για το έργο

Η σύγκρουση των δύο γιων του Οιδίποδα είναι το θέμα των «Επτά επί Θήβας». Μετά την αποκάλυψη των φρικτών πράξεών του, ο Οιδίποδας άφησε τον θρόνο στους δύο γιους του, τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη. Εκείνοι συμφώνησαν να κυβερνούν τη Θήβα εναλλάξ. Ωστόσο, όταν ήρθε η σειρά του Πολυνείκη να αναλάβει την εξουσία, ο Ετεοκλής δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Αυτό προκάλεσε την οργή του Πολυνείκη, ο οποίος συμμάχησε με τον βασιλιά του Άργους Άδραστο και οργάνωσε εκστρατεία εναντίον της Θήβας. Επτά αρχηγοί από κάθε ένα από τα δύο αντίπαλα στρατεύματα παρατάχτηκαν εκατέρωθεν των επτά πυλών της πόλης. O Ετεοκλής και ο Πολυνείκης κατέληξαν να βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο στην έβδομη πύλη. Ο Ετεοκλής είναι ο μοναχικός κεντρικός ήρωας της τραγωδίας. Η Θήβα βρίσκεται σε ασφυκτική κατάσταση πολιορκίας κι εκείνος προσπαθεί να οργανώσει την αντεπίθεση, σε μια μάχη καταδικασμένη να καταλήξει χωρίς πραγματικό νικητή.

Οι δηλώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου

Στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (21/7), η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, τόνισε ότι η παράσταση διαπραγματεύεται ένα δυνατό θέμα, που σχετίζεται με την εξουσία. Παράλληλα, τόνισε ότι η σφραγίδα του Κ.Θ.Β.Ε. είναι εγγύηση για την παράσταση.

Από την μεριά του ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Πέτρος Πετρόπουλος, δήλωσε υπερήφανος για την συνεργασία με το Κ.Θ.Β.Ε., η οποία φέτος συμπίπτει με τα 60χρονα του Φεστιβάλ Φιλίππων. Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η παράσταση θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, κάτι που ήδη φαίνεται από την προπώληση των εισιτηρίων.

Η αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια του Κ.Θ.Β.Ε. Μαρία Τσιμά σημείωσε ότι πρόκειται για μια παράσταση τομή με υψηλό αισθητικό κριτήριο, ενώ ανέφερε ότι το κοινό δεν έχει εξαντληθεί, παρά το γεγονός ότι η παράσταση ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά. Επίσης ανέφερε ότι οι «Επτά επί Θήβας» είναι μια παράσταση που κοσμεί το Κ.Θ.Β.Ε.

Ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου δήλωσε ότι για τέταρτη χρονιά βρίσκεται στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων και για δεύτερη συνεχόμενη με το «Επτά επί Θήβας», μια δουλειά, που όπως υπογράμμισε, «την πιστεύουμε πολύ. Έχουμε κάνει μια δυνατή και ουσιαστική παράσταση. Πρόκειται για μια δύσκολη τραγωδία».

Τέλος, η ηθοποιός Κλειώ – Δανάη Οθωναίου, επισήμανε πως παρά το ότι οι επαναλήψεις γενικότερα είναι δύσκολες για τον θεατή, εντούτοις αυτό δεν ισχύει για την συγκεκριμένη παράσταση.

«Πάμε με φόρα φέτος», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Οθωναίου, η οποία αντικαθιστά την συνάδελφο της Ν. Κοντογιώργη, γεγονός που σημαίνει ότι η παράσταση θα έχει κάποιες αλλαγές.

Το κόστος του κανονικού εισιτηρίου διαμορφώνεται στα 15 ευρώ, από την προπώληση στα 12 ευρώ, στα 10 ευρώ το φοιτητικό, άνω των 65 και το ομαδικό και στα 8 ευρώ για Α.Μ.Ε.Α. και τους συνοδούς τους.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...

Απεργία με κύρια αιτήματα την ακρίβεια και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της...

Το Μουσικό Σχολείο θα ψάλλει τον Ακάθιστο Ύμνο στον ναό του Αγ. Νικολάου

Το Μουσικό Σχολείο της Καβάλας, στο πλαίσιο του παιδαγωγικού...

Χιλιάδες επισκέπτες στην «North Aegean Boat Show 2024»

Εξαιρετικά υψηλή ήταν η επισκεψιμότητα της πρώτης έκθεσης «North...

Συναυλία της Άννας Βίσση στην Καβάλα

Οι θαυμαστές της Άννας Βίσση θα έχουν την ευκαιρία...

Μ. Λαζαρίδης προς Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ: «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»

Σε απάντηση της ανακοίνωσης της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του...

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει προβλήματα και πρόστιμα;

Για κάποιους κλάδους είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί Προβλήματα σε...