Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας έφερε το Broadway στο «Αντιγόνη Βαλάκου»

Ημέρα:

spot_img

Βράδυ Σαββάτου, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού μας Θεάτρου, το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας χάρισε τους καβαλιώτες μια εξαιρετική μουσική βραδιά, που επαναλήφθηκε και την επόμενη, αλλά εγώ θα μείνω σε κείνη τη μαγική ώρα που έζησα μαζί με συμπολίτες μου, οι οποίοι άφησαν κάθε άλλη επιλογή και γέμισαν ασφυκτικά την διακοσίων πενήντα περίπου θέσεων θεατρική αίθουσα κι απολαύσαμε όλοι μαζί τη «Young Power Orchestra» σ’ ένα μοναδικό μουσικό show από τα πιο γνωστά κινηματογραφικά (και μη) κομμάτια των δημοφιλέστερων μιούζικαλ.

Ακούσαμε αποσπάσματα από τα The Phantom of the Opera, Annie, Fiddler on the Roof, Evita, Chorus Line, Mamma Mia, Jesus Christ Superstar, Grease, Cats, Les Miserables, σε ενορχήστρωση και διεύθυνση του καθηγητή κρουστών του Ωδείου Christopher Baka. Συμμετείχαν οι μαθητές των τάξεων Μονωδίας και Φωνητικής (διδασκαλία: Σιρανούς Τσαλικιάν, Σύλβια Γκότσεβα), ενώ εμφανίστηκαν και οι καθηγήτριες: Σύλβια Γκότσεβα και Σεβαστή Μωυσίδου, καθώς και οι: Γιάννης Ανατολίτης, Κωνσταντίνος Νάνος. Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε άρτια ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος.

Παρότι επρόκειτο για νέα παιδιά στη σύνθεση της ορχήστρας και στα φωνητικά, η απόδοση ικανοποίησε απόλυτα τους θεατές και φάνηκε από τις πρώτες νότες η σκληρή δουλειά της ομάδας, η μελέτη του καθενός, ο συντονισμός όλων των δυνάμεων, η πειθαρχία και η ικανότητα του συνόλου να εναρμονίζεται στις ανάγκες του κάθε κομματιού.

Οι παλιοί ή όλοι όσοι είδαμε στον κινηματογράφο ή στο θέατρο τα μιούζικαλ,  μεταφερθήκαμε αυτόματα στις ιστορίες τους, ξαναζήσαμε στιγμές που είχαμε ξεχωρίσει -ο καθένας για τον δικό του λόγο- άλλωστε, στην τέχνη της μυθοπλασίας με εικόνα κινουμένη ή όχι, τα θέματα αναφέρονται στις ανθρώπινες σχέσεις, τον έρωτα, την επικοινωνία, την επαφή του σύγχρονου ανθρώπου, που οδηγεί άλλες φορές στα άκρα, άλλες στην απομόνωση και άλλες στην ενεργητική αντίδραση για μια «διαφορετική» στάση.

Πολλά μπορεί να πει κανείς για την ελληνική μουσική σκηνή, αλλά δύσκολα μπορεί να αρνηθεί τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της. Για παράδειγμα η «μαύρη» κουλτούρα εκπροσωπείται δυναμικά μέσα από jazz, funk και blues συγκροτήματα αλλά τα πράγματα είναι το ίδιο σοβαρά όταν το beat σηκώνει «κεφάλι» και συναντά τις ρίμες, τις λούπες και τις στιβαρές μπασογραμμές. Στην προκειμένη περίπτωση είχαμε να κάνουμε με ρεπερτόριο που δαφνοστεφανώθηκε παγκόσμια και με ονόματα της «βαριάς» μουσικής βιομηχανίας όπως του Andrew LLoyd Webber. Έχοντας σπουδάσει στην κυριολεξία το δυναμικό του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας στις νότες και τις στίξεις, στους ελληνικούς και διεθνείς δρόμους της φωνητικής αρμονίας και της μουσικής ποικιλίας, πειραματίζεται και εξελίσσεται.

Συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα της εργασίας-συνεργασίας όλων των δυνάμεων του Δ. Ω. Καβάλας, συγχαρητήρια και για την εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει τη διοίκησή του, την κοινωνική του δράση και την απέχθειά του στη μιζέρια και την κακομοιριά που δέρνει άλλους φορείς, οι οποίοι δρουν κάτω από δημοτικές ή κρατικές «ομπρέλες». Συγχαρητήρια και στον μαέστρο κ. Μπάκα που συγχρώτισε τόσους μαθητές, όχι του ιδίου ύψους, ταλέντου ή εφοδίων, όμως έδωσε αποτέλεσμα όπου οι αδυναμίες εξουδετερώθηκαν από τη μαγική του μπαγκέτα. Οφείλω να αναφερθώ στην ατυχή στιγμή της απόδοσης του «don’t cry for me Argentina” από την κ. Μωυσίδου, αλλά αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι στην εκπαίδευση έχουν αφιερωθεί καθηγητές και μαθητές. Είναι μεγάλη πολυτέλεια, άλλωστε, ν’ ασχολείται κανείς με την προσωπική του δημιουργία. Θέλει αυτοσυγκέντρωση και χρόνο. Να είναι κλεισμένος και μόνος σε μια μελέτη ωρών, όπου πρέπει να τελειοποιήσει την εκφορά του μέσα από το όργανο. Εν προκειμένω, τη φωνή. Υπάρχει ένα ατελείωτο ρεπερτόριο που πρέπει να φέρει «βόλτα» και ίσως δεν το προλαβαίνει. Ποτέ δεν μπορεί κανείς να τα τακτοποιήσει όλα σε μια ισορροπία. Προσφέροντας στον τομέα των μαθημάτων και των σεμιναρίων, αφαιρεί, ίσως, κομμάτι από την προσωπική του δημιουργία, που είναι το πιο σημαντικό του εαυτού του. Ωστόσο, καταχειροκροτήθηκε και αυτή μαζί με το σύνολο των μαθητών όλων των βαθμίδων.

Και πάλι συγχαρητήρια και ένα ευχαριστώ για την προσφορά του Δημοτικού Ωδείου στην κοινωνία μας.

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...