Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η φροντιστηριακή ιστορία της Καβάλας δια χειρός Γ. Κωνσταντάρα

Ημέρα:

spot_img

«Μνήμες Καβάλας – Η φροντιστηριακή εκπαίδευση στην πόλη μας από το 1930», είναι ο τίτλος εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο (13/4) στη δημοτική καπναποθήκη Καβάλας.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το πρωί της Παρασκευής (12/4) στο δημαρχείο, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, δήλωσε αρχικά: ”Ο δήμος και οι φροντιστές της Καβάλας καλωσορίζουμε στην πόλη μας και πόλη του, τον Γιώργο Κωνσταντάρα, έναν καταξιωμένο μαθηματικό, ο οποίος είναι ο ιδρυτής του ιστορικού αρχείου φροντιστών”.

”Ο δήμος Καβάλας στηρίζει την προσπάθεια αυτή και έχει δώσει στον δημιουργό του αρχείου ότι ιστορικά στοιχεία διαθέτει για τη φροντιστηριακή ιστορία της πόλης μας”

”Το αρχείο αυτό που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2014 είναι το πάθος του. Το Ι.Α.Φ. είναι η διαχρονική πορεία των φροντιστών παράλληλα με την πορεία της ελληνικής εκπαίδευσης ειδικά στη βόρεια Ελλάδα. Σε συνεργασία με τους φροντιστές της πόλης μας, στο χώρο της δημοτικής βιβλιοθήκης θα παρουσιαστεί το πολύτιμο αυτό υλικό που συγκέντρωσε ο κ. Κωνσταντάρας. Ο δήμος Καβάλας στηρίζει την προσπάθεια αυτή και έχει δώσει στον δημιουργό του αρχείου ό,τι ιστορικά στοιχεία διαθέτει για τη φροντιστηριακή ιστορία της πόλης μας. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό το Σάββατο, πρωί και απόγευμα στον ισόγειο χώρο της καπναποθήκης. Οι ομιλίες παρουσίασης της έκθεσης θα γίνουν το απόγευμα του Σαββάτου στον 4ο όροφο της καπναποθήκης”, συμπλήρωσε σχετικά στις δηλώσεις της η δήμαρχος Καβάλας.

”Τα φροντιστήρια υπήρξαν διαχρονικά ο μεγάλος αδικημένος στη δημόσια συζήτηση για την εκπαίδευση, παρά το ότι εδώ και 120 χρόνια λειτούργησαν εξισωτικά, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς να ανελιχθούν κοινωνικά”

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φροντιστών Καβάλας, Αργύρης Μυστακίδης, τόνισε: ”Με χαρά καλωσορίζουμε στην πόλη μας το ιστορικό αρχείο φροντιστών και τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από αυτόν, τον αγαπητό συνάδελφο και συμπολίτη μας Γ. Κωνσταντάρα. Τα φροντιστήρια υπήρξαν διαχρονικά ο μεγάλος αδικημένος στη δημόσια συζήτηση για την εκπαίδευση, παρά το ότι εδώ και 120 χρόνια λειτούργησαν εξισωτικά, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς να ανελιχθούν κοινωνικά. Με μια λογική προσιτή δαπάνη, έδωσαν τη δυνατότητα σε λαϊκά στρώματα να προσεγγίσουν και να κατακτήσουν τα Α.Ε.Ι. Η δαπάνη για το φροντιστήριο δεν έκλεισε ποτέ σπίτια, αντίθετα άνοιξε ορίζοντες”.

”Για εμένα είναι η σημαντικότερη εκδήλωση, διότι είμαι στην πατρίδα μου και διότι βρήκα ονόματα που τα είχα μέσα μου χωρίς να ξέρω ότι ήταν φροντιστές…”

Τέλος, ο Γιώργος Κωνσταντάρας ανέφερε από τη μεριά του: ”Είναι συγκινητική η στιγμή για εμένα, διότι με τη δήμαρχο ήμασταν από μικρά παιδιά μαζί. Το Ι.Α.Φ. ξεκίνησε να δημιουργείται πριν τέσσερα χρόνια και μέχρι σήμερα έχει κάνει εκθέσεις στην Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο και τώρα και στην Καβάλα. Για εμένα είναι η σημαντικότερη εκδήλωση, διότι είμαι στην πατρίδα μου και διότι βρήκα ονόματα που τα είχα μέσα μου χωρίς να ξέρω ότι ήταν φροντιστές. Όταν λέμε ιστορικό αρχείο δεν είναι μόνο τα βιβλία των φροντιστηρίων. Είχαμε επαφή και με δημόσια και με ιδιωτικά σχολεία, όπως και φροντιστήρια”.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...

Μητρόπολη ΦΝΘ: Εορταστική εκδήλωση για την εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής

Κάθε χρόνο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος...

Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ: Επαφές για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με την Ρουμανία

Την γενική πρόξενο της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Carmen...

Απορρίφθηκε μία ακόμη αγωγή πρώην εργαζομένων στα Πετρέλαια

Το Πρωτοδικείο Καβάλας με την υπ’ αριθμ. 65/24 απόφασή...