Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Νεφέλες» με Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στους Φιλίππους

Ημέρα:

spot_img

Η αριστοτεχνική κωμωδία «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Ιουλίου στις 9:30 το βράδυ στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, στο πλαίσιο του 62ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

Ο Δημήτρης Καρατζάς καταπιάνεται για πρώτη φορά με το αριστοφανικό έργο και με τη σύμπραξη πολύ σημαντικών ηθοποιών χρήζει πρωταγωνίστριες της παράστασης της ίδιες τις «Νεφέλες», που έρχονται να κηρύξουν την αμφισβήτηση της παντοδυναμίας της λογικής και την επιστροφή σε μία χαμένη πνευματικότητα σε ένα αέναο και επικίνδυνο παιχνίδι μεταμορφώσεων.

Δυο λόγια για το έργο

Οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη παρουσιάστηκαν στα μεγάλα διονύσια το 423 π.Χ. και μας αφηγούνται την περιπέτεια ενός καθημερινού ανθρώπου του Στρεψιάδη, που προσπαθεί να απαλλαγεί από τα χρέη του. Αρχικά ο Στρεψιάδης προσπαθεί να πείσει τον καλοαναθρεμμένο του γιο Φειδιππίδη, που είναι και η αιτία των χρεών του, να φοιτήσει στο φροντιστήριο του Σωκράτη, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο γλιτώνοντας από τους δανειστές. Όταν εκείνος αρνείται αποφασίζει, παρά την ηλικία του, να σπουδάσει ο ίδιος! Έρχεται σε επαφή με τον κόσμο των «Νεφελών» και τον Σωκράτη, αλλά πολύ γρήγορα αποδεικνύεται ανεπίδεκτος μαθήσεως. Μην έχοντας άλλη λύση, αναγκάζει το Φειδιππίδη να σπουδάσει με το ζόρι. Πατέρας και γιος παρακολουθούν τη σύγκρουση δικαίου και αδίκου λόγου για το ποιος από τους δύο μπορεί να προσφέρει την καλύτερη εκπαίδευση. Ο άδικος λόγος αναδεικνύεται νικητής και ο Φειδιππίδης μεταμορφώνεται σε έναν υποδειγματικό διανοούμενο. Ξέροντας ότι έχει πια κάποιον να τον υπερασπιστεί στο δικαστήριο ο Στρεψιάδης διώχνει κακήν κακώς τους δανειστές του και διοργανώνει μία γιορτή όπου θα διαπιστώσει τα καλά της εκπαίδευσης του γιου του. Σε μία αντιδικία τους ο Φειδιππίδης αρχίζει να τον ξυλοφορτώνει έχοντας μάλιστα τρανταχτά επιχειρήματα και ο Στρεψιάδης όλος θυμό αποφασίζει να καταστρέψει το φροντιστήριο του Σωκράτη σε ένα από τα πιο αινιγματικά και τραγικά φινάλε στην αριστοφανική δραματουργία.

Οι δηλώσεις που έγιναν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (12/7), η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Κορίνα Χιώτη Πρασσά, απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να βρεθούν στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, για να παρακολουθήσουν μια σπουδαία, όπως τη χαρακτήρισε παράσταση. Παράλληλα, απηύθυνε θερμή έκκληση στους θεατές να βρίσκονται έγκαιρα στο θέατρο και να μην εισέρχονται σε αυτό μετά την έναρξη των παραστάσεων, γεγονός που δημιουργεί αταξία.

Από τη μεριά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ και του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρής Γκόνης έκανε λόγο για ευτυχή συγκυρία που το 62ο Φεστιβάλ Φιλίππων κάνει πρεμιέρα με τη συγκεκριμένη, σπουδαία, όπως τη χαρακτήρισε, παράσταση, καθώς και τους συγκεκριμένους καλλιτέχνες.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Δημήτρης Καραντζάς, αφού αναφέρθηκε στην ιστορία της εν λόγω κωμωδίας, επισήμανε ότι ποτέ δεν φανταζόταν ιδανικότερους συντελεστές για την παράσταση αυτή, ενώ ο ηθοποιός Γιώργος Γάλλος σημείωσε ότι η συγκυρία να μετέχει σε μια τέτοια παράσταση είναι κάτι που δεν την βρίσκει κανείς εύκολα, ενώ και ο ίδιος έκανε λόγο για ένα σπουδαίο έργο.

Οι δηλώσεις της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη και του Χρήστου Λούλη

Η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, στις δηλώσεις της υπογράμμισε: «Πραγματικά αυτή η εμπειρία είναι για εμένα πρωτόγνωρη. Είμαι πανευτυχής, γιατί για πρώτη φορά περνώ ένα χαρούμενο υγιές καλοκαίρι, μακριά από θρήνους και δάκρυα κι απολαμβάνω πολύ το γέλιο και την ευφορία που δημιουργείται στο κοινό. Προσωπικά δεν έχω μια έντονη κωμική φλέβα ή τουλάχιστον δεν την έχω ανακαλύψει εγώ ακόμη. Φέτος μέσα σε αυτό το πλαίσιο μου δίνεται η ευκαιρία να διερευνήσω κι εγώ αυτό το κομμάτι και πραγματικά το γλεντάω όταν αισθάνομαι ότι ο κόσμος γελάει όχι μόνο με την δική μου σκηνή, αλλά και τις απίστευτες σκηνές των άλλων συναδέλφων. Κάτι υπέροχο απελευθερώνεται μέσα μου, το οποίο όμως από την άλλη δε μένει εκεί. Αυτή η παράσταση έχει βαθιά ποιητική διάσταση. Είναι η πιο λεπτή, η πιο καλοφτιαγμένη από τις κωμωδίες του Αριστοφάνη».

Ο Χρήστος Λούλης τέλος, αφού δήλωσε τυχερός για το ότι βρίσκεται στην Καβάλα, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη παράσταση αποτελεί το πάντρεμα του παλιού με το νέο, σημειώνοντας ότι αν δεν συνυπάρχουν και τα δυο, αλληλοκαταστρέφονται. «Κρατάμε αυτό που μας έχει δοθεί, το κείμενο, αλλά και τις εμπειρίες του ο καθένας για να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Θα πάθετε πλάκα αν δείτε την παράσταση», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Λούλης.

Συντελεστές – Τιμές εισιτηρίων

Μετάφραση: Γιάννης Αστέρης, σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς, σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη, κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, βοηθός σκηνοθέτη: Γκέλυ Καλαμπάκα. Παραγωγή «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ». Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Γάλλος, Νίκος Καραθάνος, Χρήστος Λούλης,  Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Θεοδώρα Τζήμου. Τιμές εισιτηρίων 20 ευρώ κανονικό, 15 ευρώ φοιτητικό, ανέργων,  πολυτέκνων, ΑΜΕΑ, παιδιών από 6 έως 12 ετών.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...