Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Με το «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου» ταξιδεύει το Φεστιβάλ Φιλίππων

Ημέρα:

spot_img

Το «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου», η παράσταση που πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο Badminton τον Ιανουάριο του 2016 και χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα του 2016, παρουσιάζεται την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Ιουλίου στις 21.30’ στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων στο πλαίσιο του 60ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

Εμπνευσμένο και σκηνοθετημένο από τον Θέμη Μουμουλίδη, το «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου» είναι ένα σύνθετο θέαμα, μια θεατρική συνάντηση του εμβληματικού έργου του Θάνου Μικρούτσικου με το ποιητικό σύμπαν του Νίκου Καββαδία. Τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου, έχοντας πλέον περάσει στο μουσικό μας DNA, αποκαλύπτουν και φωτίζουν τις πολλαπλές διαστάσεις του ποιητικού έργου του Νίκου Καββαδία, του ποιητή που «μίλησε για την ελευθερία, για την αξία της ανατροπής, για τη δύναμη της ζωής χωρίς συμβάσεις».

Μέσω της μουσικής προβάλλονται με συναρπαστικό τρόπο στιγμές από την ζωή και την σκέψη του ποιητή

Βασισμένο σε ιστορικές αναφορές και μαρτυρίες, αλλά κυρίως στο ίδιο το έργο του Νίκου Καββαδία, το σενάριο της παράστασης που υπογράφει ο σκηνοθέτης, με τη συμβολή των συνεργατών του Παναγιώτας Πανταζή, Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου και Βίκης Παναγιωτοπούλου, ανασύρει και προβάλλει με συναρπαστικό τρόπο, μέσω της μουσικής, στιγμές από τη ζωή και τη σκέψη του ποιητή. Η κινηματογραφικής σύλληψης αφήγηση της παράστασης ζωντανεύει με τις ερμηνείες των Στέλιου Μάινα, Σταύρου Ζαλμά, Ελισάβετ Μουτάφη, Νίκου Αρβανίτη, Μαριάννας Πολυχρονίδη, Ιωάννη Παπαζήση, Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου, Κώστα Φαλελάκη και 20 ακόμη ηθοποιών, χορευτών και μουσικών. Ένα εξαιρετικό μουσικό σύνολο επί σκηνής, συνοδεύει την Ρίτα Αντωνοπούλου τον Κώστα Θωμαΐδη και την Μαριάννα Πολυχρονίδη που, ως τραγουδιστές αλλά και ως δρώντα πρόσωπα, ερμηνεύουν τα κλασικά, αγαπημένα σε τρεις γενιές, τραγούδια, του Θάνου Μικρούτσικου. Η σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη, πολυσυλλεκτική στα μέσα της, αεικίνητη στην αναζήτησή της, επιχειρεί να μετουσιώσει τη σκηνική δράση σε εμπειρία για τον θεατή κάθε ηλικίας, παρουσιάζοντας μια ποιητική εκδοχή της ζωής αλλά και μια ζωντανή εκδοχή της ποίησης.

Οι δηλώσεις που έγιναν στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Πέτρος Πετρόπουλος χαρακτήρισε την παράσταση ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα για το φεστιβάλ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι το «Ταξίδι στον Σταυρό του Νότου» θα συνεχίσει το ταξίδι του 60ου Φεστιβάλ Φιλίππων. Παράλληλα ανέφερε ότι μέχρι στιγμής η προσέλευση του κοινού στις παραστάσεις που έχουν δοθεί είναι καλή, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του αυτό να συνεχιστεί. Στην πολύ σύντομη τοποθέτηση του ο Θοδωρής Γκόνης, αφού ευχαρίστησε τους συντελεστές της παράστασης, έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική στιγμή για το Φεστιβάλ Φιλίππων.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Θέμης Μουμουλίδης, δήλωσε ταυτισμένος με την Καβάλα και το Φεστιβάλ Φιλίππων τα τελευταία 20 χρόνια, αναφέροντας ότι είναι το σημαντικότερο φεστιβάλ της βόρειας Ελλάδας κι όχι μόνο. Για την παράσταση είπε ότι πρόκειται για μια μουσική – θεατρική παράσταση με αρχή μέση και τέλος, με κυρίαρχο τον ποιητή Καββαδία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε είναι η πιο ολοκληρωμένη παραγωγή που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε περιοδεία στη χώρα, ενώ τόνισε ότι είναι η πιο «πολυτελής» παραγωγή τα τελευταία επτά χρόνια της κρίσης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...