Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Φίλιππος Αναστασιάδης: Πυροτέχνημα Σκουρλέτη με την απλή αναλογική

Ημέρα:

spot_img

«Το προωθούμενο νομοσχέδιο δεν προωθεί καμία σημαντική αλλαγή στο μοντέλο διακυβέρνησης, περιορίζεται στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης αιρετών της αυτοδιοίκησης και δεν ενσωματώνει κρίσιμα ζητήματα στρατηγικής ενίσχυσης της αποκέντρωσης. Μαζί με τον αυτοδιοικητικό κόσμο της χώρας προσυπογράφω το κοινό ψήφισμα Κ.Ε.Δ.Ε. και ΕΝ.Π.Ε. για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών», δηλώνει ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, ο οποίος παρακολούθησε στην Αθήνα το κοινό συνέδριο Κ.Ε.Δ.Ε. και ΕΝ.Π.Ε.

Μιλώντας στο Kavala Web News, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε αρχικά: «Οι δεσμεύσεις και οι εξαγγελίες του κ. Σκουρλέτη ήταν εντελώς πυροτέχνημα. Ακόμη δεν έχουμε δει το σχέδιο νόμου και γι’ αυτό συνολικά και συντεταγμένα Κ.Ε.Δ.Ε. και ΕΝ.Π.Ε. τονίζουν ότι πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα περιθώριο διαβούλευσης μετά το προσχέδιο νόμου, τουλάχιστον δυο μηνών και επ’ αυτού να γίνει συζήτηση».

«Θέλουμε να υπάρχει ένα σαφές νομοσχέδιο για να καταλήξουμε σε κάτι ουσιαστικό»

«Σίγουρα Κ.Ε.Δ.Ε. και ΕΝ.Π.Ε. τάσσονται κατά της απλής αναλογικής με τα όσα προβλήματα θα δημιουργήσει αυτή στην λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θέλουμε να υπάρχει ένα σαφές νομοσχέδιο, όπου θα υπάρχουν και οι προτάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού για να καταλήξουμε σε κάτι ουσιαστικό, το οποίο πραγματικά θα λύσει προβλήματα και δεν θα δημιουργήσει. Δεν είχαμε δυστυχώς κάτι συγκεκριμένο από την παρουσίαση του κ. Σκουρλέτη, επί του οποίου θα μπορούσαμε σήμερα να συζητήσουμε, εκτός από την δήλωση – πυροτέχνημα για το σχέδιο την απλή αναλογική. Είμαστε σε συνεχή διαβούλευση, είναι σαφές το ψήφισμά μας και νομίζω ότι εμείς που ζούμε την καθημερινότητα του πολίτη, είμαστε κι αυτοί που πρέπει να έχουμε ρόλο ουσιαστικό κι έναν λόγο με προτάσεις συγκεκριμένες για τον τρόπο διοίκησης των δήμων και των περιφερειών», συμπλήρωσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο Φίλιππος Αναστασιάδης.

«Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προβεί σε διάλογο – Δεν λειτουργείς με το «αποφασίζω και διατάζω»

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θεωρεί ότι θα εισακουστούν οι αντιδράσεις δήμων και περιφερειών ή αν εκτιμά ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις αλλαγές, ο δήμαρχος Παγγαίου απάντησε: «Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προβεί σε διάλογο. Δεν λειτουργείς με το «αποφασίζω και διατάζω». Βέβαια να πούμε ότι τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και η κ. Γεννηματά, δεσμεύθηκαν ότι σε κάθε περίπτωση και να γίνει τροποποίηση του νόμου, αν αλλάξει η κυβέρνηση θα ζητήσουν αμέσως την τροποποίηση του νόμου και την επαναφορά του ισχύοντος συστήματος. Τέλος, αυτό που έχει τεθεί από Κ.Ε.Δ.Ε. και ΕΝ.Π.Ε. είναι οποιαδήποτε τροποποίηση μετά από διαβούλευση να ισχύσει από τις μεθεπόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές».

Το κοινό ψήφισμα  ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ

Την αντίθεσή τους στα σχέδια του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, αναφορικά με τον «Κλεισθένη 1» εκφράζουν με κοινό ψήφισμά τους ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ. Το ψήφισμα που υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (υπέρ οι παρατάξεις ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής, κατά ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ αλλά και ΛΑΕ, ενώ η παράταξη «Νέα Αυτοδιοίκηση» της ΚΕΔΕ απείχε) αναφέρει αναλυτικά:

Μετά από τις δημόσιες τοποθετήσεις, τις συνεντεύξεις και την ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη στο συνέδριό μας, αλλά και από τις τοποθετήσεις των Προέδρων και εκπροσώπων των κομμάτων του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και των Συνέδρων που συμμετέχουν στις εργασίες του Κοινού Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. και της ΕΝ.Π.Ε. με θέμα την «Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση», διαπιστώνουμε ότι, το κυοφορούμενο εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, για την βελτίωση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ:

➢       Δεν προωθεί καμία σημαντική αλλαγή στο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.

➢       Περιορίζεται κυρίως στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της  Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, καθώς και στην αναιτιολόγητη συρρίκνωση της θητείας τους από τα πέντε, στα τέσσερα χρόνια.

➢       Παραπέμπει γενικώς στο μέλλον και χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο Κράτος και την Αυτοδιοίκηση, συνδέοντας τις με το εγχείρημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης αλλά και την δημοσιονομική ανάκαμψη της χώρας.

➢       Δεν ενσωματώνει κρίσιμα ζητήματα στρατηγικής ενίσχυσης της αποκέντρωσης και προώθησης της Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης, όπως αυτά κατά κανόνα έχουν εκφραστεί ομόφωνα, σε συνέδρια των αυτοδιοικητικών συλλογικών οργάνων.

Με βάση τα παραπάνω:

  1. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, περί αλλαγής του συστήματος εκλογής των αυτοδιοικητικών οργάνων, γιατί αν εφαρμοστεί ως ακούγεται, υπακούοντας μόνο σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, οδηγεί σε ακυβερνησία και πλήρη λειτουργική αναποτελεσματικότητα τους δήμους και τις περιφέρειες, παραβιάζοντας τη συνταγματική επιταγή με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους πολίτες, όσο και για τη χώρα. Προτείνοντας μάλιστα την υιοθέτηση δύο διαφορετικών εκλογικών συστημάτων, αναλογικό με παρατάξεις για τις Περιφέρειες και τους Δήμους και πλειοψηφικό με ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις τοπικές κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων, διευκολύνει την είσοδο στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης εξωπολιτικών συμφερόντων ή πολιτικών μειοψηφιών που εκφράζουν τα άκρα.
  2. Το εκλογικό σύστημα πρέπει να προσαρμόζεται στις εκάστοτε επικρατούσες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται να επιτελέσει τη λειτουργία της η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η όποια αλλαγή του εκλογικού συστήματος θα πρέπει να γίνει σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, με την πρόβλεψη να ισχύσει από τις μεθεπόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και να μην υπηρετεί σκοπιμότητες αναγόμενες στο στενό πολιτικό συμφέρον της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

  1. Εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στη μείωση της θητείας των αιρετών, από 5 σε 4 έτη.
  2. Αξιώνουμε τη δημόσια δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος δημόσιας διαβούλευσης, που δε θα είναι λιγότερος των δύο μηνών.
  3. Δεσμευόμαστε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του Νομοσχεδίου, για την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου αφενός να ενημερωθούν και να αποφασίσουν πάνω στο περιεχόμενο του τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, οι Περιφερειακές Ενώσεις και αφετέρου να διοργανώσουμε έκτακτο κοινό Συνέδριο για να καθορίσουμε την περαιτέρω στρατηγική μας.
  4. Αξιώνουμε την προώθηση ενός νέου κανονιστικού πλαισίου, που θα προωθεί μια ουσιαστική αλλαγή στο μοντέλο συγκρότησης, οργάνωσης και λειτουργίας του Κράτους, με στόχο την αποκέντρωση και την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης, με βάση τις αρχές της ενότητας, του προγραμματισμού, της ολοκλήρωσης των διοικητικών ενεργειών, της συγκέντρωσης του διοικητικού έργου, της καταλληλότητας και της επάρκειας των πόρων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Με αποφάσεις του 2012 έγινε η χάραξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης

Νίκος Καρακεϊσογλου: Τώρα τίθενται θέματα ασφάλειας για το εργοστάσιο,...

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...