Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παράλογος ο συμψηφισμός για μελλοντικές οφειλές

Ημέρα:

spot_img

Το ζήτημα της δέσμευσης μέρους της χρηματοδότησης του εθελοντικού, μη κερδοσκοπικού, Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» που προορίζονταν για το «Σπίτι» του στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας, συμψηφίζοντας το δεσμευόμενο ποσό με μελλοντικές οφειλές του Οργανισμού, έθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Ν. Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Καταθέτοντας σχετική ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισημαίνει τον παραλογισμό του συγκεκριμένου συμψηφισμού, αφού, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού», αφορά όχι σε ληξιπρόθεσμες, αλλά σε μελλοντικές (του επόμενου τριμήνου) οφειλές του, όπως φόρος εισοδήματος, παρακρατούμενοι φόροι, τέλη κυκλοφορίας κ.ά. και ρωτά ξεκάθαρα τον Υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο, προκειμένου να αποδεσμευτεί το συγκεκριμένο ποσό της προκαταβολής της χρηματοδότησης (69.804,57 ευρώ) από το «Εθνικό Πρόγραμμα Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης», για το Σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού» στην Καβάλα.

Ακολουθεί παρακάτω το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Κύριε Υπουργέ,

Τον Ιούνιο του 2017 εγκαινιάστηκε στην Καβάλα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Νέας Ηρακλείτσας, η λειτουργία ενός από  τα 14 «Σπίτια» του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στο οποίο ζουν και μεγαλώνουν παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων/μεταναστών και παιδιά θύματα κακοποίησης, παραμέλησης, ανεξάρτητου εθνικότητας και θρησκεύματος, που ζουν στην Ελλάδα.

Ωστόσο, λίγους, μόλις, μήνες μετά, η συνέχιση της λειτουργίας του τίθεται σε κίνδυνο, καθώς μέρος της προκαταβολής χρηματοδότησης που θα λάμβανε ο Οργανισμός από το «Εθνικό Πρόγραμμα Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης» (Asylum Migration & Integration Fund) για την κάλυψη μέρους του κόστους λειτουργίας του εν λόγω «Σπιτιού», συμψηφίστηκε προκαταβολικά με μελλοντικές, κι όχι ληξιπρόθεσμες οφειλές του.

Συγκεκριμένα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» περίμενε να λάβει προκαταβολή της χρηματοδότησης, ύψους 69.804,57 ευρώ για να καλύψει το κόστος λειτουργίας του Σπιτιού του στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας για το διάστημα 1/7/2017 – 31/12/2017, ως φορέας υλοποίησης της δράσης «Επιχορήγηση Φορέων για τη Λειτουργία Υφιστάμενων Δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων».

Όπως αναφέρει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε πρόσφατη επίσημη ανακοίνωσή του, η συγκεκριμένη χρηματοδότηση δεν έφτασε ποτέ στον οργανισμό και κατ’ επέκταση στα παιδιά που μεγαλώνει, αλλά συμψηφίστηκε με μελλοντικές (του επόμενου τριμήνου) και όχι ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές του, όπως φόρος εισοδήματος, παρακρατούμενοι φόροι, τέλη κυκλοφορίας κ.ά.

Αυτός ο πρωτοφανής και άδικος παραλογισμός συμψηφισμού χρημάτων οφείλεται και στο γεγονός ότι η νομοθεσία που αφορά στο μη συμψηφισμό προκαταβολών και ενδιάμεσων πληρωμών από χρηματοδοτούμενα προγράμματα, δεν συμπεριλαμβάνει τα επιχειρησιακά προγράμματα που χρηματοδοτούν φορείς κι οργανισμούς που υλοποιούν δράσεις έκτακτης ανάγκης και ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο νόμος αφορά μόνο στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με δεδομένο το εξαιρετικά σημαντικό έργο του εν λόγω Οργανισμού, εδώ και 22 χρόνια, για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων τους και το προφανές του παραλογισμού του συγκεκριμένου συμψηφισμού χρηματοδότησης και οφειλών,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο, προκειμένου να αποδεσμευτεί το συγκεκριμένο ποσό της προκαταβολής της χρηματοδότησης από το Εθνικό Πρόγραμμα Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, για το Σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού» στην Καβάλα, δεδομένου ότι οι οφειλές με τις οποίες συμψηφίστηκε δεν είναι ληξιπρόθεσμες;
  2. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου, στο σχετικό νόμο που αφορά στο μη συμψηφισμό προκαταβολών και ενδιάμεσων πληρωμών από χρηματοδοτούμενα προγράμματα, να συμπεριληφθούν προγράμματα που χρηματοδοτούν φορείς και οργανισμούς που παρέχουν κοινωφελή δράση και ανθρωπιστική βοήθεια, όπως «Το Χαμόγελο του Παιδιού»;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...