Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ευχαριστούμε, αλλά δεν θα πάρουμε…

Ημέρα:

spot_img

Για κακή και απαράδεκτη συμφωνία, την οποία η Νέα Δημοκρατία απορρίπτει χωρίς περιστροφές, έκανε λόγο ο βουλευτής Καβάλας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» τη συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων, που παρουσίασε την Τρίτη (12/6) με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Η συμφωνία που φαίνεται ότι έχει κλείσει ο κ. Τσίπρας με τον Σκοπιανό ομόλογό του, δεν είναι γνωστή σε κανένα άλλο κόμμα κι αυτό από μόνο του είναι αδιανόητο και εξωφρενικό. Ακούμε πράγματα, διαβάζουμε ανακοινώσεις, έχουμε διαρροές, ακούσαμε το διάγγελμα του πρωθυπουργού, αλλά δεν ξέρουμε ποια είναι ακριβώς η συμφωνία. Δεν έχουμε ένα κείμενο δηλαδή για να τοποθετηθεί τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και τα άλλα κόμματα. Όταν σου δίνουν ένα συμβόλαιο να το εγκρίνεις ή μη, το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να το διαβάσεις. Ούτε αυτή τη χάρη δεν μας έκανε η κυβέρνηση, κάτι που δείχνει ότι όλο αυτό τον καιρό και διαπραγματεύονταν μυστικά και κατέληξε μυστικά. Δεν είναι έντιμο ούτε απέναντι στα κόμματα του κοινοβουλίου, ούτε βέβαια απέναντι στον λαό», σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Όταν τους κατοχυρώνεις την εθνική ταυτότητα, τότε στην ουσία τους επισημοποιείς στον παγκόσμιο διεθνή χάρτη κι αυτό νομίζω ότι είναι ανεπίτρεπτο λάθος…»

«Όταν ακούμε ότι η μακεδονική γλώσσα και η μακεδονική ταυτότητα κατοχυρώνονται, όταν υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα ισχύει η νέα ονομασία για όλους, το erga omnes δηλαδή, τότε αμέσως χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για μια κακή και απαράδεκτη συμφωνία, την οποία απορρίπτουμε χωρίς περιστροφές. Είχα πει ότι …ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε αυτό που φαίνεται ότι ετοιμάζονται να μας προτείνουν κι εμμένουμε φυσικά σ’ αυτή την άποψη. Το χειρότερο όμως είναι ότι σχεδόν εν κρυπτώ η κυβέρνηση παραχώρησε πράγματα στα Σκόπια, ενισχύοντας κι όχι αποδυναμώνοντας τον αλυτρωτισμό τους. Διότι όταν τους κατοχυρώνεις την εθνική ταυτότητα, τότε στην ουσία τους επισημοποιείς στον παγκόσμιο διεθνή χάρτη. Αυτό νομίζω ότι είναι ανεπίτρεπτο λάθος από την ελληνική πλευρά, το οποίο θα το δούμε μπροστά μας εν καιρώ», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας.

«Ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει το θέμα με όρους πολιτικών ελιγμών και τακτικισμών και βασικό σκοπό να στριμώξει ή να δυσκολέψει τη θέση της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της αξιωματικής»

Ερωτηθείς σχετικά με το τι θεωρεί ότι θα γίνει το επόμενο διάστημα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε: «Φαίνεται ότι κι αυτό το εθνικό θέμα, ο κ. Τσίπρας το αντιμετωπίζει με όρους πολιτικών ελιγμών και τακτικισμών και βασικό σκοπό να στριμώξει ή να δυσκολέψει τη θέση της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της αξιωματικής. Ματαιοπονεί, γιατί η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι δεδομένη. Φαίνεται ότι δεν είναι στις άμεσες προθέσεις της κυβέρνησης να φέρει τη συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή. Βέβαια από τη στιγμή που θα την υπογράψει με νταούλια και ζουρνάδες στις Πρέσπες, τότε η υπογεγραμμένη συμφωνία μεταξύ των δυο κρατών, θα παράγει έννομα αποτελέσματα. Θα συνεπάγεται δηλαδή διεθνή αναγνώριση των Σκοπίων με τη βούλα και το όνομα Βόρεια Μακεδονία. Στο εσωτερικό ο κ. Τσίπρας θα παίζει παιχνίδι καθυστερήσεων, δεδομένου ότι δεν έχει εξασφαλισμένη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σε κάθε περίπτωση θα ναρκοθετήσει τα πράγματα για την επόμενη κυβέρνηση, αφήνοντάς της πράγματα προς διευθέτηση».

«Φυσικά δεν τολμά να θέσει το θέμα σε δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός, διότι καταλαβαίνει ότι θα υπάρξει μια συντριπτική ήττα…»

Ο κ. Παναγιωτόπουλος παράλληλα ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει όσα συμφώνησε, ενώ παράλληλα στηλίτευσε και τη στάση του Πάνου Καμμένου, υπογραμμίζοντας: «Φυσικά δεν τολμά να θέσει το θέμα σε δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός, διότι καταλαβαίνει ότι θα υπάρξει μια συντριπτική ήττα κι εδώ το όχι δεν γίνεται ναι την άλλη μέρα. Σε κάθε περίπτωση αφήνονται πολλά πράγματα να ρυθμιστούν στο μέλλον και να δυσκολέψει η κατάσταση για τους επόμενους. Αυτή ήταν εξαρχής η βασική στόχευση της κυβέρνησης. Όταν μια κυβέρνηση φέρνει μια σημαντική διεθνή συνθήκη με συνέπειες για τη χώρα και δεν έχει την απόλυτη κυβερνητική πλειοψηφία, δεδομένου ότι ο ανεκδιήγητος κ. Καμμένος είπε ότι δεν ψηφίζει τη συμφωνία, αλλά στηρίζει την κυβέρνηση και παραμένει υπουργός της, τότε προφανώς η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει όσα συμφώνησε. Υπάρχει θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης».

Η συζήτηση για το 4ο μνημόνιο περνάει στο ντόκου, λόγω των εξελίξεων με το θέμα των Σκοπίων

«Το άλλο ζήτημα είναι ότι ψηφίζεται την Πέμπτη (14/6) το πολυνομοσχέδιο, που αποτελεί στην ουσία το 4ο μνημόνιο που θα έχουμε μαζί μας, όσο κατά τα λοιπά επιχειρούμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Άλλο ένα παραμύθι. Το νέο μνημόνιο προβλέπει μέτρα 5 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα χρόνια, περικοπές συντάξεων, επιδομάτων, υποθήκευση της ελληνικής περιουσίας και πολλά άλλα. Η συζήτηση φυσικά υποβαθμίζεται και περνά στο ντόκου λόγω των εξελίξεων με το θέμα των Σκοπίων. Άλλη μια προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει την κουβέντα μακριά από την επικαιρότητα και να σκεπάσει το νέο μνημόνιο, γιατί έτσι τους βολεύει», σημείωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Βουλευτής και Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...