Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ερώτηση Ν. Παναγιωτόπουλου για τις ελλείψεις εμβολίων στην Π. Ε. Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

Ο Βουλευτής Ν. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που παρατηρούνται σε εμβόλια παιδιών και ενηλίκων, γεγονός για το οποίο η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας δεν κρύβει την ανησυχία της.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Καβάλας είναι ιδιαίτερα σοβαρές οι ελλείψεις σε εμβόλια, όπως αυτά της ηπατίτιδας Α και του αντιτετανικού, που περιλαμβάνονται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών για παιδιά και ενήλικες.

Επιπλέον, διατυπώνεται ανησυχία για την επάρκεια σε εμβόλια για την ιλαρά, καθώς λόγω της επιδημικής έξαρσής της σε διάφορες χώρες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, με 2 δόσεις του εμβολίου.

Επειδή πρώτο μέλημα της Πολιτείας οφείλει να είναι η προστασία της υγείας των πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών, με την ερώτησή του, ο κ. Παναγιωτόπουλος καλεί τον Υπουργό Υγείας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη αντιμετώπιση των ελλείψεων σε εμβόλια στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης, η οποία απευθύνεται στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό έχει ως εξής:

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Καβάλας, παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε εμβόλια παιδιών και ενηλίκων, γεγονός για το οποίο η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας δεν κρύβει την ανησυχία της.

Ιδιαίτερα σοβαρές είναι οι ελλείψεις που διαπιστώνονται σε εμβόλια, όπως αυτά της ηπατίτιδας Α και του αντιτετανικού, που περιλαμβάνονται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών για παιδιά και ενήλικες. Το αντιτετανικό εμβόλιο πρέπει να γίνεται ανά δεκαετία ενώ το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α συστήνεται ιδιαίτερα σε εργαζόμενους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στο μεταξύ, λόγω των σοβαρών επιδημικών εξάρσεων ιλαράς σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ρουμανία, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Επειδή πρώτο μέλημα της Πολιτείας οφείλει να είναι η προστασία της υγείας των πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αντιμετωπίσετε εγκαίρως τις σοβαρές ελλείψεις που παρουσιάζονται σε εμβόλια στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας;      

(σ.σ. Ρεπορτάζ που αφορούσε στις ελλείψεις εμβολίων, μαζί με σχετικές δηλώσεις του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας Χρ. Παπαδόπουλου δημοσιεύθηκε στον «Ενήμερο» και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα kavalawebnews.gr)                                                                         

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...