Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Δ. Μπαξεβανάκης: Μεταρρυθμιστικές τομές στην επαγγελματική εκπαίδευση

Ημέρα:

spot_img

Στους τρεις βασικούς άξονες της νέας νομοθετικής μεταρρύθμισης για τη βελτίωση και την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη (4/4) στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κ. Μπαξεβανάκης, προϋπόθεση για να αποδώσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο και να πετύχουν οι αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση είναι να φανεί πως αυτή επηρεάζει την καθημερινότητα των μαθητών και των εκπαιδευτικών τους.

Εποικοδομητική συζήτηση με μαθητές και καθηγητές των ΕΠΑ.Λ. της Καβάλας είχε ο κ. Μπαξεβανάκης

«Μόνο αν δούμε τις επιπτώσεις που έχει αυτή η απόφαση μπορούμε να βελτιώσουμε τις όποιες ατέλειες. Στο πλαίσιο αυτό επισκεφθήκαμε όλα σχεδόν τα ΕΠΑ.Λ. της Π.Ε. Καβάλας και είχαμε την ευκαιρία, όχι μόνο να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας, αλλά να κάνουμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς», ανέφερε σχετικά ο κ. Μπαξεβανάκης.

Μιλώντας για τους τρεις άξονες αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, που σχεδιάζει να υλοποιήσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σημείωσε ότι ο πρώτος έχει να κάνει με την αποφυγή της πρόωρης ειδίκευσης ή κατάρτισης και την παροχή στείρων γνώσεων στους μαθητές. Ο δεύτερος άξονας αφορά στη διεύρυνση της πρόσβασης των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ. στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με εισαγωγή αυτών όχι μόνο στα Τ.Ε.Ι., όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά και στα Α.Ε.Ι. Ο τρίτος άξονας είναι η υλοποίηση μεταλυκειακού έτους στις τάξεις της μαθητείας, μέσα από το οποίο θα υπάρχει η δυνατότητα πιο ομαλής πρόσβασης των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ. στην αγορά εργασίας, απαντώντας έτσι σ’ ένα αγωνιώδες ερώτημα των νέων ανθρώπων για το πώς θα αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία που είναι απαραίτητη στην αγορά εργασίας.

Στόχος η αλλαγή της λαθεμένης εντύπωσης ότι η επαγγελματική εκπαίδευση φαντάζει ως μια επιλογή δεύτερης κατηγορίας

Σε σχέση με τα κενά σε προσωπικό ή σε εξοπλισμούς, αλλά και το επίπεδο του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, ο κ. Μπαξεβανάκης είπε ότι ήδη βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης ο εξοπλισμός των εργαστηρίων και ο εξοπλισμός σε ψηφιακές υποδομές.

«Τον καιρό της ευμάρειας έγιναν ”εγκλήματα” στον τομέα των προμηθειών στις σχολικές μονάδες όλης της χώρας. Σκορπίστηκαν πολλά εκατομμύρια για προμήθεια εξοπλισμού που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ και σαπίζει στα ντουλάπια», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αναφορικά με την αποδοχή που έχει η επαγγελματική εκπαίδευση από την ελληνική κοινωνία, ο υφυπουργός Παιδείας απάντησε: «Στόχος μας είναι να αλλάξουμε στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας μια παγιωμένη και λαθεμένη εντύπωση που υπάρχει ότι η επαγγελματική εκπαίδευση φαντάζει ως μια επιλογή δεύτερης κατηγορίας. Με αυτή τη λαθεμένη παγιωμένη αντίληψη αναμετριόμαστε κι αυτή είναι που θέλουμε να αλλάξει. Θέλουμε η επαγγελματική εκπαίδευση να γίνει ισότιμη επιλογή για κάθε νέο και νέα που βάζει στόχους στη ζωή του».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Ύμνοι Αγγέλων σε Ρυθμούς Ανθρώπων» στην Κωνσταντινούπολη

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας συμπράττει με τη διεθνούς φήμης...

Το μπλουζάκι του κ. Τσούνη και το EuroPride!

Αν αναρωτιέστε για ποιον λόγο η κυβέρνηση του Κ....

Πολύς κόσμος στο Carnival Shopping party

Εκατοντάδες Καβαλιώτες και επισκέπτες της πόλης ήταν καλεσμένοι στο...

«Μικρά συζυγικά εγκλήματα» του Schmitt Eric-EmmanueL στο «Αυλαία»

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ ΛΙΖΑ. Εντάξει: εξέφρασα τη γνώμη...

Πολλά τα δρομολόγια του υπεραστικού ΚΤΕΛ

Κώστας Πανταζής: Δρομολόγια προς την Ξάνθη και από την...

«Λίφτινγκ» στο Βερούλειο μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου

Κωνσταντίνος Χατζηαναστασίου: Το γήπεδο υπερχρησιμοποιείται Για τα θέματα που αφορούν...

Μετά από δύο μήνες πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Μετά από δίμηνη ταλαιπωρία, οι δεκάδες εργαζόμενοι μέσω ΕΣΠΑ...

Την επόμενη εβδομάδα η εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης στην Παναγία

Πρόστιμα σε όσους πωλούν φρούτα στους δρόμους και στις...