Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το 1ο Μεσογειακό Θερινό Σχολείο διοργανώθηκε στο «Ακόντισμα»

Ημέρα:

spot_img

Το 1ο Μεσογειακό Θερινό Σχολείο με τίτλο «Επιχειρησιακή Ωκεανογραφία για την Επιστήμη, τις Επιχειρήσεις και την Κοινωνία» διοργανώθηκε τη Δευτέρα (3/9) στο «Ακόντισμα» της Νέας Καρβάλης.

Βασικοί ομιλητές της Συνεδρίας Έναρξης ήταν ο Πρέσβης Θ. Θεοδώρου, επικεφαλής της Α6 Διεύθυνσης Αραβικών Χωρών και Μέσης Ανατολής του υπουργείου Εξωτερικών, ο Δρ. Glenn Nolan, γενικός γραμματέας της οργάνωσης EuroGOOS : Ευρωπαϊκή Ένωση για το Παγκόσμιο Σύστημα Παρακολούθησης των Ωκεανών και ο κ. Γεώργιος Συλαίος καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και συντονιστής του έργου ODYSSEA.

 Άνθρωποι με υψηλό μορφωτικό και επιστημονικό επίπεδο θα συμμετάσχουν σε αυτό το σχολείο όπου θα συζητηθούν σημαντικά πράγματα

Το μεσημέρι της Δευτέρας (3/9) επισκέφθηκαν τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο στο γραφείο του, οι κύριοι Συλαίος και Nolan.

”Υποδεχόμαστε σήμερα στην Καβάλα τον Δρ. Glenn Nolan, ο οποίος ασχολείται με την παρακολούθηση των δεδομένων της θάλασσας ευρύτερα δε των ωκεανών κι έχουμε τη τιμή να μας επισκέπτεται και να εξαίρουμε τη παρακολούθηση του περιβάλλοντος σε αυτόν τον τομέα που επηρεάζει συνολικά το κλίμα για τις επόμενες γενιές. Ταυτόχρονα έχουμε τη έναρξη ενός σημαντικού καλοκαιρινού σχολείο στο «Ακόντισμα» υπό την αιγίδα του καθηγητή του κ. Συλαίου έχοντας μια σημαντική εξέλιξη. Άνθρωποι που έχουν υψηλό μορφωτικό και επιστημονικό επίπεδο θα συμμετάσχουν σε αυτό το σχολείο όπου θα συζητηθούν σημαντικά πράγματα. Ευχαριστώ τον κ. Nolan για την παρουσία του εδώ. Συγχαίρω δε τον καθηγητή Γιώργο Συλαίο που εξακολουθεί να προάγει τα σημαντικά θέματα της περιοχής μας”, τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Μαρκόπουλος.

Η Καβάλα θα μπορούσε να εξελιχθεί σταδιακά σε ένα χώρο, μέσα από την βοήθεια του Δ.Π.Θ., όπου θα εκπαιδεύονται νέοι επιστήμονες πάνω στον τομέα της γαλάζιας ανάπτυξης και οικονομίας

Από τη πλευρά του ο κ. Συλαίος ανέφερε πως ξεκίνησε το θερινό σχολείο του προγράμματος ODYSSEA που συντονίζει το Δ.Π.Θ. και το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος.

”Είναι ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση από τον ορίζοντα 20-20 και θα διαρκέσει τα επόμενα 3,5 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουμε το θερινό σχολείο στο οποίο έχουμε καλέσει 28 φοιτητές που προέρχονται από χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης περιοχής και την Βραζιλία, με στόχο να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τα ψηφιακά ωκεανογραφικά θαλάσσια δεδομένα, τα οποία είναι διαθέσιμα είτε από συστήματα που παρακολουθούν την θάλασσα επί τόπου ή από δορυφορικές εικόνες. Νομίζω πως η Καβάλα θα μπορούσε να εξελιχθεί σταδιακά σε ένα χώρο, μέσα από την βοήθεια του Δ.Π.Θ.,  όπου θα εκπαιδεύουμε νέους επιστήμονες πάνω στον τομέα της γαλάζιας ανάπτυξης και οικονομίας. Η περιοχή θα έχει να ωφεληθεί πάρα πολλά γιατί είναι μια περιοχή που συνδέεται άμεσα με τις δραστηριότητες της θάλασσας και όλοι οι νέοι αυτοί επιστήμονες θα μπορούσαν να μείνουν εδώ για να μην έχουμε το φαινόμενο brain drain. Προσπαθούμε όλοι οι νέοι επιστήμονες της χώρας να εκπαιδευτούν όσο γίνεται καλύτερα σε νέες σύγχρονες τεχνολογίες καινοτόμες που δίνουν υπηρεσίες και προϊόντα σε ανθρώπους που καθημερινά δουλεύουν στον θαλάσσιο χώρο, από τους απλούς ψαράδες, ιχθυοκαλλιεργητές, μυδοκαλλιεργητές, μέχρι τις μεγάλες εταιρείες που έχουν κρουαζιερόπλοια ή εξέδρες πετρελαίων. Όλοι αυτοί θα ήθελαν να έχουν έγκαιρα μια καλή πρόγνωση για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στη θάλασσα. Αυτό ακριβώς προσφέρει το σχολείο που ξεκίνησε σήμερα στην Νέα Καρβάλη”, τόνισε ο κ. Συλαίος που ευχαρίστησε τον κ.  Μαρκόπουλο για το ενεργό ενδιαφέρον του.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...