Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Σ.Ο.Π.Π.: Προετοιμασίες για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων

Ημέρα:

spot_img

Ο σχεδιασμός και οι δράσεις των φορέων Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, 2019 ― 2020, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής (15/11) στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης», ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και πρόεδρος του Σ.Ο.Π.Π., Κώστας Αντωνιάδης, ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, ώστε να αντιμετωπιστούν αν απαιτηθεί δύσκολες καταστάσεις, με δεδομένες τις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό και μηχανήματα, για άλλη μια χρονιά.

Ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντιπλημμυρική προστασία της Θάσου, στην πεδιάδα του Νέστου, καθώς επίσης και στην προστασία του οδικού δικτύου, κυρίως στους ορεινούς όγκους της Π.Ε. Καβάλας

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντιπλημμυρική προστασία της Θάσου, στην πεδιάδα του Νέστου, καθώς επίσης και στην προστασία του οδικού δικτύου κυρίως στους ορεινούς όγκους της Π.Ε. Καβάλας, λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών που ευνοούν τη χιονόπτωση και τον παγετό.

Στην εισήγησή του ο κ. Αντωνιάδης στάθηκε στη σημαντικότητα που έχουν αυτές οι συνεδριάσεις, υπενθυμίζοντας ότι τέτοιες μέρες πριν από δυο χρόνια, η χώρα μας είχε ζήσει μια ανείπωτη τραγωδία στην Μάνδρα Αττικής, όπου πολλοί άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, εξαιτίας λαθών και παραλείψεων.

Εξαιρετική η φετινή αντιπυρική περίοδος ― Κάηκαν μόλις 30 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης

Ανοίγοντας μια παρένθεση, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας αναφέρθηκε στη φετινή αντιπυρική περίοδο που έκλεισε στις 31 Οκτωβρίου, επισημαίνοντας ότι ήταν μια από τις καλύτερες για την Π.Ε. Καβάλας, καθώς όλα κύλησαν ομαλά, αφού μόλις 30 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης κάηκαν.

«Είχαμε ελάχιστες φωτιές και αυτό δείχνει ότι υπήρξε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων. Αυτό εύχομαι να συνεχιστεί και για την επόμενη αντιπυρική περίοδο του 2020 η οποία θα αρχίσει από την 1η Μαΐου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κώστας Αντωνιάδης.

«Όλοι οφείλουμε να έχουμε καθημερινή ενημέρωση για τις προγνώσεις των καιρικών φαινομένων κατά τη χειμερινή περίοδο, και να τις αξιοποιούμε στο έπακρο»

«Σε σχέση με την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων του χειμώνα, δηλαδή πλημμύρες, παγετό και χιονοπτώσεις, θέλω να επισημάνω ότι χρειάζεται η καλύτερη δυνατή συνεργασία όλων μας. Πιστεύω ότι την έχουμε, παρά τη συνεχιζόμενη δύσκολη συγκυρία που περνάμε σαν χώρα, αλλά και σαν τοπική αυτοδιοίκηση, με την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, με την έλλειψη πόρων, καθώς επίσης και με την έλλειψη των μηχανημάτων. Είστε όλοι όμως έμπειροι και πρέπει να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό. Ξέρετε ότι τα μηχανήματα της περιφερειακής ενότητας Καβάλας είναι υπεύθυνα για το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο τα μηχανήματα των Δήμων αφορούν το δημοτικό οδικό δίκτυο, ενώ θα έχουμε και τη συνδρομή της Εγνατίας Οδού. Ευτυχώς η τεχνολογία έχει προοδεύσει και γι’ αυτό όλοι πρέπει και οφείλουμε να έχουμε καθημερινή ενημέρωση για τις προγνώσεις των καιρικών φαινομένων κατά τη χειμερινή περίοδο. Πρέπει να τις παρακολουθούμε και να τις αξιοποιούμε στο έπακρο», υπογράμμισε με έμφαση ο Κώστας Αντωνιάδης.

«Βασικό μέλημα όλων να κρατήσουμε, σε περίπτωση χιονόπτωσης ή παγετού, ανοιχτούς τους δρόμους που οδηγούν στο νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας κλπ.»

«Πρέπει όλοι οι φορείς και οι Δήμοι, όπως και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, να έχουμε έτοιμο σχέδιο δράσης όταν έχουμε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Εκεί θα πρέπει να υπάρχει ένας συντονισμός με βασικό μέλημα όλων μας να κρατήσουμε, σε περίπτωση χιονόπτωσης ή παγετού, ανοιχτούς τους δρόμους που οδηγούν στο νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας, στο αεροδρόμιο, το λιμάνι και στην λειτουργία δικτύων κοινής ωφέλειας», συμπλήρωσε ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

«Αστοχίες και παραλείψεις δεκαετιών από τους Δήμους δεν μπορεί να τις αναλάβει η Περιφέρεια σε ένα χρονικό διάστημα δύο ή πέντε μηνών…»

Παράλληλα, ο κ. Αντωνιάδης αναφέρθηκε στα μικροπροβλήματα που προέκυψαν στη διάρκεια των πρόσφατων βροχοπτώσεων, με κάποιες κατολισθήσεις στην περιοχή του Παγγαίου και πιο συγκεκριμένα στα Δωμάτια.

«Πρέπει λίγο να προσέξουμε όλοι και οι Δήμοι, γιατί το ακούω συνεχώς ότι έχει αλλάξει ο νόμος και υπεύθυνη για τη συντήρηση και τη διευθέτηση των χειμάρρων είναι η Περιφέρεια. Το λέω αυτό γιατί αστοχίες και παραλείψεις δεκαετιών από τους Δήμους δεν μπορεί να τις αναλάβει η Περιφέρεια σε ένα χρονικό διάστημα δύο ή πέντε μηνών. Επομένως είναι εύκολο να μεταθέτουν τις ευθύνες, αλλά όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε, ώστε να υπάρχει άμεση και έγκαιρη επέμβαση σε θέματα που όντως χρήζουν μία ιδιαίτερη προσοχή», τόνισε.

Κάλεσμα Αντωνιάδη στους δημάρχους να παρίστανται στις συνεδριάσεις του Σ.Ο.Π.Π.

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, αφού σημείωσε ότι έχει άριστη συνεργασία και με τους τέσσερις δήμους της Π.Ε. Καβάλας, ζήτησε όταν θα συγκληθεί και πάλι το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, να είναι παρόντες και οι δήμαρχοι στις συνεδριάσεις αυτές. «Ξέρω ότι είναι δύσκολες ημέρες για τους αυτοδιοικητικούς, ωστόσο πρέπει να δίνουν το «παρών» σε τόσο σημαντικές συνεδριάσεις, καθώς μαθαίνουμε πάρα πολλά πράγματα από αυτές», ανέφερε καταληκτικά.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Ύμνοι Αγγέλων σε Ρυθμούς Ανθρώπων» στην Κωνσταντινούπολη

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας συμπράττει με τη διεθνούς φήμης...

Το μπλουζάκι του κ. Τσούνη και το EuroPride!

Αν αναρωτιέστε για ποιον λόγο η κυβέρνηση του Κ....

Πολύς κόσμος στο Carnival Shopping party

Εκατοντάδες Καβαλιώτες και επισκέπτες της πόλης ήταν καλεσμένοι στο...

«Μικρά συζυγικά εγκλήματα» του Schmitt Eric-EmmanueL στο «Αυλαία»

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ ΛΙΖΑ. Εντάξει: εξέφρασα τη γνώμη...

Πολλά τα δρομολόγια του υπεραστικού ΚΤΕΛ

Κώστας Πανταζής: Δρομολόγια προς την Ξάνθη και από την...

«Λίφτινγκ» στο Βερούλειο μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου

Κωνσταντίνος Χατζηαναστασίου: Το γήπεδο υπερχρησιμοποιείται Για τα θέματα που αφορούν...

Μετά από δύο μήνες πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Μετά από δίμηνη ταλαιπωρία, οι δεκάδες εργαζόμενοι μέσω ΕΣΠΑ...

Την επόμενη εβδομάδα η εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης στην Παναγία

Πρόστιμα σε όσους πωλούν φρούτα στους δρόμους και στις...