Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Σ.Ο.Π.Π.: Βαρύτητα στα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας

Ημέρα:

spot_img

Ο σχεδιασμός και οι δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου, απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης (19/4), στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης».

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Οργάνου δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας των εμπλεκόμενων με το θέμα φορέων, ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, ενώ μεγάλο μέρος της συζήτησης περιστράφηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, γύρω από τη μεγάλη φωτιά της Θάσου τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, έδωσαν το «παρών», ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του Σ.Ο.Π.Π., Θόδωρος Μαρκόπουλος, οι δήμαρχοι Καβάλας και Θάσου, Δήμητρα Τσανάκα και Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Χουβαρδάς, αλλά και ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης.

Στην εισήγησή του ο Θόδωρος Μαρκόπουλος χαρακτήρισε τη συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. ζήτημα ουσίας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Πέρυσι βιώσαμε ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο, από το οποίο κάηκε σχεδόν το 1/3 της Θάσου, ενώ η χρονιά φαινόταν ότι θα έκλεινε χωρίς προβλήματα. Υπήρξε μια κατάσταση κρίσης, στη διάρκεια της οποίας κινητοποιήθηκαν οι πάντες. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Η αποτίμηση είναι θετική, με την έννοια ότι κάναμε οτιδήποτε ήταν δυνατό. Καταφέραμε να δρομολογήσουμε μια σειρά από έργα για την αποκατάσταση των προβλημάτων. Έχουμε όμως μια χρονιά φέτος με ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο κι έχουμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις, στις οποίες το έλλειμμα αυτό θα επιδράσει σε πολλά επίπεδα. Οι καταστάσεις που καλούμαστε να ανταποκριθούμε καθίστανται δυσκολότερες και γι’ αυτό απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια».

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι αναπτύσσεται στην περιοχή μας ένα σημαντικό εθελοντικό κίνημα, ένας ικανοποιητικός αριθμός ανθρώπων που συνδράμουν, εκτός των άλλων, με δικά τους χρήματα το έργο των υπηρεσιών, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί τις εθελοντικές ομάδες για τη μεγάλη τους προσφορά.

Κ. Χατζηεμμανουήλ: «Σημαντικό να έχουμε ετοιμότητα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο πιθανά περιστατικά πυρκαγιάς, μέσα στο καλοκαίρι»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, στο πλαίσιο δηλώσεων του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, υπογράμμισε: «Στόχος της συνεδρίασης του Σ.Ο.Π.Π. είναι να προετοιμαστούμε επί χάρτου αρχικά, αλλά και να δούμε τι ανάγκες έχουμε, να εξετάσουμε την πρακτική που ακολουθήσαμε την προηγούμενη περίοδο, να κάνουμε εκτιμήσεις και να πάρουμε αποφάσεις για τη νέα αντιπυρική περίοδο που αρχίζει σε λίγο. Θα ακολουθήσει τοπικό συντονιστικό όργανο στο δήμο Θάσου, όπου θα συμμετάσχουν όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στην δασοπυρόσβεση και την πυροπροστασία του νησιού. Αυτό θα είναι σημαντικό, ώστε να έχουμε την ετοιμότητα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο πιθανά περιστατικά πυρκαγιάς μέσα στο καλοκαίρι».

Σ. Κιβράκης: Στόχος η περαιτέρω βελτίωση των χρόνων αντίδρασης

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Α.Μ.Θ., Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε: «Στόχος μας είναι να συντονιστούν οι φορείς και να εντοπίσουμε προβλήματα που υπάρχουν πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, όπως την προσβασιμότητα στους δασικούς δρόμους, αλλά και την ετοιμότητα των φορέων για να συνδράμουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Μέσα από γόνιμο διάλογο θέλουμε να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερο συντονισμό, αλλά και να δούμε ποια είναι τα διαθέσιμα μέσα στην αντιπυρική περίοδο».

Τέλος, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης χαρακτήρισε ακραίο περιστατικό τη μεγάλη φωτιά της Θάσου, από το οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε, δοκιμάστηκε όλος ο κρατικός μηχανισμός. «Η μεγάλη φωτιά της Θάσου είναι σημαντικό σαν περιστατικό και πρέπει να έχουμε χρήσιμα συμπεράσματα απ’ αυτό για το παραπέρα. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε περαιτέρω τους χρόνους αντίδρασης. Κατά τα άλλα δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά τον σχεδιασμό μας. Φαίνεται η συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. να είναι μια ανιαρή διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο, αλλά δεν είναι έτσι. Είναι πολύ σημαντική και ως εκ τούτου δίνουμε την ανάλογη σπουδαιότητα», τόνισε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Κιβράκης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Ύμνοι Αγγέλων σε Ρυθμούς Ανθρώπων» στην Κωνσταντινούπολη

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας συμπράττει με τη διεθνούς φήμης...

Το μπλουζάκι του κ. Τσούνη και το EuroPride!

Αν αναρωτιέστε για ποιον λόγο η κυβέρνηση του Κ....

Πολύς κόσμος στο Carnival Shopping party

Εκατοντάδες Καβαλιώτες και επισκέπτες της πόλης ήταν καλεσμένοι στο...

«Μικρά συζυγικά εγκλήματα» του Schmitt Eric-EmmanueL στο «Αυλαία»

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ ΛΙΖΑ. Εντάξει: εξέφρασα τη γνώμη...

Πολλά τα δρομολόγια του υπεραστικού ΚΤΕΛ

Κώστας Πανταζής: Δρομολόγια προς την Ξάνθη και από την...

«Λίφτινγκ» στο Βερούλειο μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου

Κωνσταντίνος Χατζηαναστασίου: Το γήπεδο υπερχρησιμοποιείται Για τα θέματα που αφορούν...

Μετά από δύο μήνες πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Μετά από δίμηνη ταλαιπωρία, οι δεκάδες εργαζόμενοι μέσω ΕΣΠΑ...

Την επόμενη εβδομάδα η εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης στην Παναγία

Πρόστιμα σε όσους πωλούν φρούτα στους δρόμους και στις...