Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σε ετοιμότητα παραμένουν οι δυνάμεις δασοπυρόσβεσης

Ημέρα:

spot_img

Η παρατεταμένη ξηρασία, αλλά και η επικράτηση βορείων ανέμων από την Τετάρτη (20/9), κρατούν σε διαρκή ετοιμότητα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με την δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση, στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας.

Αν και γενικότερα δεν φαίνεται τις επόμενες ημέρες να επηρεάζει την περιοχή μας κάποιο σύστημα, παρόμοιο με αυτό που προκάλεσε τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Θάσο, πριν από ένα ακριβώς χρόνο, εντούτοις ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης, καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και το επόμενο διάστημα.

Εκ του αποτελέσματος ικανοποίηση…

«Ικανοποίηση, για την αντιμετώπιση των περιστατικών που σημειώθηκαν στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, νιώθουμε όλοι εκ του αποτελέσματος. Ειδικά αν συγκρίνουμε τα αποτελέσματα με την προηγούμενη χρονιά, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, ιδιαίτερα τον φετινό Σεπτέμβριο, στην διάρκεια του οποίου θα λέγαμε ότι δεν είχαμε σχεδόν περιστατικά. Βέβαια, έχουμε παρατεταμένη ξηρασία και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να είμαστε σε εγρήγορση, όπως και όλοι οι πολίτες, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τι έγινε πέρυσι στη Θάσο. Φυσικά τα δεδομένα τότε ήταν άλλα. Δεν φαίνεται να μας επηρεάζει κάποιο σύστημα παρόμοιο μ’ αυτό που προκάλεσε τη λεγόμενη «ξηρή καταιγίδα». Από την Τετάρτη (20/9) θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας και επικράτηση βορείων ανέμων, που μας κρατούν σε αυξημένη ετοιμότητα. Ο άνεμος είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη δασικών πυρκαγιών και γι’ αυτό απαιτείται προσοχή απ’ όλους», τόνισε σχετικά μιλώντας στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, ο Σταύρος Κιβράκης.

Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για τη «συμμόρφωση» των πολιτών

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν οι πολίτες συνειδητοποιούν χρόνο με τον χρόνο, ότι πολλά περιστατικά πυρκαγιών οφείλονται στην ανθρώπινη αμέλεια κι αν θεωρεί ότι έχουν «συμμορφωθεί» με τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, απάντησε: «Επειδή το κομμάτι της ανθρωπογενούς δραστηριότητας που σχετίζεται με την εκδήλωση πολλών δασικών πυρκαγιών είναι το μόνο που περνάει από το χέρι μας, θεωρώ ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Δεν μπορούμε να πούμε ότι φτάσαμε στο επιθυμητό. Πρέπει να δραστηριοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι πολίτες».

Τον Νοέμβριο το Σ.Ο.Π.Π. ενόψει χειμώνα – Τον Οκτώβριο σύσκεψη για τους σεισμούς

Να επισημανθεί ότι στις αρχές Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο  Σ.Ο.Π.Π. που αφορά τις πλημμύρες και τις χιονοπτώσεις, ενώ νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για τους σεισμούς.

«Μετά τον περσινό χειμώνα θα έχουμε να πούμε και να κάνουμε πολλά πράγματα φέτος», ανέφερε σχετικά ο Σταύρος Κιβράκης, συμπληρώνοντας «επίσης νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί ένα ακόμη συντονιστικό μέσα στον Οκτώβριο για τους σεισμούς, ένα θέμα που ίσως το αμελήσαμε λίγο, γιατί δεν μας απασχολεί πολύ, αφού η περιοχή μας δεν θεωρείται σεισμογενής. Παρ’ όλα αυτά είναι κάτι που το κάνει πιο δύσκολο, διότι όταν είσαι σε ετοιμότητα μπορείς να αντιμετωπίσεις καλύτερα ένα τέτοιο φαινόμενο, όπως οι περιοχές με σεισμικότητα. Επειδή το έχουμε ξεχασμένο σαν φαινόμενο το κάνει και πιο επικίνδυνο, εφόσον βέβαια εκδηλωθεί κάποια στιγμή».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...