Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μπαράζ ελέγχων εν όψει του Πάσχα

Ημέρα:

spot_img

Σειρά ελέγχων, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των καταναλωτών στη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου, διεξάγουν, παρά το περιορισμένο προσωπικό τους, οι υπηρεσίες της Π.Ε. Καβάλας και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, το Τμήμα Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Μ. Τρίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, τόνισε στη σύντομη δήλωσή του ότι η προσπάθεια ενημέρωσης των καταναλωτών και οι έλεγχοι θα έχουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα όταν αντίστοιχα και οι καταναλωτές δείξουν μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ επισήμανε ότι οι έλεγχοι αυτοί έχουν ακόμη μεγαλύτερη αξία, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης κάποιοι οδηγούνται σε… εκπτώσεις από τις ποιοτικές προδιαγραφές.

Τι ισχύει για τα αμνοερίφια και τα παραπροϊόντα τους

Η Θάλεια Αϊναλίδου, προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, μίλησε για τα τρόφιμα που καταναλώνονται την περίοδο του Πάσχα, δηλαδή για τα αμνοερίφια, τα παραπροϊόντα τους, όπως συκωταριές και έντερα, καθώς και για τα αυγά.

Για τα αμνοερίφια είπε ότι ο καταναλωτής πρέπει να προμηθεύεται το κρέας από εγκεκριμένα καταστήματα και να προσέχει να φέρουν πάνω τους τις σημάνσεις καταλληλότητας.

Η σήμανση είναι μια ωοειδής σφραγίδα χρώματος μπλε αν είναι ελληνικά, μπλε ή κόκκινο ή οποιοδήποτε χρώμα χρησιμοποιεί χώρα της Ε.Ε. και καφέ χρώμα αν τα κρέατα προέρχονται από χώρα εκτός Ε.Ε. Για τα παραπροϊόντα τόνισε ότι ο καταναλωτής θα πρέπει να προσέχει να μην έχουν αλλοιώσεις, όπως οζίδια και κύστεις, ενώ όταν είναι κατεψυγμένα απαγορεύεται να αποψύχονται και να διατίθενται στους καταναλωτές.

Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής με τα αυγά

Για τα αυγά δήλωσε ότι έχουν στη συσκευασία τους έναν κωδικό ακολουθούμενο από την ένδειξη EL (Ελλάδα) κι έναν αριθμό για τον κωδικό εκτροφής από όπου προέρχονται τα αυγά. Ενδιαφέρον έχει ο πρώτος αριθμός που είναι 0, 1, 2 ή 3. Το 0 σημαίνει ότι προέρχονται από βιολογική εκτροφή, το 1 ελευθέρας βοσκής, το 2 από εκτροφή από όρνιθες που εκτρέφονται σε δάπεδο με στρωμνή και το 3 από εμπλουτισμένα κλουβιά. Ο χρόνος διατήρησης των αυγών είναι 28 ημέρες εφόσον βρίσκονται σε δροσερό περιβάλλον. Για τους παραγωγούς που διαθέτουν αυγά σε λαϊκές δεν υπάρχουν οι προαναφερθέντες κωδικοί, αλλά στον πάγκο τους θα πρέπει να υπάρχει ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του. Η κ. Αϊναλίδου μίλησε επίσης για τη συνήθεια να πλένουμε τα αυγά όταν τα τοποθετούμε στο ψυγείο. Όπως σημείωσε καλό είναι να μην το κάνουμε, καθώς αφαιρούμε την προστατευτική μεμβράνη γύρω από το αυγό, με αποτέλεσμα να διευκολύνονται οι επιμολύνσεις.

Εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι του Τμήματος Εμπορίου

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, Λευτέρης Λαζαρίδης, σημείωσε ότι και στην υπηρεσία του έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι κι είναι προσανατολισμένοι σε προϊόντα με βάση το κρέας.

Ειδικά για τα προϊόντα που βρίσκονται στις προθήκες των κρεοπωλείων ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει ευκρινής πινακίδα όπου αναφέρεται είδος κρέατος, τεμάχιο, προέλευση και τιμή.

Επίσης με έμφαση υπογράμμισε ότι ο κρεοπώλης δεν μπορεί να προβεί σε απόψυξη κρέατος, κάτι που γίνεται μόνο από εγκεκριμένη μονάδα απόψυξης.

Ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι εντοπίστηκαν περιπτώσεις στις οποίες κρέατα εισαγωγής καταψύχθηκαν από κρεοπώλες και στη συνέχεια τα πώλησαν σαν νωπά. Συμπλήρωσε δε ότι από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και την Κυριακή του Θωμά, συκωταριές και κεφαλάκια μπορούν να πωλούνται όλα μαζί ως σφάγειο. Τις υπόλοιπες μέρες ξεχωριστά, τα κεφαλάκια με το τεμάχιο, οι συκωταριές με το κιλό. Για τα οπωρολαχανικά ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι οι πινακίδες θα πρέπει να γράφουν είδος, τόπο προέλευσης (Ελλάδα), χώρα προέλευσης αν είναι από το εξωτερικού και τιμή. Για πατάτες και ντομάτες θα πρέπει να αναφέρεται και η ποικιλία. Στα μη προσυσκευασμένα προϊόντα ο καταναλωτής θα πρέπει να δει την ονομασία, τη σύνθεση, τα αλλεργιογόνα ή οτιδήποτε αφορά δυσανεξία, όπως η εθνική και κοινοτική νομοθεσία επιβάλλει. Για κάθε καταγγελία οι πολίτες μπορούν να τηλεφωνούν στο 2513 503660.

Αναφορά και στην Εβδομάδα Υγείας

Εκ μέρους της Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Καβάλας, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Δημήτρης Χίζαρης, δήλωσε πως η υπηρεσία του δεν σταμάτησε ποτέ στη διάρκεια του χρόνου να κάνει ελέγχους, πολύ δε περισσότερο την περίοδο των εορτών.

Έκανε δε ειδική αναφορά στα τσουρέκια τονίζοντας ότι αν τα αγοράζουμε από αρτοποιείο μπορούν να είναι εκτός συσκευασίας, αλλά αν τα αγοράζουμε από πρατήριο άρτου ή άλλο κατάστημα θα πρέπει να είναι τυποποιημένα με τις σχετικές ενδείξεις. Για τα τυποποιημένα νηστίσιμα είπε ότι ισχύουν όλα τα παραπάνω. Συμπλήρωσε επίσης ότι έλεγχοι θα γίνονται και σε καταστήματα μαζικής εστίασης, στη διάρκεια αλλά και μετά το Πάσχα.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου έγινε αναφορά και στην Εβδομάδα Υγείας που θα πραγματοποιηθεί στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στην Π.Ε. Καβάλας το διάστημα από 16 μέχρι 22 Απριλίου με κεντρικό σύνθημα Συμμετέχω, Ενημερώνομαι, Προλαμβάνω, Προστατεύω την υγεία μου. Οι δράσεις, όπως είπε ο κ. Χίζαρης, θα είναι πολλές και σε συνεργασία με το Ε.Κ.Α.Β. και τους Γιατρούς του Κόσμου.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...