Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θ. Μαρκόπουλος: Η Περιφέρεια δεν αντιμετωπίζει σοβαρά τις πλημμύρες στη Θάσο

Ημέρα:

spot_img

Για υποβάθμιση του προβλήματος, αλλά και των κατοίκων της Θάσου από την πλευρά της διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έκανε λόγο ο τέως αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ενήμερο», στον απόηχο των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν το νησί τις προηγούμενες ημέρες.

«Δεν υπήρξε καμιά αντιμετώπιση από την πλευρά της Περιφέρειας στο πρόβλημα της Θάσου κι αυτό είναι ένα ζήτημα. Εκείνο που υπήρξε ήταν μια προσέγγιση, η οποία έλεγε ότι ως Περιφέρεια έχουμε ευθύνη για τον κεντρικό δρόμο που καλύπτει την περίμετρο του νησιού και γειά σας τελειώσαμε! Αυτή η λογική της Περιφέρειας είναι μια λογική που έρχεται να υποβαθμίσει το πρόβλημα, να υποβαθμίσει τους ίδιους τους κατοίκους του νησιού, να στερήσει κάθε δυνατότητα διεκδίκησης και πολύ φοβάμαι να πάνε τα πράγματα προς τα πίσω κι όχι προς τα εμπρός», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Μαρκόπουλος.

«Θα έπρεπε ο περιφερειάρχης να ενεργήσει και να διαθέσει χρήματα από τη μεριά της Περιφέρειας και να μπορέσει να διεκδικήσει από τα υπουργεία. Δυστυχώς όμως απέδειξε ότι ούτε κατανόησε το πρόβλημα, ούτε καμιά τέτοια πρόθεση είχε…»

«Καμιά πολιτική αντέγκληση ή αντιπαράθεση δεν έχει αξία αν δεν είμαστε προσηλωμένοι στην εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι σε κάθε μια περίπτωση, αυτό που ενδιαφέρει, είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τη Θάσο να βρει ξανά τη σειρά της. Να αποκατασταθούν οι υποδομές, σπίτια και κάτοικοι να περιέλθουν σ΄ ένα καθεστώς ασφάλειας και να μπορέσουμε να δούμε τις ζημιές που υπέστησαν αγρότες, μελισσουργοί, κτηνοτρόφοι, αλλά και να τακτοποιήσουμε το λιμάνι και τη μαρίνα που έχουν προσχώσεις. Το ζήτημα είναι ότι για να γίνουν όλα αυτά, πρέπει κάποιος να τρέξει. Θα έπρεπε ο περιφερειάρχης και να ενεργήσει και να διαθέσει χρήματα από τη μεριά της Περιφέρειας και θα έπρεπε να μπορέσει να διεκδικήσει από τα υπουργεία. Δυστυχώς όμως απέδειξε ότι ούτε κατανόησε το πρόβλημα, ούτε καμιά τέτοια πρόθεση είχε», υπογράμμισε στη συνέχεια ο τέως αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

«Ομοίως πρέπει να πω ότι και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας δεν έχει καμιά προσέγγιση επί του θέματος, ούτε καμιά διάθεση ή ισχύ για να διεκδικήσει κάτι για την περιοχή μας. Κι αυτό είναι το τραγικό»

Από τα «βέλη» του κ. Μαρκόπουλου όμως δεν ξέφυγε ούτε και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης, για τον οποίο επισήμανε: «Ομοίως πρέπει να πω ότι και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας δεν έχει καμιά προσέγγιση επί του θέματος, ούτε καμιά διάθεση ή ισχύ για να διεκδικήσει κάτι για την περιοχή μας. Κι αυτό είναι το τραγικό». Ερωτηθείς για το που αποδίδει τα όσα λέει τόσο για τον κ. Μέτιο όσο και για τον κ. Αντωνιάδη απάντησε: «Έλλειψη διάθεσης; Έλλειψη αντίληψης του προβλήματος; Ίσως και στα δυο μαζί; Δεν ξέρω που οφείλεται. Πολλοί λένε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι το ψηφοδέλτιο του περιφερειάρχη πάτωσε στη Θάσο! Δεν θα ήθελα να είναι αυτός ο λόγος. Θα έλεγα εγώ πάντως ότι εκείνο που έχουμε μπροστά μας είναι μια περιοχή με πολλά προβλήματα. Κινδύνεψαν άνθρωποι, μια περιοχή που μας φέρνει πολλά έσοδα από τον τουρισμό, τη γεωργία, τα μάρμαρα. Μια περιοχή που πρέπει να είναι σε ετοιμότητα από όλες τις πλευρές στα τέλη Απριλίου και δυστυχώς ο χρόνος δεν πρόκειται να περιμένει κανέναν κ. Μέτιο και κανέναν κ. Αντωνιάδη, προκειμένου να καταλάβουν ποιο είναι το πρόβλημα και να συνειδητοποιήσουν το τι πρέπει να κάνουν».

«Σημασία δεν έχει να λέμε μόνο τι φταίει, αλλά το αν διεκδικούμε. Αν το κάνουμε μπορούμε να πετύχουμε κάτι. Δεν διεκδικούμε; Τότε θα υποστούμε τις συνέπειες. Αυτό είναι το πρόβλημα»

Σε ερώτηση για το τι έφταιξε τελικά και οι ζημιές στο νησί ήταν τόσο μεγάλες, ο Θόδωρος Μαρκόπουλος απάντησε: «Σ’ ένα βαθμό πρέπει να σκεφτούμε ότι η Θάσος κάηκε τελευταία φορά το 2016. Μετά κάναμε μια σειρά από έργα. Στις περιοχές όπου έγιναν αυτά, δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα από τις πλημμύρες, είχαμε προβλήματα, τονίζω ξανά όχι ιδιαίτερα. Αντιθέτως, είχαμε προβλήματα πολλά σε περιοχές που δεν κάηκαν, όπως είναι η Παναγία, η Ποταμιά, ο Λιμένας. Εκεί πρέπει να σκεφτούμε ότι επεκτάθηκαν οικισμοί χωρίς υποδομές. Μειώθηκε η διατομή πολλών ρεμάτων και καταργήθηκαν στην πράξη και πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε. Σημασία δεν έχει να λέμε μόνο τι φταίει, αλλά το αν διεκδικούμε. Αν το κάνουμε μπορούμε να πετύχουμε κάτι. Δεν διεκδικούμε; Τότε θα υποστούμε τις συνέπειες. Αυτό είναι το πρόβλημα».

«Δυστυχώς αν μείνουμε σε τέτοιου είδους λογικές (Μέτιου) εκείνο που κάνουμε είναι κακό στον εαυτό μας…»

«Τι αρμοδιότητα είχε ο κ. Παναγιωτόπουλος να στείλει μηχανήματα του Στρατού στην περιοχή; Καμία. Τι αρμοδιότητα είχα εγώ το 2016 να διεκδικήσω χρήματα για να κάνει το Δασαρχείο έργα; Καμιά. Ας πήγαιναν το Δασαρχείο και η Αποκεντρωμένη να κόψουν τον λαιμό τους, θα έλεγε μια λογική αντίστοιχη με αυτή του κ. Μέτιου. Δυστυχώς όμως αν μείνουμε σε τέτοιου είδους λογικές εκείνο που κάνουμε είναι κακό στον εαυτό μας. Αντίθετα εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να διεκδικούμε. Μου άρεσε μια σύγκριση που έκανε η κ. Πολυμέρου στο facebook και γράφει: «Η Θάσος, ο Μέτιος και οι …Κρητικοί ή αλλιώς γιατί οι άλλοι τα καταφέρνουν;». Όπως λοιπόν οι Κρητικοί διεκδικούν για τον εαυτό τους, έτσι ακριβώς πρέπει να διεκδικούμε κι εμείς για την περιοχή μας. Νόμος απαράβατος», συμπλήρωσε ακόμη στις δηλώσεις του στον «Ε» ο κ. Μαρκόπουλος.

«Δεν έχω καμιά ιδιαίτερη επαφή μαζί τους, πέρα από το πλαίσιο της θεσμικής λειτουργίας»

«Προϋπόθεση πρώτη είναι η γνώση της περιοχής και του προβλήματος. Δεύτερη είναι η διάθεση να βοηθήσεις κι όχι προσχηματικά να βγεις πέντε φωτογραφίες και τρίτο να διεκδικήσεις και να έχεις τη σοβαρότητα ώστε να πείσεις. Διότι εδώ και για τη Θάσο και για τα Τενάγη είναι όλα υπό αίρεση, υπό αμφισβήτηση. Στα Τενάγη τα τελευταία χρόνια είχαμε υιοθετήσει μια λογική με τις παρεμβάσεις που κάναμε ειδικά στις περιοχές Δράμας και Σερρών, όπου όταν πλημμυρίζαμε, μπορούσαμε και ξεπλημμυρίζαμε σε εύλογο χρόνο. Δεν ξέρω τι θα κάνουν. Ελπίζω να υιοθετήσουν αυτή τη λογική της πενταετίας που ήμουν αντιπεριφερειάρχης και το παλεύαμε και μας έβγαινε. Δεν ξέρω τι θα κάνουν. Δεν έχω καμιά ιδιαίτερη επαφή μαζί τους, πέρα από το πλαίσιο της θεσμικής λειτουργίας», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Θόδωρος Μαρκόπουλος.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...