Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Απαντήσεις του Θ. Μαρκόπουλου στον δήμαρχο Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλο

Ημέρα:

spot_img

Απαντήσεις στον δήμαρχο Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλο, σχετικά με δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ότι ο δήμος του έμεινε να παλεύει μόνος με τα προβλήματα που προκάλεσαν οι πλημμύρες των προηγούμενων ημερών, έδωσε την Τρίτη (4/7) στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην αρχή των δηλώσεών του, όφειλε να απαντήσει στο «κατηγορητήριο» του δημάρχου Νέστου, που στρεφόταν κατά της περιφέρειας και της Π.Ε. Καβάλας.
«Μας καταλόγισε ότι είμασταν απόντες. Ότι φωτογραφηθήκαμε και φύγαμε. Είναι ανεπίτρεπτο να λέει ότι δεν βοηθήσαμε κι ότι έμειναν εντελώς μόνοι», δήλωσε σχετικά ο κ. Μαρκόπουλος, ο οποίος πλαισιωνόταν από τους Σ. Κιβράκη, Θ. Καραβά και Λ. Καστανά.

To μόνο αίτημα που δέχτηκε η αντιπεριφέρεια ήταν να κηρυχθεί ο δήμος Νέστου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό των όσων συνέβησαν τη βραδιά της μεγάλης πλημμύρας, υπογραμμίζοντας ότι το μόνο αίτημα που δέχτηκε η αντιπεριφέρεια ήταν να κηρυχθεί ο δήμος Νέστου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Ανταποκριθήκαμε αμέσως, όπως θα κάναμε σε κάθε τέτοια περίπτωση. Δεν μας ζητήθηκε καμιά άλλη συνδρομή. Κανένα αίτημα», επισήμανε σχετικά ο Θόδωρος Μαρκόπουλος.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην δράση της Π.Ε. Καβάλας που με μηχανήματα έσπευσε στο κυριότερο αντιπλημμυρικό έργο, τη διώρυγα Τ1, ώστε αυτή να αποφορτιστεί και να υποχωρήσουν τα νερά.

«Η κριτική είναι εύκολη και δωρεάν. Το να προσπαθείς να μεταθέσεις τις ευθύνες σου ή να μεγαλοποιείς ό,τι έκανες είναι άλλο»

Επίσης υπήρξε βοήθεια σε όσους ιδιώτες τη ζήτησαν, όπως συμπλήρωσε ο κ. Μαρκόπουλος, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα των ΤΟΕΒ.
«Η κριτική είναι εύκολη και δωρεάν. Το να προσπαθείς να μεταθέσεις τις ευθύνες σου ή να μεγαλοποιείς ό,τι έκανες είναι άλλο», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.
Στη συνέχεια μίλησε για την επίσκεψη του προέδρου του ΕΛΓΑ Θ. Κουρεμπέ την Πέμπτη (5/7) στον δήμο Νέστου, όπου θα πραγματοποιηθεί και σύσκεψη στην Ε.Α.Σ. στη Χρυσούπολη, από τον οποίο θα ζητηθεί να υπάρξουν αποζημιώσεις σε εύλογο χρόνο για τις ζημιές που υπέστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής.

Οι δηλώσεις του Σ. Κιβράκη και του Λ. Καστανά

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας Σταύρος Κιβράκης αναφέρθηκε στα όσα αντιμετώπισε η υπηρεσία του στις πλημμύρες του Νέστου, υπογραμμίζοντας ότι επρόκειτο για ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο. Παράλληλα, είπε ότι δέχτηκε και αντιδράσεις από τους πολίτες, τις οποίες χαρακτήρισε δικαιολογημένες, εξαιτίας της απόγνωσής τους, ενώ επισήμανε ότι δεν ευθύνεται ο ίδιος για όσα συνέβησαν, αφού η υπηρεσία του συντονίζει και μόνο σε τέτοιες καταστάσεις.
Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ο προϊστάμενος της Λεωνίδας Καστανάς είπε ότι οι πληγέντες αγρότες μπορούν μέχρι τις 17 Ιουλίου να δηλώσουν τις ζημιές που υπέστησαν, ενώ παρατήρησε ότι ως τώρα η προσέλευση για να δηλωθούν ζημιές είναι σχετικά μικρή.

Θ. Καραβάς: «Βοηθήσαμε όπου μας ζητήθηκε και μάλιστα με το παραπάνω»

Τέλος, ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Καβάλας, Θωμάς Καραβάς μίλησε για τις ενέργειες εκ μέρους της υπηρεσίας του να διαχειριστούν τις ζημιές και τα προβλήματα που προέκυψαν στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του μεγαλύτερου μέρους της Π.Ε., ενώ τόνισε ότι σχετικά γρήγορα επετεύχθη η πτώση της στάθμης των υδάτων, στα σημεία όπου έδρασαν τα μηχανήματα της Π.Ε. Καβάλας.
«Βοηθήσαμε όπου μας ζητήθηκε και μάλιστα με το παραπάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Καραβάς.

Το «κατηγορητήριο» του δήμου Νέστου

Ο δήμος Νέστου σε δελτίο τύπο που εξέδωσε την Τρίτη ανέφερε μεταξύ άλλων:
Τα ελάχιστα μηχανήματα που διαθέτει ο Δήμος, θα ήταν πρακτικά αδύνατο να αντιμετωπίσουν το μέγεθος της καταστροφής που έπληξε την περιοχή γι αυτό κι προέβη στην επινοικίαση πολλών μηχανημάτων (10 εκσκαφέων, 8 φορτηγών, 3 φορτωτών, 3 JCB, 3 βυτιοφόρα, 10 αντλίες, 3 αποφρακτικά από ιδιώτες επαγγελματίες του Δήμου) ενώ συνέβαλαν σημαντικά η Πυροσβεστική Υπηρεσία με 27 οχήματα, 90 πυροσβέστες από όμορους Δήμους, 40 αντλίες, ερπυστριοφόρα και βάρκα, το Δ’ Σώμα Στρατού με εκσκαφέα, η εταιρεία TAP με 2 εκσκαφείς, 2 φορτηγά και 4 αντλίες και 2 εκσκαφείς του εργολάβου του αρδευτικού έργου. Ο Δήμος Νέστου τροφοδοτούσε όλα τα παραπάνω μηχανήματα, που ρίχτηκαν στη μάχη με καύσιμα, καθ’ όλη την διάρκεια των επιχειρήσεών τους προκειμένου να γίνει η διάνοιξη των υπερχειλισμένων καναλιών.
Τον Δήμο Νέστου επισκέφθηκαν την 1η ημέρα των επιχειρήσεων ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Μέτιος, όπως και ο Αντιπεριφερειάρχης κ Μαρκόπουλος, για να εξετάσουν την όλη κατάσταση. Από κει και πέρα όμως δεν υπήρξε καμιά επικοινωνία και ενδιαφέρον για τον Δήμο Νέστου. Έμπρακτο ενδιαφέρον δυστυχώς, έδειξαν ελάχιστοι άνθρωποι και φορείς.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...