Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ERASMUS: Το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας στο Klodzko της Πολωνίας

Ημέρα:

spot_img

Στο Klodzko, στην Πολωνία πραγματοποιήθηκε η 5η και τελική επίσημη συνάντηση με μαθητές στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ Δράση ΚΑ2 (Σχολικές συμπράξεις), το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και τίτλο εγκεκριμένου σχεδίου: «THE FIGHT AGAINST DRUG ADDICTION : DEVELOPING SOCIAL CONSCIOUSNESS IN SCHOOL AGAINST DRUG ADDİCTION», στο οποίο συμμετέχει το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας ως εταίρος. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν πέντε σχολεία από πέντε ευρωπαϊκές χώρες: την Ελλάδα, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Ιταλία.

Το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση αυτή από ομάδα εννιά μαθητών/τριών και τριών συνοδών καθηγητών τους. Η αντιπροσωπεία αυτή υλοποίησε ένα ταξίδι εξαιρετικών εμπειριών στο Klodzko κατά το χρονικό διάστημα από 01/04/2017 ως 08/04/2017, συμμετέχοντας σε δράσεις κατά των ναρκωτικών, διασχίζοντας την Ευρώπη, αγναντεύοντας τα νερά του Δούναβη από τα κάστρα της Βουδαπέστης και του Βελιγραδίου, διασχίζοντας τις γέφυρές του σε Σερβία, Ουγγαρία, Σλοβακία, εξερευνώντας την ιστορία, τα παλάτια της Τσεχίας και της Πολωνίας.

Το σχολείο Zespol Szkol Spolecznych που εδρεύει στο Klodzko, μια παραμυθένια, μικρή, καταπράσινη πόλη στο γραφικό, ορεινό νότο της Πολωνίας, χτισμένη πάνω σε ποτάμια, γεμάτη υπέροχα, μοναδικής ομορφιάς παλιά κτίρια, γεφύρια και έργα τέχνης, περιτριγυρισμένη από ατελείωτα μεσαιωνικά κάστρα και λουτροπόλεις. διοργάνωσε και φιλοξένησε άψογα τη συνάντηση. Το κλίμα μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν εξαιρετικό, όπως επίσης και το ενδιαφέρον σχετικά με το αντικείμενο του προγράμματος που είναι η συντονισμένη προσπάθεια και ο αγώνας για τη λήψη μέτρων κατά των ναρκωτικών και η πρόληψη της χρήσης τους και πώς το σχολείο μπορεί να γίνει αρωγός στην προσπάθεια αυτή.

Το πρόγραμμα της συνάντησης ήταν ασφυκτικά πλούσιο σε δράσεις ενάντια στα ναρκωτικά και περιλάμβανε εκτός από τις παρουσιάσεις στο σχολείο ένα πλήθος δραστηριοτήτων όπως : συναντήσεις με τις τοπικές Αρχές, μουσικοθεατρική παράσταση, αθλητικές δράσεις όπως αναρρίχηση, τοξοβολία, ορειβασία, παιχνίδια συνεργασίας, απόδρασης, πάμπολλες επισκέψεις και ξεναγήσεις σε μουσεία και χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος, εξερεύνηση ορυχείων χρυσού, βαρκάδα σε υπόγεια ποτάμια, flashmob, διαλέξεις στο ιατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Wroclaw, πρωτεύουσας της περιοχής, γεμάτη πολύχρωμα κτίρια, απαράμιλλης ομορφιάς και εκκλησίες ασυναγώνιστης αισθητικής.

Υπενθυμίζεται για μια ακόμη φορά ότι στόχος των στρατηγικών συμπράξεων αυτού του τύπου είναι οι συμμετέχοντες φορείς να αυξάνουν την ικανότητά τους για διεθνική συνεργασία και να παράγουν υψηλής ποιότητας καινοτόμα προϊόντα. Εξάλλου ανάμεσα στις προτεραιότητες των προγραμμάτων αυτών είναι η ανάπτυξη της ανεκτικότητας, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η προώθηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, η καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος, η ενίσχυση της διαπολιτισμικής συνεργασίας και η εδραίωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ανάμεσα στους βασικούς στόχους του Erasmus+ είναι η ανταλλαγή κουλτούρας και εμπειριών μεταξύ των συμμετεχόντων, η ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου, η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ οργανισμών διαφορετικών χωρών, καθώς και η ενεργοποίηση των Νέων πανευρωπαϊκά. Μέσω του προγράμματος έγιναν γνωριμίες σε διεθνές επίπεδο και δημιουργήθηκαν νέες φιλίες μέσα από συναναστροφές, συνεργασίες, party και chat που σίγουρα θα μείνουν αξέχαστες.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...