Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Καθηγητές και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Mainz στα βήματα του Αποστόλου Παύλου 

Ημέρα:

spot_img

του Κλεάνθη Νιζάμη

Οι Γερμανοί Καθηγητές από τη Ρωμαιοκαθολική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Mainz (Johannes Gutenberg Universität Mainz), κα. Heike Grieser (εξειδικευμένη στην Εκκλησιαστική Ιστορία και Πατρολογία) και ο κ. Konrad Huber (εξειδικευμένος στην Καινή Διαθήκη), μαζί με ομάδα 30 συνεργατών και φοιτητών τους, στο πλαίσιο 9ήμερης εκδρομής που πραγματοποιούν στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, επισκέφτηκαν το πρωί της Τρίτης 13.03.2018 τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, καθώς και το Βαπτιστήριο της Αγ. Λυδίας.

Στον Ναό-Βαπτιστήριο-Προσκύνημα της Ισαποστόλου Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας  ξεναγήθηκαν στον Βαπτισματικό Ιερό από τον εφημέριο της ενορίας π. Ελευθέριο Κωνσταντινίδη. Στη συνέχεια, στον ιστορικό τόπο, δίπλα στον ποταμό Ζυγάκτη, όπου ο Απόστολος Παύλος βάπτισε την Αγία Λυδία, ακολούθησε διάλογος με τον Καβαλιώτη  Επικ. Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Αθανάσιο Στογιαννίδη, για θέματα σχετικά με τις θεολογικές σπουδές αλλά και Μάθημα των Θρησκευτικών στη Δημόσια Εκπαίδευση της χώρας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, οι Γερμανοί επισκέπτες συνοδευόμενοι από τον κ. Αθανάσιο Στογιαννίδη, συναντήθηκαν με τον Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου. Στον σύντομο λόγο-χαιρετισμό του, ο Ποιμενάρχης μας καλωσόρισε τους επισκέπτες από το Πανεπιστήμιο του Mainz, τονίζοντας ιδιαίτερα δύο πράγματα: α. το πόσο σημαντικό είναι για όλους τους Καβαλιώτες το γεγονός ότι διαβιούν στον τόπο εκείνο, ο οποίος ιστορικά αποτέλεσε την αφετηρία του Χριστιανισμού στην Ευρώπη. β. το γεγονός ότι η αγάπη του Απόστολου Παύλου για τον Χριστό, ήταν τόσο μεγάλη, έτσι ώστε είχε τη δύναμη να θέσει της χριστιανικής ζωής σε όλο τον κόσμο· και η αγάπη αυτή συνιστά δύναμη ζωοδότρα, η οποία ενώνει όλους τους ανθρώπους. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προσέφερε αναμνηστικά δώρα στους καθηγητές και φοιτητές, και εκείνοι εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους για τη φιλοξενία αυτή, τού δώρισαν αναμνηστικά από τη δική τους πατρίδα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΚατόπιν, μετέβηκαν στο Δημαρχείο της πόλης μας, όπου και ακολούθησε συνάντηση με τη Δήμαρχο Καβάλας κα. Δήμητρα Τσανάκα. Η κα. Τσανάκα στον χαιρετισμό της, επεσήμανε ότι η Καβάλα είναι μία σπουδαία πόλη λόγω της ιστορίας του καπνού, όπως επίσης και λόγω των πανέμορφων ακτών της. Επιπροσθέτως, όμως, ανέφερε, ότι υπάρχει στην πόλη μας και ένα ακόμη στοιχείο, που την καθιστά μοναδική παγκοσμίως: το γεγονός ότι υφίσταται μία σύνδεση με τη ζωή και το έργο του Αποστόλου Παύλου, καθώς εδώ ξεκίνησε η ιστορία του Χριστιανισμού σε ευρωπαϊκό έδαφος. Παράλληλα, υπογράμμισε η Δήμαρχος ότι η ιστορική και πολιτισμική σημασία των Φιλίππων είναι διπλή, καθώς κινείται και στην εποχή προ Χριστού, αλλά και στην εποχή μετά Χριστόν.  Στο τέλος της συνάντησης, η Δήμαρχός μας αποχαιρέτισε τους επισκέπτες με αναμνηστικά δώρα.

Η επίσκεψη αυτή φανερώνει περίτρανα κάτι που είναι γνωστό σε όλη την κοινωνία της Καβάλας: την πνευματική εμβέλεια που κατέχει η πόλη μας και συγκεκριμένα οι Φίλιπποι ως τόπος, που συνιστά την γενέτειρα του Χριστιανισμού στην Ευρώπη. Και τούτο, αδιαμφισβήτητα αποτελεί μία σπουδαία πνευματική παρακαταθήκη αλλά και μία ευθύνη για κάθε πολίτη της πανέμορφης πόλης μας.

Ο κ. Κλεάνθης Νιζάμης είναι MSc βιολόγος και φοιτά στο Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...