Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Επιβαρύνσεις στα μεσαία εισοδήματα φέρνουν οι φορολογικές δηλώσεις

Ημέρα:

spot_img

Περί τα μέσα Απριλίου αναμένεται να «ανοίξει» το σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2016.

Ωστόσο, για ακόμη για ακόμη μια χρονιά η υποβολή των δηλώσεων αρχίζει με καθυστέρηση, καθώς κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είχε γίνει από την 1η Φεβρουαρίου. «Για μια ακόμη χρονιά το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι συνεπές στο ετήσιο «ραντεβού» του με τους φορολογουμένους. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι το σύστημα θα «ανοίξει» στα μέσα Απριλίου και η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων θα είναι μέχρι τα μέσα Ιουλίου», επισήμανε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, ο οικονομολόγος, Ντίνος Κλειτσιώτης.

Στις 31 Ιουνίου η πρώτη δόση του φόρου

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκαν ήδη τα νέα έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3 των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Στο βασικό έντυπο Ε1 που θα υποβάλλουν όλοι οι φορολογούμενοι περιλαμβάνονται κάποιες αλλαγές, ενώ υπάρχουν και νέοι κωδικοί σε σχέση με πέρυσι και αφορούν αλλαγές που έχουν γίνει στη φορολογική νομοθεσία. Τις αποφάσεις των νέων εντύπων υπογράφει ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής. Τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 15 Ιουλίου, ενώ η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου θα είναι η 31η Ιουνίου, όπως έχει ανακοινώσει η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Ποιους αφορούν οι αλλαγές στα νέα έντυπα των δηλώσεων

«Οι αλλαγές, οι οποίες έχουν γίνει σε σχέση με τα έντυπα των δηλώσεων, είναι πολύ λίγες. Επί της ουσίας πρόκειται για το ίδιο έντυπο. Πρόκειται κυρίως για αλλαγές στους εμπόρους που έχουν ασφάλιση στον Ο.Γ.Α., επίσης οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες πρέπει να σημειώσουν ένα ειδικό «κουτάκι», καθώς έχουν το αφορολόγητο που έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, ενώ άλλη μια αλλαγή αφορά στον ντόρο που γίνεται με το αφορολόγητο αυτών που δίνουν κάποια χρήματα σε κόμματα και σε υποψήφιους βουλευτές, θέμα που έχει σηκώσει θύελλα, αλλά δεν ξέρω αν θα ισχύσει. Μια ακόμη αλλαγή, που επίσης προκαλεί θύελλα αντιδράσεων, είναι το ότι βουλευτές περιφερειάρχες και δήμαρχοι δεν θα έχουν εισφορά αλληλεγγύης 8%, αλλά θα πάνε με τις γενικές διατάξεις. Οι αλλαγές δεν υπάρχουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες που φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, ενώ το αφορολόγητο ισχύει για μισθωτούς συνταξιούχους και αγρότες», ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Ντίνος Κλειτσιώτης.

Μεγάλη επιβάρυνση για τα μεσαία εισοδήματα – Σημαντικές επιβαρύνσεις και για τα ενοίκια

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο γνωστός οικονομολόγος, τα μεσαία εισοδήματα θα είναι αυτά που θα έχουν φέτος τη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση.

«Η φορολογική κλίμακα έχει αλλάξει σε σύγκριση με τα εισοδήματα του 2015. Ο πρώτος συντελεστής από 26% έγινε 22% και υπάρχει μια ελάφρυνση για τα χαμηλότερα εισοδήματα, όμως τα μεσαία εισοδήματα, δυστυχώς, θα έχουν μεγάλη επιβάρυνση. Σημαντικές επιβαρύνσεις υπάρχουν και για τα ενοίκια, τα οποία από φέτος φορολογούνται πάλι με άλλο συντελεστή. Μέχρι τις 12.000 ευρώ είναι στο 15% από 12% που ήταν, από τις 12.000 μέχρι 30.000 ευρώ φορολογούνται με 35% κι ό,τι υπερβαίνει το ποσό αυτό με 45%. Συνιστώ στους πολίτες έγκαιρα να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, μόλις «ανοίξει» το σύστημα και να μην τις αφήσουν ως είθισται την τελευταία στιγμή», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Ντίνος Κλειτσιώτης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Ρωμαίος και Αννέτα» στο «Μικρό» της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Άννας Φόνσου

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Το ρομαντικό δράμα «Ρωμαίος και...

Επισκέψιμο από τον Μάιο το Αρχαίο θέατρο της Θάσου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας ανακοινώνει ότι από 13/5/2024 το...

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...