Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φορολοταρία, θετικό μέτρο μεν, αλλά…

Ημέρα:

spot_img

Μέτρο προς την θετική κατεύθυνση, το οποίο όμως τελικά δεν θα συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην αύξηση των εσόδων για το κράτος, χαρακτηρίζει ο οικονομολόγος, Ντίνος Κλειτσιώτης, αυτό του προγράμματος δημοσίων κληρώσεων (λοταρία) για το οποίο υπογράφηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση, από την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Αρμόδια διεύθυνση για τη διενέργεια των κληρώσεων ορίζεται η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ενώ

στην κληρωτίδα του υπουργείου Οικονομικών θα μπαίνουν κάθε μήνα όλες οι συναλλαγές που έγιναν στο πρώτο 20ήμερο και με ηλεκτρονικό τρόπο θα αναδεικνύονται 1.000 τυχεροί που θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ ο καθένας.
«Στην πράξη θα φανεί ότι το μέτρο δεν θα αποδώσει, γιατί ο φορολογούμενος δεν θα πιστέψει σ’ αυτό…»

Με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, ο κ. Κλειτσιώτης, δήλωσε σχετικά με το θέμα: «Είναι ένα μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεν είναι από αυτά που μπορούν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή. Νομίζω ότι θα πρέπει το κράτος να έχει μια σαφή και ειλικρινή στάση απέναντι στον φορολογούμενο. Αυτό θα γίνει μειώνοντας πρώτα απ’ όλα τους φορολογικούς συντελεστές, οι οποίοι είναι δυσβάσταχτοι. Ένα δεύτερο βήμα πρέπει να είναι η περαιτέρω αυστηροποίηση των ποινών γι’ αυτούς που δεν εκδίδουν αποδείξεις. Θα το δούμε στην πράξη ότι το μέτρο της λοταρίας δεν θα αποδώσει, γιατί ο φορολογούμενος δεν θα πιστέψει σ’ αυτό. Επομένως είναι ένα μέτρο που δεν θα αποφέρει επιπλέον έσοδα στο κράτος. Το παρόν φορολογικό σύστημα δεν μπορεί να σταθεί, γι’ αυτό και επαναλαμβάνω ότι πρέπει να μειωθούν οι φόροι, σε συνδυασμό με αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο σήμερα αποτελεί μια επιπλέον φορολογική επιβάρυνση για τους πολίτες».

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος δημοσίων κληρώσεων

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος δημοσίων κληρώσεων είναι τα εξής: Η αρμόδια υπηρεσία μέχρι τις πρώτες είκοσι ημέρες κάθε μήνα λαμβάνει τα στοιχεία των συναλλαγών που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι τον προηγούμενο μήνα. Στο τέλος του μήνα πραγματοποιούνται κληρώσεις που διεξάγονται με ηλεκτρονικό τρόπο.

Το πλήθος των λαχνών προσδιορίζεται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε από τη μία να λαμβάνονται υπόψη όλες οι συναλλαγές, από την άλλη πλευρά να δίνονται κίνητρα για συναλλαγές που θεωρούνται μικρής αξίας.

Οι κληρώσεις θα είναι μηνιαίες και σε κάθε κλήρωση αναδεικνύονται 1.000 τυχεροί νικητές που κερδίζουν από 1.000 ευρώ. Στο πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων έχουν δικαίωμα συμμετοχής τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Α.Φ.Μ. και έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.

Τα έπαθλα είναι αφορολόγητα, δεν αποτελούν εισόδημα, δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, ενώ είναι και ακατάσχετα.

Τα χρηματικά έπαθλα θα πιστώνονται σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει ο φορολογούμενος.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο νέος Διοικητής της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας στον δήμο Νέστου

Τον Δήμαρχο Νεστου Σάββα Μιχαηλίδη, επισκέφτηκε στο Δημαρχείο Χρυσουπολης,...

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τένιας Μακρή στην Καβάλα

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καβάλας και η...

ΔΗΚΕΘ: Η μισή αλήθεια είναι ψέμα

Από την ΔΗΚΕ Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Όλο...

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...