Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Τα είπαν» Μάρκος Δέμπας και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ημέρα:

spot_img

Τα «καυτά» θέματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές επιχειρήσεις, έθεσε στους τρεις βουλευτές Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μάρκος Δέμπας, στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν στο γραφείο του, το μεσημέρι της Δευτέρας (22/1).

Οι βουλευτές, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου, ενημερώθηκαν από πρώτο χέρι από τον κ. Δέμπα, κυρίως για τα ζητήματα της υπερφορολόγησης, των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών, του εξωδικαστικού μηχανισμού, αλλά και του υψηλού Φ.Π.Α. στο νησί της Θάσου.

Ακόμη και το 75% των καθαρών κερδών των επιχειρήσεων καταλήγουν στο κράτος

Αρχικά ο νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, τόνισε ότι πράγματι φαίνεται μια σταθεροποίηση της οικονομίας το 2017, καθώς, όπως είπε, κάποιοι κλάδοι έχουν θετικούς δείκτες.

«Υπάρχουν ωστόσο πολλά προβλήματα, κυρίως της επιχειρηματικότητας, που ξεκινούν από την υπερφορολόγηση και ουσιαστικά από τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές. Ένα 50% και σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και 75% των καθαρών κερδών μας καταλήγουν στο κράτος», σημείωσε σχετικά στην εισήγησή του ο κ. Δέμπας.

«Μας προβληματίζει όλο αυτό και θέλουμε τη στήριξη σας, γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί κάτι τέτοιο, μαζί με την τρομακτική έλλειψη ρευστότητας από το κλειστό τραπεζικό σύστημα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 15% για την περιφέρεια Α.Μ.Θ., πρότεινε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου – Πολλές επιχειρήσεις μένουν εκτός της ρύθμισης των 120 δόσεων

Ο Μάρκος Δέμπας έθεσε στους τρεις βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το θέμα της μείωσης της φορολογίας στο 15%, τουλάχιστον για την Π.Α.Μ.Θ., επειδή, όπως υπογράμμισε,  «είμαστε σε περιοχή με χώρες δίπλα μας, όπως Βουλγαρία και Ρουμανία, που έχουν χαμηλή φορολόγηση. Όταν καταργήθηκε το 12%, ο κ. Σταθάκης είχε μιλήσει για άλλα κίνητρα. Να λοιπόν ένα τέτοιο κίνητρο που θα βοηθήσει πολύ τις επιχειρήσεις της περιφέρειάς μας».

Για τις ασφαλιστικές εισφορές, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου είπε ότι το 26,5% που ισχύει πλέον, πρέπει να μειωθεί σημαντικά. Αναφορικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, σημείωσε ότι «δυστυχώς τα κριτήρια είναι πολύπλοκα, γραφειοκρατικά και μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων μένουν εκτός. Το 2017 είναι επίσης εκτός της ρύθμισης και ζητάμε να περιληφθεί κι αυτό. Το πλαφόν των 20.000 ευρώ για χρέη σωρευτικά είναι ελάχιστο και πετάει εκτός χιλιάδες επιχειρήσεις».

Δεν… περπατάει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός – Να θεσμοθετηθεί ο ακατάσχετος λογαριασμός

Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο Μάρκος Δέμπας είπε ότι δεν …περπατάει ουσιαστικά κι ότι έχει ίσως αποτύχει, αφού ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν. Είπε επίσης ότι είναι κοστοβόρα η διαδικασία διαμεσολάβησης, αλλά και ότι οι τράπεζες δεν έρχονται με ειλικρινή διάθεση στο τραπέζι.

«Πρέπει να πιεστούν οι τράπεζες, θα κάνουμε επαφές κι εμείς μαζί τους, ώστε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός να μπει σε ειλικρινή βάση», ανέφερε σχετικά ο Μάρκος Δέμπας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, στάθηκε και στο μείζον ζήτημα του ακατάσχετου λογαριασμού υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί πλέον το ακατάσχετό του, καθώς ξαφνικά και για μικρό ποσό, αρπάζουν χρήματα των επιχειρηματιών. Για τις ασφαλιστικές εισφορές, είπε ότι πρέπει να γίνει ρύθμιση παλαιών οφειλών με πρόταση να παγώσουν αυτές, ώστε ο επιχειρηματίας να πληρώνει τις τρέχουσες.

Από το 2010 έχουν λαμβάνειν τοπικές επιχειρήσεις την επιδότηση του κόστους εργασίας με 4%

Μιλώντας για την επιδότηση του κόστους εργασίας, αρχικά με 12% και στη συνέχεια με 4% (Καβάλα και Δράμα), τόνισε ότι από το 2010 και μετά εκατοντάδες επιχειρήσεις που δεν πληρώθηκαν από το ελληνικό δημόσιο. Ανέφερε δε ότι έγιναν αγωγές, των οποίων η εξέλιξη αναμένεται.

«Θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Έχουμε δυο μελέτες που καταδεικνύουν το νόμιμο του 4%. Είναι τραγικό επιχειρήσεις που το έχουν δηλώσει να πληρώνουν φόρους και να είναι ακόμη απλήρωτες. Εμείς είχαμε πει «ναι» ακόμη και σε συμψηφισμό», σημείωσε ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε. Καβάλας.

Για λόγους ανταγωνισμού στον τομέα του τουρισμού επιτακτική η ανάγκη μείωσης του Φ.Π.Α. στη Θάσο

Τέλος, ο κ. Δέμπας έθεσε το θέμα της μείωσης του Φ.Π.Α. στη Θάσο από το 24% στο 12%, για λόγους ανταγωνισμού στον τομέα του τουρισμού. Επίσης, στάθηκε στα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, καθώς, όπως επισήμανε, υπάρχουν 35.000 αγωγές από τράπεζες, στις οποίες δεν παρίσταται το ελληνικό δημόσιο, αναφέροντας ότι «πρόκειται για θηλιά για τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν σ’ αυτή τη διαδικασία», ενώ έθεσε και το πρόβλημα που υπάρχει με την πολεοδομία και τη μη έκδοση οικοδομικών αδειών.

Δίκαια τα αιτήματα, όμως πρέπει να υπάρξει μια επικαιροποίησή τους

Οι βουλευτές Καβάλας απάντησαν ότι η πλειοψηφία των αιτημάτων τα οποία έθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου είναι δίκαια, όμως πρέπει να υπάρξει μια επικαιροποίησή τους, μια ιεράρχηση και ιδιαίτερα μια αδιάκοπη συνέργεια μεταξύ των δύο πλευρών, με τη συνεχή επισήμανση των προβλημάτων και πιέζοντας προς πάσα κατεύθυνση μαζί με τους βουλευτές.

«Αν δεν απεγκλωβιστούμε από τις τράπεζες που στραγγαλίζουν τα πάντα, δεν βλέπω προκοπή», ανέφερε ο κ. Εμμανουηλίδης, ενώ για το θέμα της ρευστότητας των τραπεζών ο κ. Μορφίδης, ανέφερε ότι μέχρι τον Αύγουστο θα υπάρξουν σημαντικές αναπτυξιακές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, οι οποίες θα δώσουν ανάσα στους επιχειρηματίες.

Στο θέμα των ακτοπλοϊκών δρομολογίων Καβάλα – Θάσος, αναφέρθηκε ο κ. Παπαφιλίππου, επισημαίνοντας: «Η νομοθεσία για τις θαλάσσιες μεταφορές ενσωματώνει περιουσιακό δίκαιο, όπου κρατούσα αρχή είναι η αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών. Ας μην ελπίζουμε σε πράγματα που δεν γίνονται, καθώς η παρέμβαση του κράτους είναι ασήμαντη. Οι εταιρίες είναι αυτές που πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οφείλουν να αναβαθμίσουν τη γραμμή, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης και γι’ αυτό πρέπει να πιέσουμε όλοι μαζί. Αισιοδοξώ, πάντως, ότι θα πυκνώσουν τα δρομολόγια, όπως και το ότι θα λυθεί και το θέμα της έλλειψης πλοίων επιφυλακής».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...

Μητρόπολη ΦΝΘ: Εορταστική εκδήλωση για την εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής

Κάθε χρόνο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος...

Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ: Επαφές για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με την Ρουμανία

Την γενική πρόξενο της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Carmen...