Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ντίνος Κλειτσιώτης: Δώρο άδωρο οι αλλαγές στα capital controls

Ημέρα:

spot_img

Σε ισχύ τέθηκαν από την Παρασκευή (1/9), οι αλλαγές στα capital controls, καθώς το ανώτατο όριο αναλήψεων τον μήνα διαμορφώνεται στα 1.800 ευρώ, με το συνολικό ποσό επί 12 μήνες να διαμορφώνεται στις 21.600 ευρώ. 

Σχολιάζοντας τις νέες αλλαγές στα capital controls, μιλώντας στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, ο οικονομολόγος και πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντίνος Κλειτσιώτης, υπογράμμισε ότι η θηλιά από τα capital controls, ειδικά στον επιχειρηματικό κόσμο, θα συνεχίσει να υφίσταται, παρά τις όποιες αλλαγές προωθεί η κυβέρνηση.

Για να λειτουργήσει η πραγματική οικονομία απαιτείται πλήρης άρση των capital controls

«Η πραγματική οικονομία για να λειτουργήσει πρέπει να υπάρξει πλήρης άρση των capital controls. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πολλά σχετικά το προηγούμενο διάστημα. Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος μιλούσε για μια προσωρινή αναγκαιότητα, αλλά δυστυχώς είμαστε εδώ και δυο χρόνια με capital controls. Θα πρέπει οπωσδήποτε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, διότι η παρουσία τους δεν βοηθάει καθόλου την πραγματική οικονομία, οι επιχειρήσεις που πλήττονται δεν μπορούν να κάνουν τις εισαγωγές τους, ταλαιπωρούνται κι όλα αυτά είναι ανασταλτικοί παράγοντες για την οικονομία μας», ανέφερε σχετικά ο Ντίνος Κλειτσιώτης. .

Δώρο άδωρο οι νέες αλλαγές

«Η θηλιά συνεχίζει να υπάρχει, παρά τις αλλαγές, απλά ελαφρύνθηκε λίγο η κατάσταση. Δεν θέλω να μηδενίσω αυτήν την προσπάθεια, αλλά δυστυχώς είναι δώρο άδωρο. Ο επιχειρηματικός κόσμος περίμενε κάτι καλύτερο, γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει μια οικονομία μέσα σε συνθήκες ασφυξίας. Δεν υπάρχει γενικότερα εμπιστοσύνη. Από την στιγμή που είναι σε ισχύ τα capital controls δεν υπάρχει εμπιστοσύνη του επιχειρηματία, του αποταμιευτή, στο τραπεζικό σύστημα και γενικά στην πολιτική», σημείωσε καταληκτικά ο κ. Κλειτσιώτης. .

Τι ισχύει με τις νέες αλλαγές στα capital controls

Περαιτέρω ανάληψη άνω του ποσού των 1.800 ευρώ, ισχύει μόνο για όσους καταθέτουν φυσικό χρήμα στην τράπεζα (ανάληψη έως και το 100% των ποσών που καταθέτουν) και για εμβάσματα από το εξωτερικό (ανάληψη του 50% του ποσού του εμβάσματος), τα οποία μεταφέρονται από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς, που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, με διαδικασία οριζόμενη από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Το όριο των 60 ευρώ ανά μέρα και ανά τράπεζα παραμένει, ωστόσο από 1/9/2017 ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ κατ’ ανώτατο όριο με μια ή περισσότερες αναλήψεις τον μήνα. Το ίδιο ισχύει και για αναλήψεις μετρητών σε ξένο νόμισμα. Επίσης, εξαιρούνται των απαγορεύσεων και περιοριστικών μέτρων οι αναλήψεις μετρητών έως του ποσοστού του 100% συνολικά, από χρηματικά ποσά, τα οποία κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων, σε μετρητά, τηρουμένων των διατάξεων της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Αναλήψεις μετρητών μέσω χρεωστικής κάρτας στο εξωτερικό επιτρέπονται μέχρι του μέγιστου ορίου ανάληψης που ισχύει και εντός Ελλάδας. Αναλήψεις χρημάτων από πιστωτική ή προπληρωμένη κάρτα είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό δεν επιτρέπονται. Οι κάρτες για αγορές αγαθών και υπηρεσιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εξωτερικό μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβαση με την τράπεζα και εντός του ορίου ποσού, το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ή ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών. Τέλος, απαγορεύεται το άνοιγμα λογαριασμών όψεως ή καταθετικών εφόσον δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη για την τράπεζα. Επιπλέον παραμένει η απαγόρευση ενεργοποίησης αδρανών λογαριασμών. Επίσης απαγορεύεται η προσθήκη συνδικαιούχων στους ήδη υφιστάμενους καταθετικούς λογαριασμούς εφόσον δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη (Customer ID) στην τράπεζα.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τένιας Μακρή στην Καβάλα

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καβάλας και η...

ΔΗΚΕΘ: Η μισή αλήθεια είναι ψέμα

Από την ΔΗΚΕ Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Όλο...

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...