Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μειωμένη παραμένει η ζήτηση στο πετρέλαιο θέρμανσης

Ημέρα:

spot_img

Μειωμένη σε σχέση με πέρυσι είναι η ζήτηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, Φώτης Πούλος.

«Η χρονιά δεν είναι καλή. Πέρυσι είχαμε έναν πολύ δύσκολο Ιανουάριο, ενώ φέτος είναι σαφώς μειωμένη η κίνηση. Ο μέσος όρος των λίτρων που αγοράζει ο καταναλωτής, με τα σημερινά δεδομένα, είναι πολύ πιο μειωμένος σε σχέση με πέρυσι. Οι καταναλωτές βάζουν συνήθως 200 με 300 ευρώ μέσο όρο κι όσο αυξάνονται οι τιμές μειώνονται αντίστοιχα τα λίτρα», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο Φώτης Πούλος.

Μόνο Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά υπήρξε αυξημένη ζήτηση

«Η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης ήταν αυξημένη μόνο τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Από εκεί και πέρα υπήρξε συρρίκνωση στις καταναλώσεις κι αυτό είναι επόμενο, όπως συμβαίνει γενικότερα σ’ όλη την αγορά. Ο Δεκέμβριος ήταν πιο «δυνατός» μήνας σε σχέση με τον Ιανουάριο, ωστόσο έχουμε ακόμη μπροστά μας Φεβρουάριο και Μάρτιο και θα μιλήσουμε στο σύνολο. Μέχρι τώρα πάντως δεν είναι καλά τα αποτελέσματα για εμάς τους πρατηριούχους», συμπλήρωσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών της Π.Ε. Καβάλας.

15% πιο πάνω σε σχέση με πέρυσι οι τιμές των υγρών καυσίμων

Αναφορικά με τις αυξημένες τιμές των υγρών καυσίμων το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Φώτης Πούλος σημείωσε: «Οι τιμές, όντως σε σχέση με τα περσινά δεδομένα, είναι κατά 15% πιο υψηλές, κάτι που οφείλεται κυρίως στη μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς. Είναι κάτι που δυστυχώς δεν μπορούμε να το προβλέψουμε, δεν περνάει από το χέρι μας. Το μόνο που μπορεί να κάνει κάτι, είναι το ελληνικό κράτος, με τη μείωση των φόρων που αγγίζουν μεγάλο ποσοστό.

Η μέση τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι στο 1,02 ευρώ πανελλαδικά, ενώ η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει ξεπεράσει τα 1,57 ευρώ το λίτρο. Δικαιολογημένα είμαστε σαν περιοχή λίγο πιο πάνω στις τιμές, αφού υπάρχει σημαντική χιλιομετρική απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα».

Στην Ελλάδα …τιμωρούνται όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης

Τέλος, ο κ. Πούλος στάθηκε στο ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης στη χώρα μας, είναι πολύ πιο πάνω από χώρες της ευρωζώνης, όπως Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία.

«Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι προϊόν πρώτης ανάγκης κι όχι πολυτελείας. Το επίδομα θέρμανσης ξεκίνησε στα 35 λεπτά, πήγε στα 25 και τώρα στα 12,5 λεπτά. Τα κριτήρια ήταν μεγαλύτερα και τώρα πολύ χαμηλότερα. Άρα πολύ λιγότερα χρήματα σε λιγότερους καταναλωτές. Θα έπρεπε να μπορεί να το αγοράζει κάθε νοικοκυριό χωρίς να στεναχωριέται. Στην Ελλάδα …τιμωρούνται όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης. Δεν υπάρχει Ε.Φ.Κ. στο φυσικό αέριο, στο ρεύμα για θέρμανση, στα ξύλα κι άλλες μορφές ενέργειας. Μόνο στο πετρέλαιο υπάρχει αυτός ο φόρος που είναι φόρος πολυτελείας. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να πάψει να ισχύει», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Πούλος.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Ρωμαίος και Αννέτα» στο «Μικρό» της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Άννας Φόνσου

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Το ρομαντικό δράμα «Ρωμαίος και...

Επισκέψιμο από τον Μάιο το Αρχαίο θέατρο της Θάσου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας ανακοινώνει ότι από 13/5/2024 το...

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...