Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εξοντωτικές αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών

Ημέρα:

spot_img

Για αφερεγγυότητα της κυβέρνησης έναντι του επιχειρηματικού κόσμου, κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, μετά και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλεί η νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2018 για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, η οποία εξοντώνει ακόμα περισσότερο τα μεσαία εισοδήματα.

Με το νέο ουσιαστικά χαράτσι το «καπέλο» για τους ελεύθερους επαγγελματίες μπορεί να φτάσει ακόμη και το 36%. Στα υψηλότερα εισοδήματα, η επιβάρυνση θα κυμαίνεται από 110 έως και 170 ευρώ μηνιαίως. Η αύξηση θα αγγίξει ακόμα και τους ασφαλισμένους που δηλώνουν εισόδημα 6.000 ευρώ, οι οποίοι θα πληρώσουν επιπλέον 270 ευρώ ετησίως.

Το ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει…

«Βλέπουμε πως όλο αυτό που λεγόταν, ότι μέσα από αυτό το σύστημα θα μπορέσει να σωθεί το ασφαλιστικό, ήταν ένα ψέμα. Το ασφαλιστικό καταρρέει κι ένας από τους λόγους είναι αυτές οι κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση, μέσα από νέο μνημόνιο, το οποίο υπέγραψε. Ενώ μας έλεγαν ότι πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι, γιατί πληρώνουμε λιγότερα και μας έβαλαν μεταξύ μας να έχουμε αντιδράσεις, στο τέλος και με την ανακοίνωση της Δευτέρας, φαίνεται ότι μέσα στο 2018 θα έχουμε τεράστιες αυξήσεις, ξανά, των ασφαλιστικών εισφορών και μάλιστα για εισοδήματα πολύ χαμηλότερα, όπως για παράδειγμα αυτά των 6.000 ευρώ. Μιλάμε για επιβαρύνσεις σημαντικές από 110 ευρώ τουλάχιστον και παραπάνω το μήνα», τόνισε σχετικά στις δηλώσεις του στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Δεν διορθώνουν κάτι που δεν τους βγαίνει, αλλά το επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο οικονομικά»

«Αυτό δείχνει την αφερεγγυότητα της κυβέρνησης έναντι του επιχειρηματικού κόσμου. Δεν διορθώνουν κάτι που δεν τους βγαίνει, αλλά το επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο οικονομικά. Από την αρχή έχουμε πει ότι αυτός ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών, που ουσιαστικά είναι ένας φορομπηχτικός μηχανισμός κι όχι ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, σύντομα και σίγουρα θα καταρρεύσει. Αυτό φάνηκε στους πρώτους τέσσερις μήνες εφαρμογής, όπου είδαμε πολλά στραβά κι ανάποδα που υπάρχουν. Η αίσθηση μας είναι ότι τα πράγματα γίνονται ολοένα και χειρότερα, με ένα σύστημα που πλήττει υγιείς επιχειρήσεις και επιβραβεύει αυτούς που μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα», συμπλήρωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Μάρκος Δέμπας.

Τι ισχύει με παραδείγματα

Για παράδειγμα έμπορος που δηλώνει εισόδημα 15.000 ευρώ, με το νέο σύστημα που ισχύει από 1/1/2017 οι εισφορές του υπολογίζονται σε 4.042 ευρώ. Αν αφαιρεθούν όμως από το εισόδημα οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλε την προηγούμενη χρονιά, θα πληρώσει 2.953 ευρώ (15.000 – 4.042 = 10.958 x 26.95% = 2.953 ευρώ).
Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος, προσαυξημένου κατά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά. Δηλαδή αν υπολογιστεί και η έκπτωση 15% στις εισφορές επί του αυξημένου εισοδήματος, που θα εφαρμοστεί το 2018, θα κληθεί να πληρώσει 3.436 ευρώ (αύξηση 14%), δηλαδή θα πληρώσει 286,3 το μήνα αντί 246 ευρώ. Την επόμενη χρονιά που δε θα ισχύει η έκπτωση οι εισφορές θα ανέβουν και πάλι στα 4.042 ετησίως, δηλαδή 336,8 ευρώ το μήνα, 100 ευρώ παραπάνω από το ποσό που πληρώνει σήμερα.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...