Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δεν αρκεί η χαλάρωση των capital controls…

Ημέρα:

spot_img

«Σίγουρα είναι ένα θετικό βήμα, καθώς πραγματικά υπάρχει μια γενναία βελτίωση. Βέβαια δεν είναι το τέλος του δρόμου, αφού για πολλές επιχειρήσεις οι αλλαγές αυτές δεν είναι αρκετές», επισήμανε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας, σχετικά με την επικείμενη χαλάρωση των capital controls.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, από την ερχόμενη εβδομάδα θα αυξηθεί το όριο του ποσού ανάληψης μετρητών μηνιαίως από 2.300 ευρώ στις 5.000 ευρώ, ενώ παράλληλα διευκολύνονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Τα παραπάνω προβλέπει απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που εστάλη για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

«Ας ελπίσουμε να μη ζήσουμε ξανά ως χώρα και οικονομία τέτοιες καταστάσεις…»

«Οι δυσκολίες, παρά τη νέα χαλάρωση, συνεχίζουν να παραμένουν στη διακίνηση των κεφαλαίων, κυρίως για μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και για μικρομεσαίες, που θέλουν να κάνουν κάποιες προμήθειες πρώτων υλών κι αυτό είναι σίγουρα ένα πρόβλημα. Άρα θετική η εξέλιξη της χαλάρωσης των capital controls, λίγο πριν την «μαύρη» επέτειο και το κλείσιμο τριών ετών από την επιβολή τους. Ας ελπίσουμε να μη ζήσουμε ξανά ως χώρα και οικονομία τέτοιες καταστάσεις», τόνισε με έμφαση στις δηλώσεις του ο Μάρκος Δέμπας.

«Μιλάμε για εθνική καταστροφή, ζήσαμε έναν οικονομικό πόλεμο, όμως παρ’ όλα αυτά οι περισσότερες επιχειρήσεις κατόρθωσαν να αντέξουν και να προσπαθούν μέσα σε δύσκολες συνθήκες να επιζήσουν…»

«Πραγματικά περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, αλλά τελικά δείξαμε ότι αντέχουμε. Χιλιάδες επιχειρήσεις όμως έχουν κλείσει, έχουν χτυπηθεί από τα capital controls. Μιλάμε για εθνική καταστροφή, αφού ουσιαστικά ζήσαμε έναν οικονομικό πόλεμο, όμως παρ’ όλα αυτά οι περισσότερες επιχειρήσεις κατόρθωσαν να αντέξουν, να δηλώνουν «παρών» και να προσπαθούν μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να επιζήσουν. Πρέπει να τονίσουμε βέβαια ότι οι δύσκολες συνθήκες δεν έχουν τελειώσει. Δεν είναι μόνο τα capital controls, αλλά ένα σωρό θέματα που τα αναδεικνύουμε συνεχώς, όπως η υπερφορολόγηση, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α., έκτακτες εισφορές, δηλαδή μια διαρκής επιβάρυνση της επιχειρηματικότητας, την οποία κάποιοι προσπαθούν να την ξεζουμίσουν», συμπλήρωσε σχετικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Έχει υπάρξει μια σημαντική «δολοφονία» της μεσαίας τάξης και του επιχειρείν και δεν βλέπω, δυστυχώς, ακόμη αυτό το κλίμα να αναστρέφεται…»

«Πριν από πέντε χρόνια περίπου, η μεσαία τάξη στη χώρα μας ήταν το 52% και σήμερα είναι κοντά στο 20%. Αυτό σημαίνει ότι έχει υπάρξει μια σημαντική «δολοφονία» της μεσαίας τάξης και του επιχειρείν και δεν βλέπω, δυστυχώς, ακόμη αυτό το κλίμα να αναστρέφεται. Ακούμε δηλώσεις ότι θα μειωθούν οι φόροι, θα επανεξετάσουν τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και πολλά άλλα, όμως δυστυχώς οι μήνες περνάνε και μένουμε στο ίδιο σημείο. Το επιχειρείν έδειξε ότι αντέχει, βοηθά την οικονομία, την ανάπτυξη, την απασχόληση και γενικότερα τη χώρα και γι’ αυτό κάποια στιγμή θα πρέπει να επιβραβευθεί. Η επιβράβευση θα είναι να βελτιωθούν κάποια οικονομικά στοιχεία προς όφελος του επιχειρηματία», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Μάρκος Δέμπας.

Τι προβλέπουν οι νέες αλλαγές στα capital controls 

Η συγκεκριμένη απόφαση τροποποιεί τους περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων (capital controls) που θεσπίστηκαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015 (Α΄ 84).

Σύμφωνα με την απόφαση:

– Αυξάνεται από τη Δευτέρα 4 Ιουνίου το ποσό ανάληψης μετρητών από 2.300 ευρώ σε 5.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσού των 5.000 ευρώ, ανά ημερολογιακό μήνα, ανά καταθέτη (Customer ID) ανά πιστωτικό ίδρυμα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

– Αυξάνεται το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 2.300 ευρώ σε 3.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

– Διευκολύνεται περαιτέρω η μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό έως του ποσού των 4.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο, από την 1η Ιουλίου 2018.

– Διευκολύνονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, μέσω της αύξησης του ποσού που μπορούν να στείλουν στο εξωτερικό, από 20.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ, για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα. Οι ανωτέρω συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι υπόλοιπες αλλαγές, στο πλαίσιο χαλάρωσης των capital controls (πλην της μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου), ισχύουν με τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης στο Φ.Ε.Κ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κάνε ότι κοιμάσαι!

του Παύλου Λεμοντζή Αυτό έκανα. Δήθεν κοιμόμουν, με ανοικτά τα...

Κυκλοφοριακό: Τα χειρότερα έρχονται μετά το Πάσχα!!!

Αντώνης Μαστοράκης: Ζούμε πλέον εποχές που δεν υπήρχε ο...

Ευρωεκλογές: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς

Μπάμπης Δράκος: Να μην επιτρέπουμε στη χώρα να επιστρέψει...

Κ. Σιμιτσής: Δεν ασχολούμαι με τον κανονισμό στάθμευσης της Παναγίας

Κατηγορηματικά διαψεύδει ότι θα αναλάβει ως νομικός τους επαγγελματίες...

Ολοκληρώθηκε στο Μετρό Συντάγματος η Έκθεση Τροφίμων & Ποτών

Με μεγάλη επιτυχία και την προσέλευση πολύ κόσμου της...

Κρας τεστ για τις αντοχές των υποδομών της Θάσου

Γιάννης Μαρκιανός: Θεωρώ ότι θα καταφέρουμε και φέτος /...

«Σκηνές από έναν γάμο» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στο «ΑΥΛΑΙΑ» Θεσσαλονίκης

Κριτική από τον Παύλο Λεμοντζή«O Αύγουστος Στρίντμπεργκ είπε κάποτε:...