Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το κράτος διαψεύδει τον ίδιο του τον εαυτό

Ημέρα:

spot_img

Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το προσφυγικό στην περιοχή μας, μίλησαν στον «Ενήμερο» ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος και ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, οι οποίοι σημείωσαν την αδυναμία της κεντρικής εξουσίας να διαχειριστεί το μείζον αυτό ζήτημα.

«Πρέπει με κάθε τρόπο οι άνθρωποι αυτοί να προωθηθούν προς την κατεύθυνσή τους. Αν δεν προωθηθούν εξαγριώνονται και οι ίδιοι. Για αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι, αλλά να δούμε πως θα μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε σε μια βάση πιο σοβαρή. Δεν ξέρω πως θα γίνει, πιστεύω όμως ότι θα πρέπει να συμμαζέψουμε τα πράγματα. Θα προτείνω τόσο στην δήμαρχο Καβάλας, όσο και στον δήμαρχο Παγγαίου, να συνεδριάσουμε πριν το επόμενο δρομολόγιο του πλοίου και να καλέσουμε και την κυβερνητική πλευρά, δηλαδή την αποκεντρωμένη, για να μας πουν τι γίνεται ή τι δεν γίνεται. Δεν ξέρω αν αυτό θα επιτευχθεί, ούτε αν θα ξέρουν να μας πουν κάτι. Είναι τρομερό το γεγονός ότι φύγαμε από το λιμάνι με την πληροφορία ότι ήταν 700 και 250 πρόσφυγες και μετά μας τηλεφώνησε η αστυνομία να μας πει ότι είναι 900 και 50. Το να διαψεύδει το κράτος τον ίδιο του τον εαυτό δεν είναι καλό. Είναι δύσκολο όμως να ταλαιπωρείς κι αυτούς τους ανθρώπους στέλνοντας τους από την Μυτιλήνη στην Αθήνα μέσω Καβάλας. Συμφωνήσαμε όλοι οι φορείς ότι το όριο που έχουμε ως Καβάλα είναι συγκεκριμένο. Δεν έχουμε εξετάσει άλλους χώρους. Δεν μπορώ να μιλήσω για λογαριασμό άλλων πόλεων και να πω για παράδειγμα στις Σέρρες πρέπει κι εσείς να επωμιστείτε το βάρος. Αυτό θα έπρεπε να το πει η ελληνική δημοκρατία, την οποία τελευταία, ως συντεταγμένη κυβέρνηση, έχω καιρό να την συναντήσω», τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

«Αναλάβαμε την πρωτοβουλία, βλέποντας την αδυναμία της κεντρικής εξουσίας να παρέμβει»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, υπογράμμισε: «Δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι προβλέψιμη. Από εκεί και πέρα εμείς ό,τι ήταν να κάνουμε το κάναμε. Έχει ενεργοποιηθεί και ευαισθητοποιηθεί όλη η τοπική κοινωνία, ο δήμος μας, η ιερά μητρόπολη Ελευθερουπόλεως, οι γιατροί της περιοχής μας, πολιτιστικοί σύλλογοι, η Φιλόπτωχος της Ελευθερούπολης, η δράση «Υποστηρίζω» και γενικά πολύς κόσμος. Είναι μια πρωτοβουλία που αναλάβαμε, βλέποντας την αδυναμία της κεντρικής εξουσίας να παρέμβει. Μας υποχρεώνει όμως να το κάνουμε και το γεγονός των προσφυγικών καταβολών μας, αλλά πάνω από όλα η συμπόνια που νιώθουμε για αυτούς τους ανθρώπους. Τα προβλήματα που συναντάμε είναι πολλά και βασικότερο εξ αυτών το ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε το τι θα γίνει από εκεί και πέρα. Στο κλειστό της Ελευθερούπολης φιλοξενούνται 200 άτομα. Πρόκειται για πολλές οικογένειες και μωρά παιδιά. Και ο δήμος Δράμας έχει λάβει ομόφωνη απόφαση, ώστε να φιλοξενήσει και η γειτονική πόλη γύρω στα 800 με 1.000 άτομα σε χώρο που έχουν ορίσει. Θα δώσει μια ανακούφιση στο πρόβλημα. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε μέχρι εκεί που αντέχουμε. Όλοι βοηθούν αλλά δεν έχουμε έναν κεντρικό σχεδιασμό για το πώς θα λειτουργήσουμε στο μέλλον. Πρέπει να κρατήσουμε και κάποιες ισορροπίες. Το να μπορέσουμε δηλαδή να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους, όπως και τους δημότες μας. Το εύκολο θα ήταν να έχουμε τους ανθρώπους μέσα στα λεωφορεία ή να τριγυρνάνε μέσα στα χωριά και να μην ξέρουμε τι να τους κάνουμε. Γι’ αυτό φροντίσαμε σε πρώτη φάση να τους προστατεύσουμε και το κάνουμε καλά και με τη μεγάλη βοήθεια της αστυνομίας. Εμείς είμαστε εδώ, όμως ζητάμε από το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...