Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο δήμος Παγγαίου τιμά τον θρύλο του ΠΑΟΚ Δημήτρη Παρίδη

Ημέρα:

spot_img

Ο Δήμος Παγγαίου ξεκινά έναν νέο θεσμό με την ονομασία «Γιορτή Αθλητισμού».

Σε αυτή την ετήσια εκδήλωση ο δήμος Παγγαίου θα τιμά και θα βραβεύει ανθρώπους για την προσφορά τους στον Αθλητισμό. Όπως αθλητές, αθλήτριες και σωματεία του τόπου μας που διακρίθηκαν σε τοπικό, πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο σε όλα τα αθλήματα κατά την τρέχουσα χρονιά, επίσης σε κάθε εκδήλωση θα βραβεύονται και θα τιμώνται παλαίμαχοι αθλητές που κατά το παρελθόν εκπροσώπησαν αντάξια τον τόπο μας καθώς και παράγοντες και γενικότερα άνθρωποι που συνέβαλαν στις αθλητικές επιτυχίες.

Η πρώτη διοργάνωση θα γίνει φέτος στη Ν. Πέραμο στις 26 Ιουλίου και θα είναι αφιερωμένη στον μεγάλο ποδοσφαιριστή Δημήτρη Παρίδη. Στην εκδήλωση θα βραβευθεί ένας μεγάλος αριθμός αθλητών, αθλητριών, τοπικών σωματείων καθώς επίσης θα υπάρξουν και ειδικές βραβεύσεις σε αθλητές που έγραψαν Ιστορία.

Υπεύθυνος για την διοργάνωση της εκδήλωσης είναι ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Χρήστος Μποσμπότης και θα γίνει με την αιγίδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Παγγαίου.

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Παρίδης

Ο Δημήτρης Παρίδης γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1945 στον Άγιο Ανδρέα Καβάλας. Οι γονείς του ήταν ποντιακής καταγωγής -από τη Νικόπολη του Πόντου- και ονομάζονταν Γιώργος και Δέσποινα και τα τρία αδέρφια του: Μιχάλης, Θόδωρος και Μαρία. Ο πατέρας του ήταν οδηγός του ΚΤΕΛ, ζωέμπορος και αγρότης.

Το ξεκίνημα…

Από 12 χρονών ο Παρίδης γράφτηκε στην ομάδα της ΑΕΚ Καβάλας, με αντάλλαγμα 10 δραχμές για τα εισιτήρια του λεωφορείου. Αν και η πολύτεκνη οικογένειά του τον χρειαζόταν στο μάζεμα των καπνών, οι υπεύθυνοι της ομάδας έπεισαν τον πατέρα του να τον αφήσει να πηγαίνει στις προπονήσεις υποσχόμενοι ότι θα τον ταΐζουν και θα του δίνουν χαρτζιλίκι! Αυτά το 1959.

Το 1961, σε ηλικία 16 ετών, υπέγραψε δελτίο με εισήγηση του προπονητή Δημήτρη Τσάκαλου. Τη σεζόν αυτή έκανε το ντεμπούτο του σε αγώνα εναντίον της Ασπίδας Ξάνθης, πριν πατήσει τα 15. Τον χαρακτήριζε η ταχύτητα και η κοφτή ντρίμπλα.

Το 1965 η ΑΕΚ Καβάλας συγχωνεύτηκε με άλλα δύο σωματεία της πόλης και δημιούργησαν τον ΑΟ Καβάλα. Ο Δημήτρης Παρίδης γίνεται βασικός στην ενιαία καβαλιώτικη ομάδα, που έπαιζε στη Β΄ Εθνική. Με προπονητή τον Αντώνη Γεωργιάδη φτάνει να διεκδικήσει την άνοδο στην Α΄ Εθνική σε αγώνες μπαράζ με τον Πανελευσινιακό και τη Νίκη Βόλου. Ο Παρίδης αποδίδει καλά και αρχίζουν να ενδιαφέρονται γι’ αυτόν μεγαλύτερες ομάδες με πρώτο τον Άρη Θεσσαλονίκης.

Στον ΠΑΟΚ…

Αν και ο Άρης ενδιαφέρθηκε πρώτος και είχε σχεδόν συμφωνήσει με τον Δημήτρη Παρίδη, τελικά ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Παντελάκης, σε ραντεβού με τη διοίκηση της Καβάλας προτείνει 150.000 δραχμές και τρεις παίκτες(Γιώργο Κοντογιώργο, Γρηγόρη Μαχαιρίδη καί Ονούφριο Χαραλαμπίδη) για να πάρει τον παίκτη στον ΠΑΟΚ. Ο Παρίδης παίρνει τις 100.000 και υπογράφει στον ΠΑΟΚ.

Με τον ΠΑΟΚ αγωνίστηκε εννιά χρόνια και γνώρισε μεγάλες στιγμές. Πρώτη μεγάλη επιτυχία η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος το 1972 με νίκη 2-1 επί του Παναθηναϊκού στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Ακολουθεί μια τριετία, που ο ΠΑΟΚ διεκδικεί στα ίσα το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό. Κάθε χρόνο ο Ολυμπιακός έχει μόνο μια ήττα, στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ. Τελικά καταφέρνει να πάρει άλλο ένα κύπελλο, το 1974 νικώντας τον Ολυμπιακό στα πέναλτι, έπειτα από έναν ισόπαλο αγώνα 2-2. Ο Παρίδης είχε σκοράρει το πρώτο γκολ.

Το 1975-76 ο ΠΑΟΚ καταφέρνει να σπάσει το σερί του ΠΟΚ στο πρωτάθλημα. Με προπονητή το Γκιούλα Λόραντ κατακτά τον τίτλο για πρώτη φορά στην ιστορία του και ο Παρίδης είναι βασικός συντελεστής στην επιτυχία αυτή.

Παράλληλα, ο σύλλογος κάνει μεγάλη πορεία στο Κύπελλο Κυπελλούχων, φτάνοντας ως τα προημιτελικά. Αποκλείει τη Λέγκια Βαρσοβίας και στο δεύτερο γύρο συντρίβει τη Λυών με 4-0. Ο Παρίδης είναι ο σκόρερ του πρώτου γκολ. Στους οκτώ αποκλείεται από τη ΑΚ Μίλαν αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι μεγάλη ομάδα.

Έπειτα από μια διένεξη με τη διοίκηση, το 1977 σταματά το ποδόσφαιρο. Στα χρόνια με τον ΠΑΟΚ έπαιξε σε 186 ματς και σκόραρε 49 φορές.

Στην Εθνική…

Την περίοδο 1972 ως 1975 καλείται τακτικά στην Εθνική ομάδα. Συνολικά αγωνίστηκε σε έξι ματς.

Στη συνέχεια ασχολήθηκε με το πρακτορείο ΠΡΟΠΟ που διατηρούσε στην Καβάλα. Επίσης, για ένα διάστημα ασχολήθηκε επαγγελματικά με το λαϊκό τραγούδι ως τραγουδιστής. Ήταν παντρεμένος με τη Λίτσα που είναι οδοντίατρος και συγχωριανή του. Απεβίωσε στις 22 Αυγούστου 2015 μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Γιώργος Νελόπουλος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο νέος Διοικητής της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας στον δήμο Νέστου

Τον Δήμαρχο Νεστου Σάββα Μιχαηλίδη, επισκέφτηκε στο Δημαρχείο Χρυσουπολης,...

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τένιας Μακρή στην Καβάλα

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καβάλας και η...

ΔΗΚΕΘ: Η μισή αλήθεια είναι ψέμα

Από την ΔΗΚΕ Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Όλο...

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...