Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι εκδηλώσεις για το Καρναβάλι και κούλουμα στον δήμο Παγγαίου

Ημέρα:

spot_img

Επί ποδός βρίσκονται οι Σύλλογοι της επαρχίας Παγγαίου, ενόψει της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας, προετοιμάζοντας τις εκδηλώσεις τους.

Στα περισσότερα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Παγγαίου, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας θα επικρατήσουν τα παραδοσιακά γλέντια, ενώ δεν θα λείψουν οι παρελάσεις καρναβαλιστών, τα πλούσια εδέσματα και η αναβίωση παραδοσιακών εθίμων της κάθε περιοχής.

Στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερούπολης

Ο Πολιτιστικός – Αιμοδοτικός Σύλλογος Ακροβουνίου, η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και ο Δήμος Παγγαίου συνδιοργανώνουν για 23η συνεχή χρονιά την Καθαρή Δευτέρα στο Ακροβούνι στις 11.00 π.μ. την αποκριάτικη εκδήλωση «ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΟΙ ΑΠΟΗΧΟΙ». Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

– Μοναδικές παραδοσιακές αθυροστομίες με την ομάδα του Συλλόγου Ακροβουνίου.

– Χοροί στο κλίμα τον ημερών από τα παιδιά του Συλλόγου.

– Επίκαιρες και αποκλειστικές σατυρικές γελοιογραφίες.

– Χορός, τραγούδι και ξεφάντωμα για όλους τους παρευρισκόμενους .

– Προσφορά φασολάδας, λαγάνας, τσίπουρου, χαλβά και όλων των νηστίσιμων μεζέδων.

Την  όλη  εκδήλωση θα συνοδεύει η ορχήστρα  «ΜΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ» με  δημοτική  και

λαϊκή μουσική για γλέντι μέχρι ξεφαντώματος.

Γι’ αυτούς που θέλουν να πετάξουν τον χαρταετό υπάρχει κατάλληλο μέρος έξω από το Ακροβούνι, στους πρόποδες του Παγγαίου Όρους.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου  Ακροβουνίου, με ελεύθερη είσοδο.

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αμισιανών, ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει την Καθαρά Δευτέρα, γλέντι με ποντιακό και λαϊκό πρόγραμμα.

Στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερών

Για τον εορτασμό των κούλουμων ο Δήμος Παγγαίου έχει ετοιμάσει μεγάλο γλέντι στην κεντρική πλατεία της Νέας Περάμου και της Νέας Ηρακλείτσας. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν μετά τις 11 το πρωί και κατά την διάρκεια τους θα προσφερθούν στους επισκέπτες η παραδοσιακή φασολάδα, νηστίσιμα εδέσματα και τσίπουρο.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ζωντανή λαϊκή και παραδοσιακή μουσική με γνωστούς καλλιτέχνες της περιοχής.

Επίσης, την Καθαρά Δευτέρα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μυρτοφύτου μας περιμένει στο γήπεδο του χωριού με ζεστή φασολάδα, νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο τσίπουρο. Μουσική, χορός, πέταμα χαρταετού, στίβος μάχης και δραστηριότητες για τα παιδιά! Ενώ όσοι θέλουν μπορούν να κάνουν την βόλτα τους στο μονοπάτι του Καλόγερου! Τιμή εισόδου με φαγητό 3€.

Όλα τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για να ραφτούν παραδοσιακές φορεσιές για τα παιδιά του συλλόγου.

Στη Δημοτική Ενότητα Ορφανού

Οι εκδηλώσεις στη Δημοτική Ενότητα Ορφανού θα ξεκινήσουν την Κυριακή  το απόγευμα  στο Ποδοχώρι, με την αναβίωση του εθίμου «Το  κάψιμο των ψύλλων».

Την Καθαρά Δευτέρα, τα κούλουμα θα γιορτασθούν σε διάφορα Δημοτικά Διαμερίσματα της Δημοτικής Ενότητας, ενώ η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Παγγαίου θα διοργανώνει την Καθαρά Δευτέρα εκδήλωση στην Παραλία Οφρυνίου (στο χώρο του κάμπινγκ, στην Τούζλα). Η εκδήλωση θα ξεκινήσει μετά τις 11 το πρωί και κατά την διάρκεια της θα προσφερθούν στους επισκέπτες η παραδοσιακή φασολάδα, νηστίσιμα εδέσματα και τσίπουρο. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και ζωντανή λαϊκή και παραδοσιακή μουσική.

Στη Δημοτική Ενότητα Παγγαίου

Οι εκδηλώσεις στη Δημοτική Ενότητα Παγγαίου θα ξεκινήσουν την Κυριακή το απόγευμα όπου αναβιώνει στην Νικήσιανη το έθιμο του καψίματος των Ψύλλων. Στο ύψωμα της Μονής του Αγίου Ιωάννη συγκεντρώνεται μία μεγάλη σωρός από πουρνάρια και στη συνέχεια ανάβει μία μεγάλη φωτιά. Χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Νικήσιανης, αλλά κι άλλων συλλόγων θα πλαισιώσουν την εκδήλωση. Ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας, τα κούλουμα θα γιορτασθούν στα Δημοτικά Διαμερίσματα της Δημοτικής Ενότητας.

Στη Δημοτική Ενότητα Πιερέων

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σιδηροχωρίου, ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος, διοργανώνει την Κυριακή το πρωί καρναβαλική εκδήλωση με λαϊκή και δημοτική ορχήστρα, πλούσια εδέσματα και άφθονο κρασί και τσίπουρο και  για τους μερακλήδες γίδα βραστή.

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μεσορόπης, την ίδια ημέρα, στην πλατεία του χωριού, θα αναβιώσει το έθιμο της Ντερβένας, με συνοδεία μουσικής και με άφθονο φαγητό και ποτό.

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Δωματίων, την Καθαρά Δευτέρα, τα μέλη του τοπικού συλλόγου «Το Γεφύρι» θα ετοιμάσουν στο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου  την παραδοσιακή φασολάδα και θα σας στρώσουν το τραπέζι με πλούσια νηστίσιμα εδέσματα. Ζωντανή μουσική θα σας συντροφεύει από παραδοσιακή και λαϊκή ορχήστρα για να χορέψετε και να γλεντήσετε με την ψυχή σας. Όσοι βρεθούν στα Δωμάτια θα έχουν την ευκαιρία κάνοντας μια βόλτα στο χωριό να βρεθούν κοντά στη φύση όπως το απαιτεί η μέρα, να γνωρίσουν τις ομορφιές του παραδοσιακού χωριού και να πετάξουν τον χαρταετό τους.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...