Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το αρδευτικό της δυτικής πεδιάδας του Νέστου πρέπει να συνεχιστεί πάση θυσία

Ημέρα:

spot_img

Στην πάση θυσία συνέχιση του έργου του αρδευτικού δικτύου στη Δυτική πεδιάδα του Νέστου με τους υπάρχοντες περιβαλλοντικούς όρους συμφώνησαν οι εμπλεκόμενοι φορείς που μετείχαν στην τεχνική σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας (13/2) στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρου Μαρκόπουλου.

Στην διάρκεια της νέας συνάντησης ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρθηκε ξανά στην επιστολή του Τμήματος Βιοποικιλότητας και Προστατευμένων Περιοχών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο έκανε λόγο για «καταγγελία για δημιουργία σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε προστατευμένη περιοχή του δικτύου NATURA 2000 κατά την υλοποίηση αρδευτικού δικτύου στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας» και την οποία υπέγραφε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Μάνος Κουτράκης.  «Κρίνουμε ότι θα πρέπει να διακοπεί άμεσα η κατασκευή μέχρις ότου επανεξεταστούν οι περιβαλλοντικοί όροι από την υπηρεσία σας», κατέληγε χαρακτηριστικά το έγγραφο.

Τα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης

Στη συνάντηση παρών ήταν ο ίδιος ο κ. Κουτράκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η αναφορά του εστάλη, έπειτα από δημοσίευμα ιστοσελίδας, που εντόπιζε παρατυπίες επί των περιβαλλοντικών όρων και της προστασίας της πανίδας της περιοχής και τόνισε ότι το έγγραφο που στάλθηκε, δεν σταματά σε καμία περίπτωση το έργο.

Επίσης στη σύσκεψη παρέστη και ο πρώην πρόεδρος του Τ.Ο.Ε.Β., ο κ. Τσομπάνογλου, ο οποίος ανέφερε ότι το 86% του έργου έχει ανοιχτό επιφανειακό χαρακτήρα και τόνισε ότι αν επιλέγονταν η υπόγεια δικτύωση, τότε θα είχε μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις για τους αγρότες, μιας και για την άρδευση θα απαιτούνταν μεγάλες ποσότητες ρεύματος.

Παρέμβαση έκανε και το Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., το οποίο με έγγραφό του υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το έργο, το οποίο θα δώσει ανάσα σε μια έκταση 16.000 στρεμμάτων.

Συμφωνία από όλες τις πλευρές, ώστε το έργο να τελειώσει ως έχει

Οι αγρότες που παρέστησαν στη σύσκεψη ήταν «πυρ και μανία» με τον κ. Κουτράκη, αφού θεωρούν το εν λόγω έργο πολύ σημαντικό τόσο για τη συνέχιση των δυναμικών παραγωγών της περιοχής, όσο και για την μείωση των απωλειών των υδάτινων πόρων, αλλά και την προστασία των χωραφιών τους από τη δευτερογενή αλλάτωση.

Από την πλευρά του ο κ. Κουτράκης ανέφερε ότι θα ταχθεί υπέρ της συνέχισης του έργου με τους υπάρχοντες όρους, με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας να του ζητά αυτό να αναφερθεί στο αρμόδιο Τμήμα του υπουργείου Περιβάλλοντος με σχετική επιστολή, ώστε να μην ανακληθεί η άδεια για τη συνέχεια του έργου.

«Ήταν μια δυναμική σύσκεψη, που είχε μεγάλη πίεση στον Φορέα Διαχείρισης, όμως υπάρχει συμφωνία από όλες τις πλευρές, ώστε το έργο να τελειώσει ως έχει. Σ’ αυτό συμφωνεί τόσο η περιφέρεια, όσο και οι βουλευτές μας, ο Φορέας Διαχείρισης, αλλά και ο αγροτικός κόσμος από τον κάμπο του Νέστου. Μάλιστα, αυτό ο Φορέας θα αναλάβει να το εξωτερικεύσει με μια επιστολή του», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...