Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σύστημα ελέγχου ατμοσφαιρικών ρύπων αγοράζει η «Δημωφέλεια»

Ημέρα:

spot_img

Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα για το αν υπάρχει ή όχι ρύπανση του περιβάλλοντος από τη βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων, μίλησε σε συνέντευξή της στον «Ενήμερο» η πρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» Αναστασία Ιωσηφίδου.

Αρχικά, η κ. Ιωσηφίδου υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με τον νόμο 1650 του 1986 όπως τροποποιήθηκε, την ευθύνη για τον έλεγχο των αδειοδοτήσεων, την επιβολή κυρώσεων και γενικά για ό,τι έχει σχέση με το περιβάλλον, την ατμοσφαιρική ρύπανση κλπ, την έχουν η περιφέρεια και η κεντρική διοίκηση, συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος».

«Ήδη από την αρχή της θητείας μας σε συνεργασία με τον καθηγητή του Δ.Π.Θ. Γιώργο Γκαϊτατζή, πραγματοποιήσαμε τον πρώτο δειγματοληπτικό έλεγχο ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Νέα Καρβάλη…»

«Η «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» παρόλο που δεν έχει την υποχρέωση, αλλά δικαίωμα, δεδομένου ότι της το επιτρέπει το καταστατικό της, ο νόμος και η εγκύκλιος υπ. αριθμ. 7 του 2007 του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά τις κοινωφελείς επιχειρήσεις, καθαρά για προληπτικούς λόγους, ήδη από την αρχή της θητείας μας σε συνεργασία με τον καθηγητή του Δ.Π.Θ. Γιώργο Γκαϊτατζή, πραγματοποιήσαμε τον πρώτο δειγματοληπτικό έλεγχο ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Νέα Καρβάλη. Συνεχίστηκε η συνεργασία με τον καθηγητή και του ζητήσαμε να μας πει την άποψή του σε περίπτωση αγοράς από τον δήμο ή τη «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» ενός συγκεκριμένου μηχανήματος που να πληροί τις προδιαγραφές και πραγματικά μας τις κατέθεσε.

Μας ανέφερε ότι αυτό το μηχάνημα μπορεί να μετρά τα αιωρούμενα σωματίδια, την αμμωνία, το διοξείδιο του θείου και το υδρόθειο, όπως και το όζον. Επίσης θα πρέπει να είναι σε έναν χώρο με κλιματισμό, με μετεωρολογικό σταθμό, αφού με την πρώτη μέτρηση που κάναμε διαπιστώθηκε ότι έχει σημασία να βλέπουμε την φορά των ανέμων, ειδικά όταν φυσούν από τις δυο βιομηχανίες, στη μέση των οποίων βρίσκεται η Νέα Καρβάλη. Επίσης, θα υπάρχει σύστημα συλλογής και καταγραφής δεδομένων και σύστημα τηλεμετάδοσης, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούμε να ελέγχουμε τους ρύπους», ανέφερε στη συνέχεια η κ. Ιωσηφίδου.

«Σωστά η δήμαρχος επισήμανε ότι θα πρέπει να αγοραστεί ένα δεύτερο μηχάνημα για να τοποθετηθεί στο κέντρο της πόλης κι από εκεί και πέρα ένα τρίτο που θα μας πουν οι αρμόδιοι που πρέπει να τοποθετηθεί»

«Όλο αυτό το χρονικό διάστημα έπρεπε να ετοιμάσουμε και τις μελέτες, αφού δεν αρκεί απλά να το βρούμε, αφού για να γίνει μια αγορά από έναν δημόσιο φορέα θα πρέπει να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία. Θα πρέπει να υπάρχουν μελέτες, το οικονομικό ποσό κλπ. Όλα έχουν γίνει σε συνεργασία με τον κ. Γκαϊτατζή, επομένως έχουμε τις μελέτες, ώστε να προχωρήσουμε στην αγορά του μηχανήματος, ενώ ταυτόχρονα τη συγκεκριμένη περίοδο αναζητούσαμε χρηματοδοτικά εργαλεία, διότι σωστά η δήμαρχος επισήμανε ότι θα πρέπει να αγοραστεί ένα δεύτερο μηχάνημα για να τοποθετηθεί στο κέντρο της πόλης κι από εκεί και πέρα ένα τρίτο που θα μας πουν οι αρμόδιοι που πρέπει να τοποθετηθεί», τόνισε σχετικά στη συνέχεια των δηλώσεών της η πρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ».

«Εμείς προχωράμε για το συγκεκριμένο μηχάνημα, το κόστος αγοράς του οποίου είναι 78.000 ευρώ, ενώ τα αναλώσιμα του ανά έτος είναι 4.000 ευρώ»

Η Αναστασία Ιωσηφίδου αναφέρθηκε στη συνέχεια στα όσα συνέβησαν την περασμένη Παρασκευή (13/4) στο διοικητικό συμβούλιο της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» όπου η αγορά του εν λόγω μηχανήματος εισήχθη ως έκτακτο θέμα.

«Δεδομένης της κατάστασης που δημιουργήθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα με την έντονη δυσοσμία και το να μη μπορούμε στην κυριολεξία να αναπνεύσουμε, φέραμε ως έκτακτο θέμα στο διοικητικό συμβούλιο της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» την περασμένη Παρασκευή (13/4) την αγορά του εν λόγω μηχανήματος με τις προδιαγραφές, όπως τις είπε ο κ. Γκαϊτατζής, όπου δυστυχώς οι δυο παρατάξεις Σιμιτσή – Παπαδόπουλου δεν το ψήφισαν (είπαν «ναι» στο έκτακτο – «όχι» στην αγορά από «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ»). Εμείς προχωράμε για το συγκεκριμένο μηχάνημα, το κόστος αγοράς του οποίου είναι 78.000 ευρώ, ενώ τα αναλώσιμα του ανά έτος είναι 4.000 ευρώ. Γι’ αυτό φέραμε στο διοικητικό της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» ποσό 85.000 ευρώ. Επειδή πρέπει να αγοραστεί με τη διαδικασία του διαγωνισμού, προβλέψαμε και την περίοδο που μεσολαβεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και πάλι στην ίδια απόφαση εγκρίναμε ποσό 5.000 ευρώ που να αφορά την ανάθεση σε εξειδικευμένη εταιρεία (έχει βρεθεί) τοποθέτησης μηχανήματος στην περιοχή της Νέας Καρβάλης για να γίνει ο έλεγχος για ένα μήνα, περίοδο που αφορά το ποσό», επισήμανε η κ. Ιωσηφίδου.

Σε ανύποπτο χρόνο θα τοποθετηθεί το μηχάνημα μέτρησης 

Ερωτηθείσα για το αν μπορεί να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα σχετικά με το πότε θα εγκατασταθεί το μηχάνημα για ν’ αρχίσουν οι μετρήσεις απάντησε: «Επειδή δεν θέλω να πω αύριο μεθαύριο, ακόμη και να ήμουν σίγουρη, δεν θα το έλεγα γιατί θα πρέπει να τοποθετηθεί σε ανύποπτο χρόνο, χωρίς να το γνωρίζουν οι δυο βιομηχανίες».

Αναφορικά με τη λαϊκή συνέλευση που θα γίνει την Τετάρτη (18/4) η Αναστασία Ιωσηφίδου δήλωσε: «Ήδη έχει γίνει κινητοποίηση των κατοίκων της Νέας Καρβάλης και στη λαϊκή συνέλευση της Τετάρτης έχουν κληθεί κάτοικοι και από το Χαλκερό, τη Λεύκη αλλά και την Καβάλα, αφού το θέμα δεν αφορά μόνο τη Νέα Καρβάλη. Θέλουμε να μεταφέρουμε την αντίδραση όλων των κατοίκων της περιοχής μας, ώστε να κινητοποιηθούν και οι δυο βιομηχανίες (λιπασμάτων και πετρελαίων), να λάβουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται, ώστε να μην υπάρχει υπέρβαση των ορίων των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Στη λαϊκή συνέλευση θα αποφασίσουμε ενδεχόμενα και κάποια άλλη κίνηση. Ήδη συζητάμε μεταξύ μας ποιες μπορεί να είναι οι προτάσεις, αλλά δεν θέλω να τις προαναγγείλω από πριν, ας περιμένουμε να τις ακούσουμε από εκεί».

Παρά τις υποσχέσεις δεν εστάλησαν ακόμη τα αποτελέσματα των μετρήσεων…

Σχετικά με το αν έμεινε ικανοποιημένη από τις απαντήσεις που δόθηκαν από τη διοίκηση του εργοστασίου στη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί της η τριμερής επιτροπή, η κ. Ιωσηφίδου απάντησε: «Την προηγούμενη εβδομάδα τριμερής επιτροπή Καρβαλιωτών – εκπροσώπων φορέων είχαμε συνάντηση με τη διοίκηση του εργοστασίου λιπασμάτων. Μας υποσχέθηκαν τις μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους, αφού εκ του νόμου υποχρεούνται να έχουν μετρητές, να μας τις στείλουν άμεσα, όμως μέχρι σήμερα κανένα αποτέλεσμα δεν έχουμε πάρει στα χέρια μας. Η διοίκηση αναφέρει ότι δεν υπάρχει επικινδυνότητα κι ότι αυτό που υπάρχει στον αέρα είναι υδρατμοί και άρα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μακάρι να είναι έτσι, να μην υπάρχει υπέρβαση ορίων, αλλά θέλουμε να το ελέγχουμε κιόλας. Όταν μας είπαν να μη στεναχωριόμαστε εμείς ρωτήσαμε, είμαστε υποχρεωμένοι να αναπνέουμε όλη αυτή τη δυσοσμία, ακόμη κι αν αυτό είναι ακίνδυνο;».

«Υπάρχει η υποχρέωση της Π.Ε. Καβάλας για ελέγχους. Αν λειτουργούν ή όχι τα μηχανήματα καλύτερα να ρωτήσετε τους ίδιους. Από τις πληροφορίες η απάντηση που πήρα είναι ότι τα μηχανήματα είναι χαλασμένα»

Τέλος, αναφορικά με το αν γνωρίζει για το αν γίνονται ή όχι μετρήσεις εκ μέρους της περιφερειακής ενότητας Καβάλας η πρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» απάντησε: «Υπάρχει η υποχρέωση της Π.Ε. Καβάλας για ελέγχους. Αν λειτουργούν ή όχι τα μηχανήματα καλύτερα να ρωτήσετε τους ίδιους. Από τις πληροφορίες που έχω μετά από σχετικό ερώτημα, η απάντηση που πήρα είναι ότι τα μηχανήματα είναι χαλασμένα κι ότι αυτό που έχουν στη διάθεσή τους είναι οι μετρήσεις που κάνουν οι ίδιες οι βιομηχανίες. Η Π.Ε. και το κράτος έχουν υποχρέωση να ελέγχουν, να επιβάλλουν κυρώσεις, όχι μόνο πρόστιμο, αλλά προσωρινή ή οριστική διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης αν υπάρχει σαφής υπέρβαση ορίων».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Με αποφάσεις του 2012 έγινε η χάραξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης

Νίκος Καρακεϊσογλου: Τώρα τίθενται θέματα ασφάλειας για το εργοστάσιο,...

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...