Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνέδριο για τον καπνό με διεθνές ενδιαφέρον στην Καβάλα

Ημέρα:

spot_img

Το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού (ΙΚΚΙΚ) σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, διοργανώνουν επιστημονικό συνέδριο στην Καβάλα στις 7- 9 Δεκεμβρίου με θέμα «Ο καπνός στην ιστορία: οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις».

Η Επιστημονική Επιτροπή του συνεδρίου, η οποία συγκροτήθηκε από Έλληνες και ξένους επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, δέχθηκε πάνω από 100 προτάσεις ανακοινώσεων και έκανε δεκτές 48 εισηγήσεις και πάνω από 70 συνολικά εισηγητές.

Η Καβάλα στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος

Το συνέδριο είναι το πρώτο που πραγματοποιείται στην Ευρώπη και την Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο, γι’ αυτό και θα φέρει την Καβάλα στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Θα συμμετάσχουν πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές πολλών ειδικοτήτων (ιστορικοί, ανθρωπολόγοι, κοινωνιολόγοι, οικονομολόγοι, αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, φιλόλογοι, λαογράφοι, αρχειονόμοι και ιστορικοί της τέχνης) με θέματα που θα αναδεικνύουν όχι μόνο τις πολλαπλές ιστορικές όψεις του καπνικού φαινομένου, αλλά και τις σύγχρονες δυνατότητες πολιτιστικής και τουριστικής του αξιοποίησης.

Γ. Βύζικας: Το συνέδριο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς διοργανώνεται στην Καβάλα που αποτελεί την Μέκκα του καπνού και της καπνεργασίας

Για το θέμα παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης (11/10) όπου αρχικά ο πρόεδρος του ΙΚΚΙΚ κ. Γιάννης Βύζικας ανέφερε ότι το συνέδριο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς διοργανώνεται στην Καβάλα που αποτελεί την Μέκκα του καπνού και της καπνεργασίας και φυσικά θα έχει θέματα σχετικά με τον καπνό και κάποιους άλλους τομείς όπως την ανταλλαγή πληθυσμών.

«Το ΙΚΚΙΚ μέσα από διάφορες δράσεις προσπαθεί να αναδείξει το πολιτιστικό προϊόν της περιοχής θέλοντας να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της περιοχής ενώ συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς που θέλουν την συνεργασία μας», τόνισε ο Γιάννης Βύζικας.

Τη λύπη του εξέφρασε ο Γ. Βύζικας για την πυρκαγιά στην αποθήκη της εταιρείας ”Μισσιράν Α.Ε.”

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα ιδρυτικά μέλη του ΙΚΚΙΚ ήταν Έλληνες, Αρμένιοι, Εβραίοι και μουσουλμάνοι θέλοντας να δείξουν την πολιτισμικότητα τους. Υπενθύμισε δε πως μέλος τους είναι και ο Οσμάν Καβάλα που βρίσκεται στις φυλακές της Τουρκίας, ενώ εξέφρασε την λύπη τους για την ζημία που υπέστη η εταιρεία Μισσιριάν από την καταστροφική φωτιά της Τετάρτης, καθώς η εταιρεία αυτή είναι πάντα αρωγός σε όλες τους τις προσπάθειες. Ο Γιάννης Βύζικας συνεχάρη όλη την οργανωτική επιτροπή και τον καθηγητή του Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιου Θράκης κ. Παληκίδη.

Το συνέδριο είναι η απαρχή μίας συνεργασίας του Δ.Π.Θ. με με την Καβάλα και το ΙΚΚΙΚ

Ο αντιπρόεδρος του ΙΚΚΙΚ Μιχάλης Σαξαμάνογλου δήλωσε πως το συνέδριο έχει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Ο επίτιμος καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης Άγγελος Παληκίδης επισήμανε πως οι σχέσεις της Καβάλας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιου Θράκης δεν ήταν στενές στις ανθρωπιστικές σχέσεις, ενώ ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση που τους έγινε, καθώς πρόκειται για μία πολύ αξιέπαινη προσπάθεια από πλευράς ΙΚΚΙΚ. Ανέφερε επίσης πως το συνέδριο είναι η απαρχή μίας συνεργασίας με με την Καβάλα και το ΙΚΚΙΚ, ενώ χαρακτήρισε το συνέδριο πολύ σημαντικό.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...