Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ο Δήμος Καβάλας τίμησε τρεις επιφανείς πολίτες για το έργο τους

Ημέρα:

spot_img

Ο δήμος Καβάλας, στο πλαίσιο των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ 2019 τίμησε στη διάρκεια μιας λιτής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (18/9) το μεσημέρι στο δημαρχείο, τρεις δραστήριους ανθρώπους που κατάγονται από την Καβάλα και με το έργο, τη δράση και τις πρωτοβουλίες τους τιμούν τη γενέθλια πόλη.

Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα επέδωσε τις τιμητικές πλακέτες στους Σωτήρη Ξώγνο, για την καθοριστική συμβολή του στην αδελφοποίηση της Καβάλας με τη Νυρεμβέργη που φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια, στον Στράτο Καλαφάτη, τον καταξιωμένο φωτογράφο, που με την αναγνωρισμένη δουλειά του «ταξίδεψε» την Καβάλα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και στον αρχιμανδρίτη Απόστολο Καβαλιώτη που με το κοινωνικό έργο του στηρίζει πολλές οικογένειες και κυρίως τα παιδιά.

«Τιμούμε τις θυσίες των κατοίκων αυτού του τόπου αλλά και των νέων που βρέθηκαν εδώ, ως στρατιώτες από κάθε μεριά της Ελεύθερης Ελλάδας για να υπερασπίσουν τα ιδανικά της φυλής μας για Ελευθερία, Δημοκρατία»

«Όπως κάθε χρόνο τούτες τις ημέρες τιμούμε την απελευθέρωση της αγαπημένης μας Καβάλας, το 1913 από την μακραίωνη Οθωμανική κατοχή και την πρόσκαιρη αλλά συνάμα σκληρή Βουλγαρική εισβολή. Τιμούμε την ενσωμάτωση της όμορφης Καβάλας μας στον Εθνικό κορμό, την αρχή μιας νέας πορείας ενταγμένη στον Ελληνισμό στην μητέρα Πατρίδα την Ελλάδα. Τιμούμε τις θυσίες των κατοίκων αυτού του τόπου αλλά και των νέων που βρέθηκαν εδώ, ως στρατιώτες από κάθε μεριά της Ελεύθερης Ελλάδας για να υπερασπίσουν τα ιδανικά της φυλής μας για Ελευθερία, Δημοκρατία. Τιμούμε διαχρονικά τους προγόνους μας που έδωσαν το πολυτιμότερο αγαθό, την ζωή τους, για να αναπνέουμε. Εμείς σήμερα ελεύθεροι. Η Καβάλα ευλαβικά υποκλίνεται στις θυσίες αυτές. Δεν ξεχνούμε, δεν λησμονούμε, μαθαίνουμε και μεταλαμπαδεύουμε τα ιδανικά τους γένους μας στις νεώτερες γενιές», ανέφερε αρχικά στην ομιλία της η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα.

«Μιλήσαμε στην Βουλή των Ελλήνων για την σκληρή Βουλγαρική κατοχή των ετών 1941 – 1944, απαιτούμε την συγνώμη των γειτόνων δεν «εξαργυρώνουμε» τις θυσίες και τις ζωές των προγόνων μας με αποζημιώσεις…»

«Ο Δήμος Καβάλας εκπληρώνει αυτό το χρέος στις γενιές που έφυγαν και ριζώνει την μνήμη την Ιστορία στις γενιές που έρχονται. Αυτό κάνουμε εδώ και χρόνια , αυτό αναδείξαμε, ως διοίκηση οι συνεργάτες μου και εγώ , τα τελευταία πέντε χρόνια. Φέραμε στο προσκήνιο με έργα και πράξεις την Ιστορία. Επανατοποθετήσαμε το Άγαλμα του Στρατιώτη των Βαλκανικών πολέμων στην πλατεία Κονσουλίδη. Θύμηση στις θυσίες των Ελλήνων στρατιωτών. Μνήμη στην βαρβαρότητα των γειτόνων μας. Καθιερώσαμε την 26η Ιουνίου ως μέρα ύψωσης της Ελληνικής Σημαίας στην περιοχή των Δικαστηρίων εκεί όπου το 1913 αναγγέλθηκε η Απελευθέρωση της πόλης. Μιλήσαμε στην Βουλή των Ελλήνων για την σκληρή Βουλγαρική κατοχή των ετών 1941 – 1944, απαιτούμε την συγνώμη των γειτόνων δεν «εξαργυρώνουμε» τις θυσίες και τις ζωές των προγόνων μας με αποζημιώσεις. Τοποθετήσαμε τις προτομές του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά και του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου στον Δημοτικό Κήπο. Εκπληρώσαμε έτσι την επιθυμία πολλών Καβαλιωτών αλλά και συλλογικών φορέων. Η πόλη απέδωσε την πρέπουσα τιμή στις δυο αυτές προσωπικότητες που άλλαξαν την μοίρα της Ελλάδος», συμπλήρωσε στη συνέχεια η κ. Τσανάκα.

«Διοργανώσαμε το πρώτο Ιστορικό Συνέδριο του Δήμου Καβάλας αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές της τοπικής μας ιστορίας»

«Τοποθετήσαμε το Εβραϊκό Μνημείο, φόρο τιμής στους Εβραίους Καβαλιώτες που αφανίστηκαν από τους Ναζιστές και τους συμμάχους τους το 1943. Προχωρήσαμε στην έκδοση της διαχρονικής Ιστορίας της πόλης στην Αγγλική γλώσσα. Επανασυνδέσαμε την σχέση μας ως Ναυτική πόλη με το ένδοξο πολεμικό μας Ναυτικό. Διοργανώσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την έκθεση των κειμηλίων του εμβληματικού και θρυλικού Θωρηκτού «Αβέρωφ» στην Καβάλα. Πραγματοποιήσαμε το Ναυτικό Συνέδριο όλων Ναυτικών Μουσείων Ελλάδος και Περήφανοι παραδίδουμε στην πόλη και στους επισκέπτες της το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο, σημείο Ιστορικής μνήμης που αναδεικνύει την Ναυτοσύνη των Καβαλιωτών. Δεχτήκαμε στο Δημαρχείο εκατοντάδες μαθητές σχολείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και τους μιλήσαμε για την Ιστορική διαδρομή αυτής της πόλης. Διοργανώσαμε το πρώτο Ιστορικό Συνέδριο του Δήμου Καβάλας αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές της τοπικής μας ιστορίας. Αφήνουμε μια παρακαταθήκη ιστορικής μνήμης που ευχόμαστε να συνεχιστεί. Είμαστε εδώ να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις την προσπάθεια αυτή. Τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι κορυφαία στιγμή για τον Δήμο μας έτσι σήμερα θα τιμήσουμε τρεις ανθρώπους που μας κάνουν περήφανους», σημείωσε καταληκτικά η κ. Τσανάκα.

Ακολούθησε η βράβευση των τριών Καβαλιωτών από τη δήμαρχο της πόλης, ενώ στη λιτή εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, καθώς και ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Καλαντζής.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει προβλήματα και πρόστιμα;

Για κάποιους κλάδους είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί Προβλήματα σε...

Το Σώμα Οδηγισμού καθάρισε το περιαστικό δάσος της Καβάλας

Το ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ Τ.Τ. ΚΑΒΑΛΑΣ πραγματοποίησε με μεγάλη...

Το πρόγραμμα υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελευθερούπολη

Στην Ελευθερούπολη στο χώρο έμπροσθεν του Δημαρχείου, θα πραγματοποιηθεί...

Εντυπωσιακά αποτελέσματα από την τρίτη Επιχειρηματική Αποστολή της Kourtidis Group στην Αμερική

Με μεγάλη επιτυχία και ουσιαστικά αποτελέσματα για τη Β....

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση του ΠΑΣΟΚ στην Θάσο

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση πραγματοποίησε το ΠΑΣΟΚ στην Θάσο και...

«Μέθοδος Gronholm» του Jordi Galceran στο «Αντιγόνη Βαλάκου»

 ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ «Καλησπέρα και καλώς ήρθατε. Όπως...

Έλλειψη προσωπικού και στον κλάδο της οικοδομής

Σωτήρης Λαζαρίδης: Ίσως δεν υπάρχει ικανοποίηση από τις αμοιβές,...