Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κοινή δήλωση των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

Η ΑΛΗΘΕΙΑ για την αναβολή της εκδήλωσης για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της ΚαβάλαςΜε κοινή μας δήλωση, επιθυμούμε να καταγγείλουμε την προσπάθεια της Δημάρχου Καβάλας κ. Δήμητρας Τσανάκα να καταστήσει τις δημοτικές μας παρατάξεις ΣΥΝΕΝΟΧΟΥΣ στην ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ να αναβάλει την εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας. Μία ενέργεια αδιανόητη, προκλητική και βαριά προσβλητική για το κύρος και το ιστορικό παρελθόν της Καβάλας.

Η σημερινή ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας με τίτλο: «Ο Δήμος Καβάλας δεν επιδιώκει και δεν επιθυμεί την αλλοίωση της ιστορικής μνήμης και της ζοφερής πραγματικότητας που βιώσαν οι Εβραίοι συμπολίτες του» αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής ανακριβή: «Όσοι παρακολούθησαν τη συνεδρίαση του Σώματος και όσοι μπήκαν στον κόπο να ενημερωθούν σωστά γνωρίζουν ότι τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου εξουσιοδότησαν εν λευκώ τη δήμαρχο να διαχειριστεί το θέμα της τοποθέτησης του μνημείου, στο πλαίσιο του σεβασμού και της προστασίας που θα έπρεπε αυτό να έχει».

Δηλώνουμε δημόσια ότι οι δημοτικές μας παρατάξεις ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ, Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ και ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δεν εξουσιοδότησαν «εν λευκώ» τη Δήμαρχο Καβάλας να διαχειριστεί το θέμα της τοποθέτησης του μνημείου και ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ στους πολίτες της Καβάλας την προσπάθεια που εξυφαίνεται από τη Δημοτική Αρχή να ενοχοποιηθεί το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου για την απόφαση της αναβολής της εκδήλωσης.

Η αλήθεια λοιπόν είναι η εξής:

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 14 Μαΐου 2015, η Δήμαρχος Καβάλας ανακοίνωσε προς το Δημοτικό Συμβούλιο την απόφασή της να αναβάλει την προγραμματισμένη εκδήλωση «για λόγους αισθητικής», χωρίς να εξηγήσει αναλυτικότερα ποιοι είναι αυτοί οι «λόγοι αισθητικής», επιχειρώντας ανοιχτά να παραπλανήσει τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Η Δήμαρχος δεν απάντησε ποτέ στις επίμονες ερωτήσεις μας να μάθουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους προτάθηκε η αναβολή. Μας κάλεσε μάλιστα να την εμπιστευτούμε στις αντιρρήσεις της περί… αισθητικής! Δυστυχώς, μάθαμε την αλήθεια την επόμενη ημέρα από την ανακοίνωση του ίδιου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, με την οποία καταγγέλλεται ο Δήμος Καβάλας για την προσβλητική ενέργεια αναβολής της εκδήλωσης.

Η Δήμαρχος αποκαλύφθηκε ότι απέκρυψε από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου την επικοινωνία που είχε με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο πριν από τη συνεδρίαση της Πέμπτης και την σφοδρή αντίδραση των εκπροσώπων του. Κυρίως όμως μας απέκρυψε ότι ο πραγματικός λόγος δεν ήταν αισθητικός, αλλά ιδεολογικός: ήταν η εμφάνιση του εβραϊκού συμβόλου του Άστρου του Δαυίδ στο μνημείο και οι αντιδράσεις που θα προκαλούσε!

Μάθαμε επίσης από το άρθρο του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λυχούνα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για τις έντονες αντιδράσεις που διατυπώθηκαν στο εσωτερικό της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας, οι οποίες έφτασαν στο σημείο να αναπαράγουν συνωμοσιολογικές απόψεις και στερεότυπα εναντίον των Εβραίων! Τέθηκε μάλιστα ζήτημα ακόμη και για την ανάγκη να στηθεί το μνημείο!

Η διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης ουδέποτε συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο σε προηγούμενη συνεδρίαση και ουδέποτε λήφθηκε απόφαση γι’ αυτή. Με τον ίδιο ανεπαρκή τρόπο, η αναβολή της εκδήλωσης δεν τέθηκε ως τακτικό ή έκτακτο θέμα προς συζήτηση ούτε τελικά συζητήθηκε με την πρέπουσα διαδικασία και σεβασμό προς τη σοβαρότητα του θέματος. Τέθηκε από τη Δήμαρχο ως ανακοίνωση προς το σώμα, εκ του πονηρού όπως αποδείχτηκε μετά.

Δεν προκύπτει λοιπόν από πουθενά ότι δόθηκε εν λευκώ εξουσιοδότηση στη Δήμαρχο από το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως αφήνει να εννοηθεί εσκεμμένα η σημερινή ανακοίνωση του Δήμου, η οποία επιχειρεί να παραπλανήσει –αυτή τη φορά– τους πολίτες του Δήμου μας. Εμείς εκφράσαμε την αντίθεσή μας, προειδοποιώντας τη διοίκηση ότι θα είναι απολύτως υπεύθυνη για ό,τι συμβεί και εξαναγκάζοντας τη Δήμαρχο να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη. Εξάλλου, η Δήμαρχος είχε ήδη κάνει τις επιλογές της.

Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα είναι ένα: ότι ο Δήμος Καβάλας είναι βαριά εκτεθειμένος για την εξέλιξη αυτή με απόλυτη προσωπική υπαιτιότητα της Δημάρχου. Και μάλιστα, σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο. Είναι το μεγαλύτερο πλήγμα που έχει δεχτεί ποτέ το κύρος του Δήμου μας από συστάσεώς του.

Η Δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα οφείλει να απολογηθεί στους πολίτες του Δήμου μας για την ζημιά που προκάλεσαν στη φήμη, στο κύρος και στην ιστορία του τόπου μας.

Κωστής Σιμιτσής – “ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ”

Μάκης Παπαδόπουλος – “Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ”

Αρης Βέρρος – “ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...