Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δημήτρης Κυραναστάσης: «Ο πολιτισμός δεν είναι τουριστικό προϊόν και εμπόρευμα»

Ημέρα:

spot_img

Συνέντευξη Τύπου με θέμα τον πολιτισμό και τη σύγχρονη λαϊκή καλλιτεχνική δημιουργία, παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης (15/5) η Λαϊκή Συσπείρωση Καβάλας.

Αρχικά, ο Δημήτρης Κυραναστάσης, αναπληρωτής καθηγητής μουσικό σχολείο Καβάλας και υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στον δήμο Καβάλας, τόνισε ότι «για εμάς πόλη όμορφη είναι μια πόλη που δεν έχει ανεργία, φτώχεια και παιδιά στην εξάρτηση. Όταν καταθέτει κανείς μια πρόταση για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία οφείλει να γνωρίζει τα πραγματικά δεδομένα που υπάρχουν σε αυτόν».

«Για εμάς ο πολιτισμός είναι το σύνολο της ανθρώπινης δραστηριότητας. Άρα, δεν είναι ένα τουριστικό προϊόν και εμπόρευμα»

«Βασικά χαρακτηριστικά και στοιχεία της πόλης μας, είναι το 35% της ανεργίας στον δήμο Καβάλας βάσει πραγματικών στατιστικών και το καθεστώς μαύρης εργασίας με σχέσεις επισφαλούς και ελαστικής εργασίας. Ακόμη ένα στοιχείο που υπάρχει είναι το 65% συρρίκνωσης του προϋπολογισμού των δήμων από το κράτος. Για να μπορούμε να κάνουμε μια πρόταση πρέπει να αναλογιζόμαστε ποια είναι τα δεδομένα που έχουμε. Για εμάς ο πολιτισμός είναι το σύνολο της ανθρώπινης δραστηριότητας. Άρα, δεν είναι ένα τουριστικό προϊόν και εμπόρευμα», τόνισε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Κυραναστάσης.

Οι βασικές κατευθύνσεις

«Με βάση αυτή τη λογική κάνουμε την πρόταση αυτή. Συνοψίζοντας οι βασικές κατευθύνσεις της, είναι η πλήρης εργασιακή διασφάλιση των εργαζομένων δημιουργών των πολιτιστικών πυλώνων της πόλης μας, η ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα, η αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού της πόλης για να αποτραπεί το φαινόμενο Καβαλιωτών καλλιτεχνών να αναγκάζονται να φεύγουν για βιοποριστικούς λόγους βιώνοντας εργασιακή περιπλάνηση, η καθολική πρόσβαση των πολιτών στα πολιτιστικά θέματα και δράσεις της πόλης, η αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων καπναποθηκών που αποτελούν κομμάτι της εργατικής ιστορίας της πόλης μας, κόντρα στις λογικές του ιδιωτικού κέρδους, όπως πρώτος το δίδαξε ο κομμουνιστής δήμαρχος Κωνσταντίνος Τσολάκης με την καπναποθήκη στην πλατεία Καπνεργάτη», υπογράμμισε ακολούθως.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης στο θεατράκι του ΣΦΓΤ

«Ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε μια πρόταση και στηρίζουμε την πρόταση του μουσικού σχολείου Καβάλας για αξιοποίηση των καπναποθηκών και της πλατείας Μακέδου για τη συγκρότηση ενός σύγχρονου μουσικού σχολείου και με αξιοποίηση της πλατείας Μακέδου ως σχολική αυλή του νέου μουσικού σχολείου της πόλης», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Κυραναστάσης.

Από την μεριά της η Βάσω Μπράτσου, υποψήφια με τη Λαϊκή Συσπείρωση στην περιφέρεια αναφέρθηκε στην εκδήλωση που θα γίνει στον ΣΦΓΤ, η οποία θα γίνει την Πέμπτη (16/5) στις 7.30 και περιλαμβάνει έκθεση ζωγραφικής από τη Δήμητρα Σπηλιοπούλου, μουσικό αφιέρωμα στον Μπρεχτ με αριστουργήματα από την όπερα της πεντάρας και αντιιμπεριαλιστικά κομμάτια σε στίχους Μπρεχτ και μουσική του Βέιλ και Θ. Μικρούτσικου. Στο πιάνο θα είναι ο Γιάννης Εριφυλλίδης, στη φωνή η Μιροσβετσένκο Αναστασία και τέλος συναυλία με τους Όπερα Καότικ που θα παρουσιάσουν την παράστασή τους «Η κρυφή ζωή των ποιητών».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...