Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αποδοτική πολιτική στον δήμο σημαίνει αγώνα με την καθημερινότητα

Ημέρα:

spot_img

«Η εκτίμησή μου προς το πρόσωπο της Δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα ως ανθρώπου, ως γιατρού, ως πολιτικού και  προσωπικότητας σε συνδυασμό με την επιθυμία και την ανάγκη μου να συμμετέχω ενεργά στα κοινά του τόπου μου με ώθησαν πριν πέντε χρόνια να σπεύσω στο κάλεσμά της να συμπαραταχθώ μαζί της στον αγώνα της για ανάληψη της διοίκησης του Δήμου μας . Στην απόφασή μου αυτή συνέβαλαν οι παραινέσεις συγγενών και φίλων με το σύνθημα «αν όχι εσύ ποιος;». Και κάπως έτσι πριν πέντε έτη τάχθηκα στο πλευρό της Δημάρχου μας και του συνδυασμού «Ανάσα για τον Δήμο».

Με τα παραπάνω λόγια ξεκίνησε την κεντρική προεκλογική της ομιλία η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Καβάλας και υποψήφια με τον συνδυασμό «Ανάσα για τον Δήμο», Ευαγγελία Δρακονάκη. Και συνέχισε:

Οι πολίτες της Καβάλας και η Δήμαρχος μου εμπιστεύθηκαν θέσεις ευθύνης .Οι προτεραιότητες, οι κατευθυντήριες γραμμές και οι στόχοι μου υπήρξαν από την  πρώτη στιγμή που έπιασα το τιμόνι της διοίκησης  αυστηροί και συγκεκριμένοι:

  • Σαφής μελέτη, έρευνα και ενδελεχής ενημέρωση των διαδικασιών και πλαισίων, δράση με νομιμότητα και διαφάνεια, ήθος και αμεροληψία
  • Ενέργειες που τείνουν στην προάσπιση των δημοτικών συμφερόντων και μόνο
  • Προστασία των συναδέλφων δημοτικών υπαλλήλων, της Δημάρχου και της διοίκησης
  • Αρμονική συνεργασία διοίκησης και προσωπικού, εισαγωγή κατά το δυνατόν νέων δομών συνεργασίας σύγχρονων και λειτουργικών.
  • Συνεχής προσπάθεια δράσης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και εκμετάλλευσης στο μέγιστο των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων
  • Προσπάθεια να εμπνεύσω τους συνεργάτες μου να κινηθούν με τους ίδιους ρυθμούς και πλαίσια
  • Αγώνας να εξασφαλίσω τη δημοκρατική λειτουργία των συμβουλίων και επιτροπών στα οποία μετείχα, με αποτέλεσμα να έχω αποσπάσει ομόφωνες αποφάσεις τους σε ποσοστό άνω του 95%

Η εντολή της Δημάρχου και της δημοτικής παράταξής μας ήταν σαφής:

Προτεραιότητα η κοινωνική πολιτική. Τα αποτελέσματα της δουλειάς μας στη θητεία που διανύσαμε είναι σε επίπεδο πρωταθλητισμού πανελληνίως στον τομέα των παιδικών σταθμών, τον οποίο αρχικώς είχα την τιμή να υπηρετήσω ως αιρετό μέλος της διοίκησης Τσανακα, ως Πρόεδρος αυτών.

Στην πενταετία που πέρασε δεν κουνήσαμε το δάχτυλο σε κανέναν και για κανένα λόγο. Αφήσαμε κατά μέρους δασκαλίστικες συμπεριφορές και νοοτροπίες. Είχαμε τα μάτια και τ’ αυτιά μας ανοιχτά, ακούσαμε τα προβλήματα, τις προτάσεις και τα παράπονα και προσπαθήσαμε να τα αξιολογήσουμε – χωρίς να τα δικαιολογήσουμε – και να δράσουμε άμεσα. Τις περισσότερες φορές επιτυχώς και κάποιες φορές όχι.

Ως Αντιδήμαρχος τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, αν και πρωτόπειρη, έμπειρη όμως περί των δημοτικών και τεχνικών ζητημάτων λόγω της ιδιότητάς μου ως μηχανικού και λόγω της υπαλληλικής μου ιδιότητας στον Δήμο Παγγαίου, αγωνίστηκα να φέρω εις πέρας την ιερή για μένα αποστολή και να φανώ αντάξια της εμπιστοσύνης όλων σας. Σίγουρα όταν κάποιος διοικεί ένα δήμο του μεγέθους της Καβάλας συνεχώς μαθαίνει, συνεχώς προκύπτουν προβλήματα. Τόσο εγώ όσο και η διοίκηση της Δήμητρας Τσανάκα δεν αποποιηθήκαμε ευθύνες , δεν αναζητήσαμε δικαιολογίες, δεν μπήκαμε σε διαδικασίες στείρου διαλόγου με εύκολες ατάκες. Παρακολουθούμε κάθε αναποδιά και αστοχία και προσπαθούμε άμεσα να την διορθώσουμε. Ενημερωνόμαστε ακόμη κι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ας μην γελιόμαστε. Η άσκηση πολιτικής αποδοτικής κι αποτελεσματικής σε ένα δήμο περιορίζεται πολύ στην εποχή της κρίσης και της γραφειοκρατίας. Δεν μπορεί να διοικήσει κανείς με έωλες ιδέες για κρεμαστές γέφυρες, υπόγεια πάρκινγκ και άλλες τέτοιες ιδέες που ταιριάζουν σε πρωτοετείς φοιτητές του πολυτεχνείου. Μία αληθινή θητεία, όπως την βίωσα εγώ καθημερινά και την βιώνω ακόμη, περιλαμβάνει καμένες λάμπες, λακκούβες, χιόνια, βροχοπτώσεις, θεομηνίες, στόλισμα, ξεστόλισμα χριστουγεννιάτικο, με ηλεκτρολόγους και εξειδικευμένο προσωπικό που δυστυχώς μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Η πενταετία που πέρασε μου έδωσε την δυνατότητα να κατέβω στο πλευρό της δημάρχου πολλές φορές στην πρωτεύουσα για θέματα της πόλης. Να ξέρετε ότι η Καβάλα έχει πολλούς φίλους και θαυμαστές εκτός πόλης και σε θέσεις-κλειδιά και σε όλες τις παρατάξεις. Αν τους βρεις και τους πείσεις με πλήρη τεκμηρίωση και σοβαρότητα για τις προοπτικές αυτών που προτείνεις, γίνονται πολύτιμοι σύμμαχοι προσπάθησα και το πέτυχα τις περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της θητείας μου . Έκρινα πως πρέπει με λίγο θράσος παραπάνω να μιλήσω απευθείας με τους υπουργούς και τους γραμματείς των Αθηνών. Η νέα κεντρική πολιτική κατάσταση που αναμένεται να προκύψει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο τη φωνή της Δημάρχου δεδομένης της σχέσης της με τους επικεφαλής της επόμενης Κυβέρνησης. Όμως καλό είναι να μη βιαζόμαστε σε κάθε περίπτωση.

Το ΒΑΑ είναι  μακράν η μεγαλύτερη κατάκτηση της διοίκησης. Οκτώ εκατομμύρια ζεστά θα μπουν στην Καβάλα αφήνοντας νέα έργα και σοβαρές υποδομές.

Μεγάλη κατάκτηση είναι η παραχώρηση από την κυβέρνηση κάποιων τομέων του λιμανιού στο δήμο. Δυστυχώς κολλάμε στη γραφειοκρατία όμως οι δεσμεύσεις του υπουργείου είναι υπαρκτές.

Ακόμη εντυπωσιακότερη  κατάκτηση νομίζω είναι η χρηματοδότηση της ΜΕΑ. Ο Δήμος Καβάλας πρωτοπόρος σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και σε αγαστή συνεργασία με την ΔΙΑΑΜΑΘ και την κεντρική εξουσία φέρνει ένα σύγχρονο εργοστάσιο. Εκτός από την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, μιλάμε για θέσεις εργασίες και συγκριτικό πλεονέκτημα, μια νέα αγορά για φορτηγά ,μηχανήματα, ανταλλακτικά, αναλώσιμα και άλλα.

Η χρηματοδότηση της Μελέτης της περιμετρικής είναι πάρα πολύ σημαντική κατάκτηση που πολλοί πιστεύουν – εσφαλμένως κατά την άποψή μου- ότι οφείλεται στην πεσμένη γέφυρα. Σας πληροφορώ ότι αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης πάρα πολύ καιρό πριν, με σπουδαιότερο μοχλό  πίεση τις ευνοϊκές αποφάσεις των δικαστηρίων που πετύχαμε κατά των διοδίων της Εγνατίας οδού.

Γνωρίζοντας λοιπόν πια σε βάθος τις ανάγκες του δήμου και αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες κρίσης της χώρας μας θέτουμε και πάλι δύο βασικές προτεραιότητες για την επόμενη θητεία μας με την ελπίδα ανάκαμψης της χώρας, αυτές είναι και οι δικές μου προτεραιότητες και στόχοι :

Η  πρώτη αναπτυξιακή προτεραιότητα αφορά στην ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας με στόχο να ενισχυθούν οι τοπικές επιχειρήσεις και οι αντίστοιχες θέσεις εργασίας.

Η δεύτερη κοινωνική προτεραιότητα αφορά τη μέριμνα για τους πλέον εκτεθειμένους στην κρίση συμπολίτες μας.

Στοχεύουμε στην ανάληψη πρωτοβουλιών και στην ανάπτυξη δράσεων για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα των δημοτών, να εκσυγχρονίσουμε τις δημοτικές υπηρεσίες, να αναβαθμίσουμε τις υποδομές και να εμπλουτίσουμε το κοινωνικό γίγνεσθαι του δήμου με πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

Το όραμά μας είναι να ξανακάνουμε την Καβάλα κέντρο οικονομικής δραστηριότητας. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει πρώτα να αναβαθμίσουμε τις μεγάλες υποδομές και τους κόμβους μεταφορών να αξιοποιήσουμε το κτιριακό μας απόθεμα να εκσυγχρονίσουμε τις υπηρεσίες μας, να γίνουμε εξωστρεφείς και να βελτιώσουμε την προς τα έξω εικόνα μας.

Μόνο μ΄ αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και να ενισχύσουμε τη βιωσιμότητα των υφιστάμενων επιχειρήσεων αυξάνοντας την απασχόληση. Ο τουρισμός μαζί με την πολιτιστική βιομηχανία και την μεταποίηση,  τις υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας και τις υπηρεσίες τεχνολογίας, είναι οι πυλώνες ανάπτυξης για το δήμο μας,  με ξεκάθαρα συγκριτικά πλεονεκτήματα

Η Δήμητρα Τσανάκα παραμένει το δυνατό χαρτί σε αυτόν τον αγώνα μας. Απέδειξε ότι μπορεί να κυβερνήσει το καράβι και είμαι βέβαιη ότι θα το πράξει με επιτυχία και στην επόμενη τετραετία. Είναι άμεση, ειλικρινής, ανθρώπινη, μορφωμένη, εύκολα ζητάει  συγνώμη και δεν υιοθετεί πρακτικές παλαιοκομματισμού και πολιτικού πατερναλισμού.

Ο σεβασμός όλων των σοβαρών φωνών εκτός και εντός του δημοτικού συμβουλίου και το εν γένει πολιτικό ήθος μας είμαι σίγουρη ότι θα μας φέρει στο  50% από την πρώτη Κυριακή, να οδηγήσουμε τον δήμο Καβάλας  ένα σκαλί παραπέρα.

Σε δέκα μέρες θα συμμετέχω για δεύτερη φορά σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Επιζητώ την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης των Καβαλιωτών στο πρόσωπό μου. Σας απλώνω το χέρι μου και ζητώ να το κρατήσετε γερά και να πορευτούμε παρέα. Ο ανταγωνισμός μεγάλος..

Βοηθήστε στις επόμενες εκλογές να συνεχίσουμε την Διοίκηση του Δήμου.  Διοίκηση χωρίς εξαρτήσεις. Διοίκηση χωρίς τα βαρίδια των απατηλών υποσχέσεων και των μεγαλόσχημων λόγων. Μια διοίκηση που προσπαθεί, που φέρεται με ειλικρίνεια, απέναντι σε μια κοινωνία ώριμη περισσότερο από ποτέ. Είναι η γενιά μας που έχει χορτάσει από υποσχέσεις και ψέματα. Παρά τα τεράστια προβλήματα που βιώνει, αντιμετωπίζει με υπομονή και κατανόηση τις δυσκολίες, ψάχνοντας έξυπνους τρόπους επικοινωνίας και εκφράζοντας τις διαμαρτυρίες τους αξιοπρεπώς και παραγωγικά.

Ευχαριστώ τις φίλες και τους φίλους μου.

Ευχαριστώ τους συναδέρφους μου

Ευχαριστώ το προσωπικό του Δήμου Καβάλας.

Ευχαριστώ όσους συμμετείχαν στα συμβούλια και τις επιτροπές που είχα υπ’ ευθύνη μου είτε είναι πολίτες, είτε αιρετοί, είτε από την ομάδα της Ανάσας, είτε από την Αντιπολίτευση

Ευχαριστώ την οικογένειά μου που έκανε αυτό το εγχείρημα εφικτό και σε έναν αγώνα δρόμου και αντοχής μου συμπαραστέκεται τόσο σθεναρά..

Η ενεργή συμμετοχή στα κοινά προϋποθέτει και απαιτεί σαφή γνώση των ορίων. Η δύναμη και η θέληση της προσφοράς σε συνδυασμό με την εμπειρία, δημιουργούν ένα περιβάλλον ρεαλιστικά αισιόδοξο.

Αυτό είναι το όραμά μου στη νέα θητεία: Αγώνας διεκδίκησης και διεύρυνσης των ορίων του εφικτού με γνώμονα το συμφέρον την τοπικής κοινωνίας και μόνο.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...

Απεργία με κύρια αιτήματα την ακρίβεια και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της...

Το Μουσικό Σχολείο θα ψάλλει τον Ακάθιστο Ύμνο στον ναό του Αγ. Νικολάου

Το Μουσικό Σχολείο της Καβάλας, στο πλαίσιο του παιδαγωγικού...

Χιλιάδες επισκέπτες στην «North Aegean Boat Show 2024»

Εξαιρετικά υψηλή ήταν η επισκεψιμότητα της πρώτης έκθεσης «North...

Συναυλία της Άννας Βίσση στην Καβάλα

Οι θαυμαστές της Άννας Βίσση θα έχουν την ευκαιρία...

Μ. Λαζαρίδης προς Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ: «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»

Σε απάντηση της ανακοίνωσης της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του...

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει προβλήματα και πρόστιμα;

Για κάποιους κλάδους είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί Προβλήματα σε...