Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αναστασία Ιωσηφίδου: Όχι άλλα φιλέτα του δήμου Καβάλας  στο Ελληνικό Δημόσιο

Ημέρα:

spot_img

Η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας είχε ως αντικείμενο να εκφραστεί η βούληση του σώματος σε σχέση με την μετατροπή του ΤΕΙ ΑΜΘ σε πανεπιστήμιο και την συγχώνευση του με το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Μέσω της συζήτησης, εκφράστηκαν και κάποιες σκέψεις για μεταφορά μέρους του έργου του νέου φορέα στα κτήρια του παλαιού νοσοκομείου καθώς και του παλαιού δικαστηρίου, χωρίς όμως να ληφθεί καμία απόφαση του σώματος περί του ζητήματος αυτού. Το θέμα αυτό το οποίο αφορά μεταφορά δραστηριοτήτων στο κέντρο της πόλης, είναι πολυσύνθετο και θα πρέπει αναμφίβολα να αποτελέσει θέμα μελέτης η οποία θα λάβει υπόψιν όλα τα στοιχεία που αφορούν τόσο την λειτουργία του νέου Πανεπιστημίου, όσο και την λειτουργία της πόλης.

Όσο όμως και αν με βρίσκει απολύτως σύμφωνη η αναβάθμιση του ιδρύματος σε Πανεπιστήμιο, η χρήση του παλαιού νοσοκομείου για τον σκοπό αυτό με βρίσκει αρχικά τουλάχιστον αντίθετη. Το ακίνητο αυτό, το οποίο ανήκει στην κυριότητα του Δήμου μας, αποτελεί «φιλέτο» για την πόλη μας και ήδη πλήθος επενδυτών έχουν εκφράσει την επιθυμία να το αξιοποιήσουν για τουριστική χρήση. Προσωπικά έχω την βεβαιότητα, ότι η πόλη της Καβάλας διαθέτει όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να αναπτυχθεί τουριστικά και να αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου, με μία μόνο εξαίρεση. Δεν διαθέτει τουριστικές κλίνες και μεγάλες τουριστικές μονάδες που μπορούν να υποστηρίξουν την προοπτική αυτή. Πράγματι τα τελευταία χρόνια οι κλίνες στην πόλη μας έχουν διπλασιαστεί, κυρίως όμως μέσα από την έκρηξη του φαινομένου του Airbnb.

Ακόμη όμως και για να είναι δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων αυτών και οι συμπολίτες μας που έχουν επενδύσει μετατρέποντας τα σπίτια τους σε καταλύματα να εξακολουθήσουν να τα αξιοποιούν, βασική προϋπόθεση είναι η Καβάλα να μετατραπεί όχι σε ανερχόμενο αλλά σε σταθερό τουριστικό προορισμό και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την ύπαρξη νέων ποιοτικών ξενοδοχειακών μονάδων αξιόλογης δυναμικότητας και δυναμικών πολυχώρων. Σήμερα μάλιστα που για την δημιουργία τέτοιων μονάδων εκτός του αστικού ιστού απαιτείται έκταση τουλάχιστον 20 στρεμμάτων, είναι ανάγκη να αξιοποιήσουμε κτήρια της πόλης που έχουν την δυνατότητα αυτή.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση εδώ και χρόνια παρά τις υποσχέσεις της δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα του Δήμου Καβάλας για αξιοποίηση του κτηρίου, μέχρι να λυθεί το θέμα της κυριότητας,δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση δικαιολογία ώστε να υποχωρήσουμε από τις θέσεις μας, αντίθετα θα πρέπει να μας κάνει να σκληρύνουμε πλέον την στάση μας απέναντι της καθώς η «κοροϊδία» έχει και τα όρια της. Άλλωστε αν η μελέτη δείξει ότι για το συμφέρον της Καβάλας και του νέου πανεπιστημίου θα πρέπει να μεταφερθούν δραστηριότητες του στο κέντρο της πόλης, υπάρχουν τέτοιοι χώροι οι οποίοι είναι ενδεικνυόμενοι και οι οποίοι αν αξιοποιηθούν με αυτό τον τρόπο θα αλλάξουν την μορφή της πόλης, όπως λχ. οι καπναποθήκες μπροστά ή πίσω από το εργατικό κέντρο οι οποίες είναι ο ιδανικός χώρος ώστε να αναπτυχθεί μία μικρή πανεπιστημιούπολη στα πρότυπα ευρωπαϊκών πόλεων.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν τελεσφορήσουν τέτοιου είδους εναλλακτικές λύσεις και θεωρηθεί ο χώρος του παλαιού νοσοκομείου ως ο καταλληλότερος, ο δήμος Καβάλας στου οποίου την κυριότητα ανήκει αυτό, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δεχθεί μια παραχώρηση προς το Ελληνικό Δημόσιο άνευ ανταλλάγματος. Αν λοιπόν επιθυμεί το Δημόσιο κάτι τέτοιο, ας παραχωρήσει στον Δήμο Καβάλας το χώρο του στρατοπέδου Ασημακοπούλου ως αντάλλαγμα.

ΟΧΙ ΠΛΕΟΝ ΑΛΛΑ ΦΙΛΕΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Αναστασία Ιωσηφίδου 

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...

Μητρόπολη ΦΝΘ: Εορταστική εκδήλωση για την εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής

Κάθε χρόνο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος...

Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ: Επαφές για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με την Ρουμανία

Την γενική πρόξενο της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Carmen...

Απορρίφθηκε μία ακόμη αγωγή πρώην εργαζομένων στα Πετρέλαια

Το Πρωτοδικείο Καβάλας με την υπ’ αριθμ. 65/24 απόφασή...